<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. május 20.

 
Kérdés:
Munkahelyemről a munkaviszonnyal kapcsolatos költségtérítést kaptam (gépjármű) 2004 évben, milyen lehetőségeim vannak a felmerült költségeim elszámolására?
I. E.

Válasz:
Ha Ön a munkaviszonyára tekintettel költségtérítést kapott, akkor ennek az igazolt és elismert költségek levonása után fennmaradó része a jövedelem, tehát nem az egész költségtérítési összeg adózik. A költségelszámolás lehetőségeit befolyásolja az, hogy az Ön részére kifizetett költségtérítés mértékét és feltételeit korlátozza-e kormányrendelet, illetve ennél magasabb szintű jogszabály.

Ha igen, akkor a jövedelmet kétféleképpen lehet meghatározni:

1. bizonylat nélkül, a jogszabályban leírt mérték számolható el költségként,

2. számlák, bizonylatok (ideértve az útnyilvántartást is) alapján számolható el költség. Az Ön esetében a jogszabály meghatározza az Ön lehetőségeit így nem csak számlák, bizonylatok alapján határozhatja meg költségeit. Ha Ön olyan költségtérítést kapott, amelynek felhasználását közvetlenül a munkahelye részére bizonylattal kellett igazolnia (számlával), feltéve, hogy azt a törvényben elismert költségekre tekintettel kapta pl. a számlával igazolt vonatköltség megtérítése kiküldetés esetén, akkor az nem számít bevételnek és nem is kell bevallania azt a költségtérítést.

Szintén nem számít bevételének a kiküldetési rendelvény alapján kapott költségtérítést akkor sem, ha azt a munkáltatójától a saját gépkocsi hivatali célú használata miatt kapta, és a térítés nem haladja meg a jogszabályban meghatározott fogyasztási normák, az APEH által közzétett üzemanyagár alapján számított üzemanyagköltséget és a kilométerenkénti 3 forint személygépjármű normaköltséget, illetőleg a jogszabályban meghatározott minimális belföldi napidíj összegét és ezt az összeget bevallania sem kell, mert a jogszabályban meghatározott mértékű költségtérítésnél többet nem kapott, ha igen akkor be kell vallania a kapott költségtérítést.

Ha Ön személygépjárművét a munkáltatója érdekében használta és a kiküldetési rendelvény kiállítását mellőzték, vagy átalány jellegű költségtérítést kapott, vagy ha a munkáltatójától kapott eseti kiküldetési költségtérítéssel szemben tételes elszámolást választ, akkor a költségek levonása a hivatalos utakról vezetett útnyilvántartás alapján történhet. Az ilyen költségtérítést be kell vallania. Az én javaslatom Önnek az, hogy a saját tulajdonú személygépkocsi esetén a 3 forint/km normaköltség alkalmazására is lehetősége van. Az üzemanyagköltség elszámolása pedig az APEH által közzétett ár alapján történhet, fegyelemmel arra, hogy egy adott negyedéven belül csak egyfajta ármeghatározás alkalmazható. Ha Ön bedolgozói vagy távmunka végzésre tekintettel költségtérítést kapott, akkor külön szabályok is vonatkoznak Önre.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza