<<< Vissza

Cserépégető agyagforma
Gyáravató az Ipari parkban

2005. június 10.

 
A folyékony agyagot formába öntik, majd másfél-két órán át 30-35 oC fokos hőmérsékleten szárítják. Ezt követően a sablontól megszabadítva az agyagforma további 1 napot szárad, majd az 1400 oC fokos égetőkemencében 24 óra alatt kiégetik. Az így elkészült forma a cserépgyártás fontos része lesz, hiszen ezekre fektetve égetik ki a tetőcserepeket.

Talán így foglalható össze az a folyamat, amit a szerdán felavatott kerámiagyárban nap mint nap elvégeznek. Az új üzem, a HK-Ceram Kft. három hónapja kezdte meg próbaműködését az Ipari parkban. Béres András, a cég gazdasági vezetője elmondta: tavaly ilyenkor még kósza gondolat volt az üzem létrehozása, októberben viszont megtörtént az első kapavágás. Az 1300m2-es alapterületű csarnok nagyon rövid idő alatt épült fel, s kezdte meg munkáját, mindenkit beleszámolva, jelenleg 17 dolgozóval. A várossal kötött megállapodás értelmében ez a létszám az év végére eléri a 20, jövőre a 40 főt.

Szirbik Imre beszédében azt emelte ki, hogy a munkahelyteremtés lassú folyamatnak látszik s valójában hoszszú és kitartó szervezőmunka előzi meg. A mostani 17 fő többet jelent, hiszen ez 17 család megélhetését teremti meg. A polgármester bízik abban, hogy a nálunk befektető német cég vezetői megszeretik, és saját városuknak érzik majd Szentest.

A HK-Ceram Kft. német többségi tulajdonban épült meg, az önkormányzat a gazdasági hátteret adta hozzá. Reiner Bornemann elismeréssel szólt a magyarokról. Mint mondta, először a 80-as években vakációzni volt hazánkban, és már akkor látta, hogy a magyaroknak van üzleti érzékük és igen szorgalmasak. Erről aztán később is megbizonyosodott, amikor egy német cég vezetőjeként az országban vásárolt gyárat. Akkor azt tapasztalata, hogy az országban megvan a szakképzett személyzet és a teljesítmény iránti készség.

A gazdasági minisztérium helyettes államtitkára, dr. Garamhegyi Ábel örömét fejezte ki, hogy fél éve szintén gyáravató kapcsán járt városunkban. Mint mondta, a minisztérium a csúcstechnológia meghonosodását támogatja, azt, hogy legyen az kis-, közép- vagy nagyvállalkozás, de az adott cég a piacképességet elérje, illetve megőrizze. Ezzel részese lehessen az európai piacnak. Ez a gyár ilyen, a legmodernebb technológia szerint gyártja az égetési segédeszközöket.

Jelenleg a cég német, belga és holland cserépgyárakat lát el a cserépégetéshez szükséges formákkal - ismertette a jövőbeni lehetőségeket Béres András. Ha a meglévő kelet-európai cserépgyárak is fejlesztenek, és technológiát cserélnek, szükség lehet a szentesi formákra is. Így a gazdasági vezető bízik abban, hogy a következő 15 évben mindig lesz megrendelés, hiszen minőségi terméket állítanak elő: több mint száz égetést is kibírnak deformálódás nélkül.

S, hogy miért pont Szentesen beruháztak? Bornemann úr röviden összefoglalta: ezt a régiót ismeri jobban, és miért kellene távolabb menni, ha itt is megvan minden. Noha az alapanyagokat importálni kell, de a város jól megközelíthető és jól kiszámítható a szállítás. Tervei szerint a nyereségi pontot még az idén elérik, a befektetett pénz megfordulása pedig jövőre várható. Így a német üzletember külföldön befektetni szándékozó honfitársainak mindig Magyarországot ajánlja.

Vanó Éva


<<< Vissza