XXXVI. évfolyam 20. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Szauna, napozó és mini golf
 

2005. május 20.


Strandi főszezonról általában május 1-jétől beszélhetünk. Ami azután szeptember 1-jéig tart. Sajnos, az időjárás eddig nem kedvezett a nap- és vízimádók táborának, így a látogatók körében sem tapasztalható felfutás - jelentette ki a Rádió Szentes önkormányzati fogadóórájának vendégeként Tomcsányi Ferenc, a sportközpont igazgatója.


Bővebben


 

Húszéves férfi a tettes
 

2005. május 20.


A szentesi brutális emberölés feltételezett gyanúsítottját 24 órán belül elfogták a Csongrád megyei rendőrök. Az ügyben csütörtökön délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságon.


Bővebben


 

Pesten döntenek
Nyertek a szentesiek

2005. május 20.


Az OB I-es női vízilabda bajnokságban az ötödik mérkőzés dönt arról, hogy a Hungerit-Szentesi VK vagy a Domino- Polo csapata jut-e döntőbe.

A ligeti uszodában csütörtök délutáni negyedik parti után a Domino akár a döntőbe jutást is ünnepelhette volna, ám ezúttal a mieink nem csak közeli szemlélői, hanem kimagasló játékukkal aktív irányítói voltak a mérkőzésnek. Végre bátor hazai játékot, jó védekezést és remek gólokat láthatott a hidegben is kitartó szentesi szurkolótábor. A Hungerit 8-5-re nyert, így kettő-kettőre alakult a fináléért zajló csata állása. A mindent eldöntő ötödik mérkőzést ma, pénteken este 19 óra 15 perckor játsszák a fővárosban.

 


 

Visszaköltöztek a Kisérbe
 

2005. május 20.


A tavaly nyári belvárosi próbálkozás után visszatért régi, megszokott helyére a Kiséri napok. A múlt hétvégén immáron kilencedik alkalommal életre hívott kulturális rendezvény idén nemzetközi művészeti hétvégével egészült ki.

Dömsödi Teréz, Mosolygósabb Régióért egyesület vezetője, férjével, Dömsödi Mihállyal fáradhatatlanul szervezték az eddigi Kiséri napok programjait, a tavalyi kivételével minden alkalommal a Kisér városrészben. Előző évben a csatornázási munkálatok közeledte is rásegített a költöztetésére, mint később kiderült, ebből a szempontból hiábavalóan.

Másrészt a kisériek is visszakövetelték hagyományos rendezvényüket, mert igazán csak az eredeti helyszínen érezték az övékének, mi pedig engedelmeskedtünk - jegyezte meg Terike. Igaz, kicsit "odébb tolták" a helyszínt, vagyis a színpadot, hiszen a legnagyobb durranásnak szánt szombat esti koncertre nagy tömeget vártak.


Bővebben


 

Nyitottságot és nyíltságot!
 

2005. május 20.


Egy olyan városban, ahol díszpolgári kitüntetés "jár" a lelkészeknek, ha látványosan és őszintén művelik a kereszténység egységének ügyét, feltételezem, hogy a következő kis hírnek is örülni fognak a közügyekre érzékeny polgárok.

Tudott dolog, hogy Szentesen is, meg országos szinten is, a legnépesebb keresztény felekezet a katolikus. Közepesen nagy a református, a legkisebb pedig az evangélikus felekezet, jobban mondva egyház. (A felekezetiségről jó lenne teljesen megfeledkezni!)


Bővebben


 

A szabadságharc időszakában épülhetett
A Gólyás-ház múltja (I.)

2005. május 20.


Képünkön: Gólyás ház jelenlegi állapota (Fotó: Labádi L., 2004)

Április elején örömmel olvashattuk a Szentesi Életben, hogy "Épül a művészetek háza". Erre a célra a Petőfi Szálló szomszédságában álló, hasonlóan romos állapotú, városképet rontó ún. Gólyás-házat szemelték ki az illetékesek, amelyre igencsak ráfér a felújítás. Felmerülhet a kérdés, hogy érdemes-e költeni erre a romhalmazra; érdemes-e a megmentésre? Egyáltalán, mikor épülhetett, milyen funkcióval, kik voltak a tulajdonosai? Az alábbiakban ezekre a kérdésekre igyekszünk választ keresni.


