<<< Vissza

Sasliküzem a Frigóban

2005. június 10.

 
Képünkön: A fűzőterem: itt állítják össze a saslikot, a technológiát id. Magyar József ismertette. (Fotó: Vidovics)

Csattanós választ adtak Szentesen egy belga cég döntésére. A Szentes-Frigó kft. saslik üzeméről van szó. Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója (egyik tulajdonos) elmondta jó ötletnek indult tavaly, amikor a városban járt egy a belga cég, sokáig úgy nézett ki, hogy versenyben is vannak. Három helyszín, Szentes, Gyula és Mórahalom került szóba a belgáknál, a cég idén márciusban az utóbbi település mellett döntött. A vezérigazgató kijelentette: lehetőséget kaptak, éltek is vele, köszönet a kivitelezőknek, a Barizber és az A+A Hűtéstechnikai Kft.-nek, hogy rekordgyorsasággal elkészült az üzem.

Ifjabb Magyar József, a Szentes-Frigó Kft. ügyvezető igazgatója a gyorsfagyasztott nyárspecsenye, más néven saslik üzem avatóján elöljáróban bemutatta cégét, amely a Hungerit csoporthoz tartozik. Mint elmondta, a 100 százalékban magyar tulajdonú cég nyolc éve működik. Az elmúlt években a hűtőházi raktár kapacitására helyezték a hangsúlyt, évi 800 tonnáról a 2005-ös esztendőre 2300 tonnára bővítették hűtőházi kapacitásukat. A tavaly 70 dolgozóval mintegy 50 ezer tonna árut mozgattak meg a telephelyen.

Az ügyvezető beszélt arról, hogy az 1200 négyzetméteres üzemcsarnokot évek óta nem tudták hasznosítani, s hogy a belga cég más várost választott, bennük megmaradt a vágy, meg kéne csinálni. Piackutatást végeztek. Úgy vélték, a sasliknak hosszú távú jövője lehet mind a külföldi, mind a hazai piacon. Ebben az időben Szegeden - stratégiai döntés következtében - egy jól működő üzemrészt állítottak le, saslikot gyártottak, a gépek raktárra kerültek. Megvásárolták. Ezzel bővítettek most.

- Az üzem megfelel a kor legmagasabb higiéniai feltételeinek - tájékoztatott az ügyvezető. - Ma reggel holland partner járt az üzemben, pozitív véleménnyel ment el, azt mondta, visszajön. Elsősorban exportpiacokat szeretnénk megszerezni. Nyugaton, holland, dán, belga piacokat. Jövőre a belföldi piacokat is megcélozzuk.

Azután szólt a munkamenetről. Két alapanyaghűtő - egy sertés és egy baromfi - áll a rendelkezésre, a húsokat a vevő igénye szerint pácolják, majd nyersen kockázzák, szeletelik, paprikát, hagymát, bacon szalonnát kockáznak hozzá, így kerülnek be a fűzőterembe, ahol egy szalag segítségével pálcákra felfűzik a termékeket. Majd csomagolják azokat. Elsősorban baromfiból, de ha kell, akkor sertésből készítik, s a 90 grammos sasliktól a 190 grammosig minden fajtát tudnak gyártani. Az új üzemrészben jelenleg (plusz) negyven főt foglalkoztatnak. Terveik szerint az idén még 20, jövőre 30 fővel szeretnék a létszámot növelni. Hosszú távon 80–90 dolgozóban gondolkodnak.

- A Hungerit Rt. mindig arra törekszik, hogy olyan termékeket bocsásson piacra, ami maximálisan kielégíti a háziasszonyok igényét - vette át a szót id. Magyar József. - Kevesebb időt kelljen a konyhában tölteniük. Külföldön egyre nagyobb a termékek iránti igény. Reméljük, jövőre már két műszakban tudunk dolgozni. A beruházás közel 180 millióba került, ehhez pályázati úton nyertünk 59,6 millió forintot, a többit önerőből kellett hozzátennünk. A jövő héten elkezdődhet a termelés.

- Ami itt történt, csattanós válasz sok mindenre -
jelentette ki Szirbik Imre polgármester. Ez az üzem hamarabb beindult, mint a belgáké Mórahalmon. Ha a magyar gazdaság jövőjéről beszélünk, ezt is figyelembe kell venni. Semmivel sem vagyunk roszszabbak azoknál, akik Nyugat-Európában dolgoznak.

Lovas József


<<< Vissza