<<< Vissza

Biztonságunk volt a téma

2005. június 10.

 
Hogy biztonságban élhessünk - lehetne ez is a mottója a közbiztonsági családi napnak, melyet a meggyőzés szándékával szervezett az önkormányzat és az általa létrehozott védelmi bizottság a múlt szombaton.

Vannak az életben olyan dolgok, melyektől az ember szeretné távol tartani magát, ami a nyugodt életét, jövőtervezését megzavarhatja, ilyenek a bűnözés, a drogok, a különféle szenvedélyek. Ez a nap arról szólt, hogy azok, akik ehhez értenek, és a veszélyekről, és elhárításuk lehetőségeiről többet tudnak, megosszák velünk a tapasztalataikat, hogy fel tudjuk ismerni és csírájában elfojtani azt, amit szeretnénk elkerülni - fogalmazott Szirbik Imre polgármester.

Közbiztonságot egyedül nem lehet csinálni, a nemes cél érdekében a város lakosságát is meg kell nyerni - ezen a véleményen van Csányiné dr. Bakró Nagy Vera aljegyző is. Ezért született a rendezvény gondolata, s azért, hogy érdekes előadások hangozzanak el, hogy őszintén, félelemmentesen lehessen beszélni a drogokról, mit kell tudni a szülőknek, hogy gyermekeiket megvédhessék, s külön öröm, hogy sikerült a graffitis gyerekeket is a helyszínre csábítani. Drogmentes diszkó, éjszakai foci is várta fiatalokat.

Sportos lányok mozgásra buzdító tornáját követően a sportközpontban felállított nagysátorban a Binder házaspár közreműködésével családterápiáról esett szó.

A Bűnmegelőzési akadémia különböző programokkal, oktatásszervezéssel próbál a közbiztonsággal valamilyen szempontból szóba jöhető intézmények és személyek számára segítséget, tanácsokat nyújtani. Ennek vezetője, dr. Molnár Zsolt, aki az idősebbek számára jött előadást tartani Budapestről. Jellemzőek korunkra a technikai vívmányokkal előforduló bűnesetek: a bankkártyával való visszaéléseknek elsősorban az idősek a célpontjai, ezt fejtette ki részletesebben előadásán.

Nem tudni, vajon a rekkenő hőség riasztotta-e el az embereket, de tény, kevés résztvevővel zajlottak a programok, egyik-másik el is maradt érdeklődés hiányában. A Megálló csoport drogokból kigyógyult fiataljai is jobbára csak maguknak zenéltek, terápiájukra ezúttal nem volt kíváncsi senki. Volt azért érdeklődés a Szivárvány művészeti iskola kézműves sátránál, s mindeközben a graffitisek is munkálkodtak: egy fehérre meszelt fal mindkét oldalán szép színes kompozíciókat helyeztek el, ezúttal mindenki örömére. Egy három évvel korábbi pályázat eredménye volt a tavaly megjelent Derű és ború című diák-antológia, az abban szereplő falfirka-alkotók versenyeztek most a Sportközpontban. A SZIDÖK felvállalta ezt a műfajt, hogy kialakuljon a kultúrája, most az a cél, hogy csak itt legyen graffiti. Koromné Seri Anikó elmondta, szeretnének hagyományt teremteni, rendszeressé tenni a pályázatokat. Nagy eredmény, hogy van végre faluk, melyet meg is hagynak így az elkészült munkákkal.

A közbiztonsági nappal nem zárult le a védelmi bizottság munkája, a tavaly indult "a mi városunk" programban a virágültetést most követi majd a parlagfű írtásra buzdítás. Levonják továbbá a tanulságot abból a felmérésből, melyet a közbiztonsági kérdésekben a lakosság körében végzett az önkormányzat, illetve a rendőrség által tavaly készített városi bűnözési és baleseti térképről is, melynek idén elkészülhet a folytatása.

D. J.
***
(Támogatók: önkormányzat védelmi bizottsága, Családsegítő központ, Kábítószerellenes fórum, rendőrség, VEGA-klub, Szabadidős sportklub, tűzoltóság, Gáspárné Csernus-Lukács Edina testnevelőtanár, Binder István és Binderné Berkecz Mária családterapeuták, Bűnmegelőzési akadémia, a budapesti Megálló csoport, Pollák színjátszó kör, közterületfelügyelet, Polgárőr egyesület, Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola, Sportközpont, a Művelődési Központ munkatársai, Füsti M. Lajos, Csendes Béla és a Francia pékség. Köszönjük.)
(X)


<<< Vissza