Bővebben


 

Kis matematikusok nagy versenye
 

2005. május 20.


Az alsó tagozatos városi munkaközösség nemrégiben rendezte meg az évfolyamonkénti matematika versenyeket, ahol a következő eredmények születtek:

2. osztály: 1. Loboda András (Koszta isk., fk.: Józsa Józsefné), 2. Zelei Melitta (Koszta isk., fk.: Győrfy Márta), 3. Gera Franciska (Kiss B. isk., fk.: Vidovicsné Szamosi Csilla), 4. Gut Fanni (Koszta isk., fk. Liborné Komjáti Margit), 5. Kálmán Réka (Szt. E. isk., fk.: Szélné Szabó Erzsébet). 3. osztály: 1. Janó Bence (Szt. E. isk., fk.: Kovács Nóra), 2. Sebesi Viktória (Koszta isk., fk.: Nánásiné Seres Katalin), 3. Vincze Zsolt (Szt. E. isk., fk.: Kovács Nóra), 4. Gila Petra (Hunyadi isk., fk.: Kajtár Jánosné Szabó Eszter), 4. Szabó Nikolett (Koszta isk., fk.: Nánásiné Seres Katalin). 4. osztály: 1. Péter Kitti (Szt. E. isk., fk.: Oltyánné Magyar Ágnes), 2. Kucsora Viktor (Koszta isk., fk.: Csenkiné Miczki Ildikó), 3. Hajós János, 4. Kovács Tamás (mind-
ketten Szt. E. isk., fk.: Oltyánné Magyar Ágnes), 5. Szécsi Zsanett (Petőfi isk., fk.: Diber-
nádó Ferencné).

A megyei versenyeken ők képviselik városunkat. Vigh Dánielné városi mat. mk.vez.

 


 

Balázs Árpád ősbemutatója
Évfordulónaptár 2005

2005. május 20.


160 éve,
1845. május 14-én Dósai Molnár Mihály földbirtokos alapítványt tett a szentesi nyomorgók, szegény árva gyermekek és özvegyek segélyezésére. Tőkealapul saját vagyonából letétbe helyezett 300–300 köböl búzát és árpát (1 köböl kb. 62 liter), amelynek hasznát a rászorulók között osztotta szét. A takarékmagtárként működő Dósai-féle gabonaalapítvány évtizedeken át segítette a helyi szegényügy enyhítését.

95 éve, 1910. május 16-án a Szentes és Vidéke Ipartestület díszközgyűlésén leplezték le Soós Ferenc portréját, aki 48 éven át volt a csizmadia szakosztály elnöke.

120 éve, 1885. május 17-én Szentes székhellyel alakult meg a Körös-Tisza-Marosi Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat. Az ország legnagyobb ármentesítő társulata három vármegyére terjedt ki; Békéstől Apátfalváig 29 várost, községet és uradalmat foglalt magába, közel 600 000 hold ártérrel.
A társulat elnökévé gróf
Károlyi Tibort, alelnökévé Návay Lajost választották. Első főigazgatója a szentesi illetőségű Fekete Márton lett.

35 éve, 1970. május 17-én Szentesen volt Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerző, érdemes művész Türkmén kesergő c. új darabjának ősbemutatója. (A szentesi születésű mester 1988-tól Szentes díszpolgára.)

75 éve, 1930. április 20-án született Szentesen Zsoldos Péter (1930-1997) zenei szerkesztő, író, a Magyar Rádió főmunkatársa.

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2005. május 20.


A háztartási munka "semmi". Kivéve, ha rám marad.

Ugye nagyon jól esik neked, ha szeret valaki? De: szeretnéd-e, hogy még többen szeressenek? Lehetséges, ha megfogadod egy jó tanácsomat: tégy érte többet, hogy szeressenek. Szerettesd magadat...

Címlapon egy nagy karikatúrán szigorú rendőr oktat két meglehetősen túlsúlyos nőt. Tudod, a rajzon mi az igazán mulatságos? Az, hogy a szigorú rendőr még kövérebb, mint a két nő... Hogy is szól a régi intelem? Bagoly mondja verébnek...?

