<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. május 20.

 
Erdélyi húsgombócleves

Hozzávalók 4 személyre: 20 dkg darált sertéshús, 5 dkg rizs, 1 tojás, 1 csomag leveszöldség, mirelit zöldbab, zöldborsó, karfiol, fél fej hagyma, 2 dl tejföl, liszt, olaj vagy zsír, 1 babérlevél, só, bors, 1 teáskanál szárított tárkony.

Elkészítés: A darált húst összegyúrjuk a reszelt hagymával, a rizzsel, a tojással. Sóval, borssal ízesítjük és vizes kézzel kis gombócokat formálunk belőle. A feldarabolt leveszöldséget olajon vagy zsíron megpároljuk, felöntjük 1 liter sós vízzel és felforraljuk. Beletesszük a fagyasztott zöldségeket, a húsgombócokat, a tárkonyt, a babérlevelet és megfőzzük. Liszttel elkevert tejföllel behabarjuk. Kockára vágott főtt tojásra merjük a levest tálaláskor.

Rakott gomba

Hozzávalók 4 személyre
: 50 dkg gomba, 4 szelet barna kenyér, 1 pohár tej, 1 fej hagyma, 5 dkg rizs, 2,5 dl tejföl, 2 tojás, só, bors, szerecsendió, 10 dkg reszelt sajt, vaj, olaj.

Elkészítés
: A gombát megtisztítjuk és vékony szeletekre várjuk. A hagymát kockára vágjuk és kevés vajon a rizszsel megpároljuk. A kenyeret megáztatjuk a tejben, kinyomkodjuk és összedolgozzuk a hagymás rizzsel, a tojással. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval fűszerezzük. Kiolajozott tepsi aljára nyers gombát rakunk, rátesszük a tölteléket, meglocsoljuk tejföllel, aztán megint egy sor gomba következik, ismét rá a töltelék, a tejföl, végül gombával fejezzük be, a maradék tejföllel meglocsoljuk és a reszelt sajtot ráterítjük. Szerecsendióval megszórjuk és előmelegített sütőben, közepes fokozaton 45 percig sütjük.

Szerecsendió

Sajátságos aromájú fűszerek közé tartozik. Ízét magas illóolaj-tartalma adja. Reszelve vagy megtörve, de csak kis mennyiségben használjuk. Főleg húslevest, főzeléket (pl. spenótot), vagdalthúsokat, húsgombócot, mártásokat, meleg sajtos ételeket, sütőipari és cukrászati készítményeket ízesítenek vele. Kitűnő íze lesz tőle a krumplis fánknak, a zsírban sült halnak, gombának vagy tojáskrokettnek, burgonyasalátának.
Jó étvágyat!


<<< Vissza