Nem tudhatom, te hogy vagy vele, kedves olvasó, de én általában, ösztönösen, annak a pártját fogom, akit megbántanak.

Mindennap kétszer is hálát adok Istennek azokért, akik megszépítik az életemet azzal, hogy barátkoznak velem, kedveskednek nekem, mert a szívük mélyén szeretnek. És imádkozom azokért, akiknek "majd egyszer" hiányozni fogok...

Dr. Imre Ernő

 


 

Városok pályáznak
 

2005. május 20.


Rendkívüli ülést tartott a képviselő-testület. Az ülés egyik napirendi pontjáról, melyben az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok felügyelő-bizottságaiba szóló delegálásról döntött a testület, legutóbbi számunkban már beszámoltunk olvasóinknak. Azt követően az Agrármarketing és logisztikai központ című pályázat benyújtásához adták voksukat a képviselők.


Bővebben


 

Felsőpárt is csatornázik
A lakosság több mint 90 százaléka csatlakozott

2005. május 20.


A felsőpártiak számára emlékezetes nap marad május 13-a. Igaz, péntekre esett, de most jó dolgot hozott: ünnepélyes keretek között adták át a városi szennyvízcsatorna-hálózat felsőpárti öblözetének építési munkaterületét.


Bővebben


 

Terepjáró a polgárőröknek
 

2005. május 20.


Egy Lada Niva gépkocsit kapott a Szentesi Polgárőr Egyesület az önkormányzattól. Szirbik Imre polgármester elmondta, a városnak oly módon sikerült rendezni gépkocsiparkját, hogy a terepjáróját föl tudta szabadítani. Azt kívánta, használják hatékonyan a lakosság érdekében. A város első embere kitért arra, hogy a polgárőrök nagyon sok városi rendezvényen ott vannak, közmegbecsülésnek örvendve segítik azt a munkát, ami a közterülettel összefügg, egészen a helyszínbiztosításokig.


Bővebben


 

Őze Lajos emlékezete (1935-1984)
 

2005. május 20.


Őze Lajos színművész születésének 65. évfordulóján hangzott el az emléktáblánál 2000. április 27-én. A beszédet Bucsány György ny. középiskolai tanár mondta el.

Szentesen született, szegénysorsú családban nőtt fel. Apja sok élethelyzetet kipróbáló, nyugtalan ember volt, anyja szakácsnőként dolgozott egy állami gazdaság konyháján. Nagyanyja otthoni kertjükben virágot termesztett. A tanítás előtt az ő virágait tolta talicskán a piacra a gyermek Őze Lajos.


Bővebben


 

Tengeri világ a ligetben
 

2005. május 20.


A Koszta József Múzeum és a TIT szentesi szervezete a szegedi Móra Ferenc Múzeum Tengerek ékszerei II. című vendégkiállításának megnyitóját rendezték meg a múzeumi világnap előes-
téjén a Széchenyi liget épületében.


Bővebben


 

Nem csak a zene
Quest from Inside

2005. május 20.


Nem szűnt meg a Mana, mégis új zenekar alakult a nyomában, némileg megváltozott felállásban. A szóban forgó Quest from Inside tagsága a következő: Balogh Árpád és Szaszkó Zsolt - gitár, Tápai Ákos - basszusgitár, Kovácsházi Attila - dob, és Szabics Péter - ének. A zene, amelyet a gitárok segítségével sok iker-szólóval fűszereznek, keményebbé, mégis dallamosabbá és technikásabbá vált. Az új számok szövegei angol nyelvűek, mint a Manánál, de mélyebb érzésekről és emberibb lelkületről árulkodnak. A júniusra tervezett Quest from Inside-kislemez borítóján a magyar fordítás és némi kommentár is helyet kap majd.


Bővebben


 

A csillagász hisz a szavak erejében
 

2005. május 20.


Költők és csillagok címmel tartott előadást Zombori Ottó csillagász a könyvtárban. Az érdekes történetekkel tarkított, humorizáló előadásmód derűs hangulatot teremtett a teremben.


Bővebben


 

Mosolygós rendezvény a Kisérben
A határon túlról is érkeztek vendégek

2005. május 20.


Az Árpád utca sarkán felállított színpadon a rendezvény fővédnökének, Göncz Kinga miniszter asszonynak üdvözletét tolmácsolta Hallgató Éva, az Ifjúsági,- Családügyi,- Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium szakértője.

Elhangzott tőle, hogy a civil szervezetek összefogásának jegyében létrehozott rendezvény sok fontos értéket képvisel, ilyen például az önkéntesség, a civil kurázsi szükségeltetik az anyagi forrás megteremtéséhez, de helyet kap a partnerség, a környezetünkre való odafigyelés. A gyermek, fiatal és idős számára egyaránt szóló programokhoz mosolygós napot kívánt. Megnyitójában Szirbik Imre polgármester azt mondta: nem csak az egykor sáros jelzővel illetett városrész vált összkomfortossá, hanem az ott élő emberek is. Ehhez pedig szükség volt egy csapatra is, a szervezőkre.


Bővebben


 

Gyökereink
 

2005. május 20.


Nehéz teherként jelentkezik sokaknál a gyökértelenség. A múlt század közepétől az évszázados (évezredes?) társadalmi rend megbomlott.
Elsősorban a falvakra jellemző szigorú szabályok, nemzedéki szokások segítették a családokat a krízishelyzetek elviseléséhez. Ma ilyen kötöttségeket legfeljebb Erdélyben találhatunk, pedig ezek a letisztított rendszabályok akadályozzák meg a pánikot.

Lehetetlen helyzetbe kerülő családoknál, egyéneknél például, ha súlyos beteg vagy nagyon öreg van háznál, a tehetetlenség miatt pánik alakulhat ki, mert nincs kapaszkodó, rossz szóval "cselekvési terv".

Nagyon fontos lenne, hogy minden fiatal családnál a más-más körből érkező felek találjanak egy közös megoldást. Ehhez alapos közös és önelemzés szükséges. A hozott (öröklött) életformákat a fiatal férj és feleség minél előbb csiszolja össze, hogy egy új rendszerbe szülessenek a gyerekek, akik így már egy jól működő rendszerbe kezdhetik az életüket, s nem egy rendetlenséggel küsködő, szétfolyó családban.

A globalizáció az aszimmetrikus formák kialakulását segíti elő, szemben a kötött, zárt, de egyben védelmet is adó szimmetriával. Nem biztos, hogy minden, ami régi (szokás, mód, rend stb.) az rossz, és csak az új vagy újnak tűnő, de még nem kipróbált, nem letisztított a jó. Merjük a régiből átvenni, megőrizni a szépet, hogy legyen hagyomány, legyen a külső-belső problémákkal szembeni védőrendszerünk.

Dr. Horváth György

 


 

Kiajánlások
Idegenforgalom északról és keletről

2005. május 20.


A város áttekintette idegenforgalmában rejlő lehetőségeit. Azt látni kell, hogy az úgynevezett nyugati turizmus, itt elsősorban a német nyelvterületről érkező turistákra gondolunk, Magyarország valahol a Duna vonalánál véget ér. A hagyományos piacot felmérve, a melegvízre, a fürdőre lehet alapozni. Eme meggondolásból a lengyel testvérvárosból, Skirnevicéből egy orvosdelegációt hívott meg az önkormányzat azzal a nem titkolt szándékkal, hogy fedezzék fel Szentes lehetőségeit, elsősorban rehabilitációban történő utókezelésekre vonatkozóan. Elmondható, mind a kórház, mind a fürdő elnyerte a tetszésüket. Az azzal kapcsolatos anyagokat - lengyel nyelvre fordítva - átadták a vendégeknek, a továbbiak így már rajtuk múlnak.


Bővebben


 

Ismét együtt
 

2005. május 20.


Ismét találkoztak a Szentes és a Szentes Kistérségi iskoláinak legszebben olvasó, német nyelvet szerető tanulói s felkészítő nevelőik.

A Deák Ferenc Általános Iskola adott otthont az idei német szépkiejtési versenynek immár ötödik alkalommal. A hatodik, hetedik és nyolcadikos diákok legjobbjai: 25 fő jelentkezett e nívós megmérettetésre. Minden csoport kapott egy-egy kötelező német nyelvű szöveget, s a tanulók hoztak magukkal egy általuk választott részletet.

Simán és akadálytalanul, jól olvastak a gyerekek, dicsérve őket és felkészítőiket. Néhányuknak a kötelező szöveg volt talán a legnehezebb, vagy csak az izgalom remegtette meg hangjukat.

A zsűrinek nehéz dolga volt kiválasztani a legszebben olvasókat.
6. osztály: 1. Kerekes Evelin (Kiss Bálint isk., fk..: Dimákné Sebők Veronika), 2. Győri Dániel (Koszta isk., fk.: Takács Lászlóné), 3. Balog Noémi (Kiss Bálint isk., fk.: Dimákné Sebők Veronika).
7. osztály: 1. Havasi József Emil (Horváth Mihály Gim., fk.:Volosinné Lucza Éva), 2. Berta Ádám (Fábiánsebestyén, fk.: Kokovai Ilona), 3. Sebesi Nóra (Koszta isk., fk.: Egedi Krisztina).
8. osztály: 1. Deák Klaudia (Damjanich Tagiskola, fk.: Baranyi Margit); 2. Horzse Mónika (Koszta isk., fk.: Dévayné Szabó Éva), 3. Kurucz Anna (Koszta isk., fk.: Egedi Krisztina).

A jó hangulatú versenyt uzsonnával zártuk, melyre Kellerné Katika néni lepett meg bennünket igen finom - alkalomhoz illő - német joghurtokkal, a Reform Élelmiszerboltból. Köszönjük neki.

Találkozunk jövőre ugyanekkor és ugyanitt!
A szervezők nevében:
Csorba Lászlóné igh.

 


 

Lovagias cselekedet
 

2005. május 20.


Jótékonysági mozgalom indult "Ne dobd el használt számítógéped!" szlogennel. Elsőként a Kiséri Napok megnyitóján került sor adományozásra, ekkor lovag Imre Károly saját számítógépét ajánlotta fel egy beteg fiúnak.

Az adományozó kérdésünkre elárulta: amikor az ötlet megszületett, felhívott egy állami szervezetet, melynek a dolga lenne segíteni hasonló esetekben. Választ azonban hiába várt, ezért a mozgáskorlátozottak szentesi egyesületén keresztül próbálkozott. Itt a figyelmébe ajánlották Szabó Jánost, aki magatartása miatt nagyon megérdemli az ajándékot. A 17 éves fiú epilepsziás, iskolába is a szülei viszik. Imre Károly azt mondja, lovagnak lenni nem előnyökkel, hanem kötelezettségekkel jár. Másoknak is felhívja figyelmét: ha valamiből kettő van, ne dobják ki, ajánlják fel. A mozgalom pénzügyi részét a Mosolygósabb Régióért Egyesület kezeli. Lovag Imre Károly maga is adományokra vár. Mint ismeretes, az erőszak áldozatainak szeretne kápolnát építeni. Azonban azt mondja, olyan sokáig harcolt a bürokráciával, hogy ez alatt a két év alatt az emberek érdeklődése is lanyhult, s eddig csak ketten segítettek az időközben létrehozott magánalapítványnak: Ollai Istvánné képviselő-asszony készpénzzel, valamint felesége, Imréné Lenner Katalin az ikonjainak bevételéből. Pedig az építési területet jövő év decemberéig le kell alapozni, mert elvész az engedély. Imre Károly ígéri, az alapítvány hamarosan hallat még magáról.

D. J.

 


 

Helyismereti vetélkedő
Szobrok, emlékhelyek könyvben, képen, neten

2005. május 20.


A szűkebb szülőföld ismerete természetesnek tűnik a városlakók számára. Ha megállítanánk az utcákon sétáló szentesi embereket, és megkérdeznénk, hogy a közismert Horváth Mihály szobornak ki az alkotója, kevesen tudnák, hogy Kisfaludy Stróbl Zsigmond. Nap mint nap elhaladunk emlékhelyek, emléktáblák mellett úgy, hogy sokszor nem tudjuk, kinek is állították egykoron. Pedig azok a személyek, akik valamikor itt éltek, tettek valamit ezért a városért, megérdemlik, hogy emlékük ne vesszen a feledés homályába.


Bővebben


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. május 20.


Kérdés:

Munkahelyemről a munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítést kaptam (gépjármű) 2004 évben, milyen lehetőségeim vannak a felmerült költségeim elszámolására?
I. E.

Válasz:
Ha Ön a munkaviszonyára tekintettel költségtérítést kapott, akkor ennek az igazolt és elismert költségek levonása után fennmaradó része a jövedelem, tehát nem az egész költségtérítési összeg adózik. A költségelszámolás lehetőségeit befolyásolja az, hogy az Ön részére kifizetett költségtérítés mértékét és feltételeit korlátozza-e kormányrendelet, illetve ennél magasabb szintű jogszabály.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. május 20.


  • Erdélyi húsgombócleves
  • Rakott gomba
  • Szerecsendió


Bővebben


 

Az SZTE a másodosztályba léphet(ne)
Bejutott, de nincs pénz

2005. május 20.


Szentes labdarúgása sporttörténeti pillanat előtt áll. Megvalósulhat egy régi álom, a Szentesi TE NB II-es
labdarúgó csapata, (mely jelenleg harmadosztály, de az NB I/B megszűnésével), a 2005/2006-os bajnoki idényben valóban a magyar labdarúgás második vonalába kerül(het). Az, hogy sikerül-e megvalósítani, csak később derül ki. Fontos szempont a nyugodt háttér biztosítása.

A legutóbbi hazai mérkőzésen sikerült az "i-re" feltenni a pontot; ahol a Szentesi TE a Kazincbarcika együttesét látta vendégül.


Bővebben


 

Szentesről a Vasasba
Mezőnyjátékosból kapus

2005. május 20.


Ismét bebizonyosodott, hogy a szentesi foci, a nehézségek ellenére tud olyan labdarúgót nevelni, aki innen indulva eljutott az NB I-ig. Tóth Zoltán is a Kurca parton kezdett el focizni, s most már a budapesti Vasas kapusa.


Bővebben


 

Középkorral felvértezve
 

2005. május 20.


Még csak fakardokkal vívnak a gyerekek a Zenthus János Középkori Hagyományőrző Egyesület apródképzőjén, azonban ez a kétéves képzés egyenes út a fegyvernökké, vagyis az egyesület tagjává váláshoz. Sebők T. Jánost, az egyesület csapatkapitányát ez a cél csak részben motiválta, amikor megvalósította régi vágyát.


Bővebben


 

A döntőért csatáznak
 

2005. május 20.


7-4-re nyert az elődöntő első mérkőzésén a fővárosban a Hungerit-Szentesi VK női vízilabda csapata egy héttel ezelőtt. Az egyik fél három győzelméig tartó párharc budapesti összecsapásán a Szentes végig uralta a találkozót a Domino-Polo csapata felett, csak a gólkülönbség volt kérdéses. Az előny tehát nálunk volt, a két csapat pünkösd hétfőn városunkban csapott újra össze. A hazai szurkolók érthetően újra győzelemben reménykedtek, annál is inkább, mert a porcsérüléssel bajlódó Kisteleki Dóra is vállalta a játékot. Az első negyed ezzel szemben abszolút csalódás volt, hiszen két emberelőnyt sem tudtunk értékesíteni, és igazából helyzetbe sem tudott kerülni a Hungerit.


Bővebben


 

Az Európa-bajnok birkózó
 

2005. május 20.


Egy évvel ezelőtt, május 21-én vette fel a városi sportcsarnok dr. Papp László, városunk szülöttjének nevét. Az évforduló alkalmából az olimpiai ezüstérmes, többszörös Európa-bajnok birkózóra emlékeznek szombaton 10 órakor. A sportcsarnok falánál az önkormányzat, a Szentes Városért Civil Fórum tagjai, valamint a város egykori birkózói helyezik el koszorúikat.

A sportoló születésének 100. évfordulójára jelent meg az a multimédiás CD, melyen a tavalyi avatóünnepség és a birkózó élete is nyomon követhető. A CD-t személyesen a TEAM számítástechnikánál kérhetik, interneten a www.szentesinfo.hu/dr-papp-laszlo címen is megtekinthető.
 


 

Családi kézművesnap
A Grimm-Busz Színház is fellépett

2005. május 20.


Képünkön: A Köztársaság utcai óvodások már nagyon várták a szomatot, azt a napot, amikor - a hétvége ellenére - megtelik az ovi udvara ügyes, alkotni vágyó gyerekekkel.

Már hagyomány, a Kertvárosi óvoda megrendezi kézműves napját, melyre nem csak az ottani gyerekeket, hanem minden érdeklődőt várnak. Így volt ez az elmúlt szombaton is, amikor különböző technikák közül választhattak a gyerekek.

Volt textilfestés, képkészítés szalvétával, kukacfűzés filcből és gyöngyből, papírhajtogatás és ragasztás. Az ügyesebbek kipróbálhatták a körmönfonást, illetve pókhálót is szőhettek. Népszerű volt az arcfestés, a kisfiúk pókemberré, a kislányok lepkévé és tündérré változtak.

Nagy sikere volt a mézeskalács díszítésnek, hiszen az elkészült "művet" meg is kóstolhatták. De, aki másra vágyott, a szülők és a szponzorok felajánlásának köszönhetően gyümölcsöt és üdítőt is kapott. Ezt a felajánlott segítséget köszönte meg Hornyik Lászlóné óvodavezető a középső csoportosok bot ütögetős műsora után. A program pénzügyi hátterét ugyanis az alapítványi befizetések adták.

A napot a Grimm-Busz Színház zárta. A gyerekek is aktívan részt vettek az előadásban, melyből kiderült, hogy a barátság és a szeretet még a farkast is megszelídíti, így Piroskának nem kell félnie tőle. Noha a szél fel-felborította a díszletet, sem a színészeket, sem a gyerekeket nem zökkentette ki a szórakoztatásból, illetve az önfeledt nevetésből.

V. É.

 


 

Latinban elsők
 

2005. május 20.


A II. Csepel kupán versenyeztek a Swivel táncosai.

A hobby, 12 év alatti korcsoportban Koplándi Tamás-Szőke Szimonetta standard táncokban 3. helyezést ért el. 13 év feletti korcsoportban Veres-Szalacsek Dániel-Gulyás Alexandra páros a latin táncokat megnyerte, standardban 2. helyen végzett. A táncosok a Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola tanulói, tánctanár Bajominé Varga Erzsébet.

 


 

Ökölvívó sikerek
 

2005. május 20.


A Szentesi Kinizsi TE ökölvívó és kick-box szakosztály II. osztályú országos bajnokságot rendezett a közelmúltban. A kiskunfélegyházi ökölvívó edzőteremben tartott megmérettetésen a Kurca-parti öklözők szépen szerepeltek. Ligh contakt-ban 1. Nagy Richárd és Faur Csaba, 2. Szűcs Bence, 3. Komlósi Arnold, full contakt-ban 2. Szilasi-Szalma Adrián, lowkick-ban 3. Varjas Zsolt. Az idén ez volt a harmadik verseny, ahol ismét bizonyították tudásukat a fiatal ökölvívók.

 


 

Szentes Betyár's
A kibontakozni vágyó ifjúság görbe tükre

2005. május 20.


Az elmúlt hetekben különös vélemény-nyilvánítást olvastam városunk internetes honlapjának vendégkönyv rovatában. "Szentes Betyár's" jeligével valaki sérelmezte városunk vezetőségének, kiemelten Szirbik polgármester úrnak konzervativizmusát, miszerint akadályt gördítenek a szentesi fiatalok kibontakozási kezdeményezései elé.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. május 20.


Született: Bleier Gábornak és Szőke Tündének (Dr. Berényi u. 84.) Bence István, Lévai Attilának és Jószai Olíviának (Csongrád, Justh Gy. u. 47.) Olívia nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt:
Berezvai Imréné Kis-Hajdú Eszter (Deák F. u. 130/A), Árgyellán Gyuláné Farkas Anna (Dr. Udvardi u. 73.), Sipos Antalné Kormos Paula (Klauzál u. 8/A), Vas Ferenc (Nagyörvény u. 111.), Rickert Benedek (Tóth J. u. 4.), Orosz László György (Gaál I. u. 15.), Bujáki Pálné Kis Ilona (Csongrád, Vég u. 17.), Ötvös Józsefné Maszlag Gizella (Csongrád, Somogyi B. u. 2.), Justin Imréné Soós Erzsébet (Csongrád, Dem-
binszki u. 1.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz