<<< Vissza

Tengeri világ a ligetben

2005. május 20.

 
A Koszta József Múzeum és a TIT szentesi szervezete a szegedi Móra Ferenc Múzeum Tengerek ékszerei II. című vendégkiállításának megnyitóját rendezték meg a múzeumi világnap előestéjén a Széchenyi liget épületében.

Kádár Lilla, a Horváth Mihály Gimnázium tanulója Paul Whitman: Kabinos hajókban a tengeren című versét mondta el. Ezután dr. Gaskó Béla megyei múzeumigazgató-helyettes betegsége miatt dr. Bába Károly főiskolai tanár tárlatmegnyitó beszéde következett. Tőle tudományos ismertetőt hallhattunk a puhatestűek fontos szerepéről. Elmondta, hogy az ember és az állat kapcsolata olyan régi, mint az emberiség. A puhatestűek két osztálya közül a kagylóknak, a csigáknak és a lábasfejűeknek van a legnagyobb szerepük. Amellett, hogy táplálékul szolgálnak, a földtörténet megismerésében is fontosak. Jókai Mór "a legnagyobb úrnak" nevezte a csigát és a kagylót. Gyógyászati szempontból is jelentősek, méregtelenítésre, gyomorbetegeknél savlekötésre is használják őket. Mitológiai szerepük sem mellékes: a mondákban a polip karjaiból fejek lettek, és így keletkeztek a sárkányok. Az építészetben a többi között a ión oszlopfőn található csigadísz őket dicséri. A gyöngykagylóból készített igazgyöngy is különösen értékes.

A megnyitó után Szluka Brigitta, a HMG tanulójának előadásában hallgathattuk meg John Keats: A tenger című költeményét. Szirbik Imre is jelen volt, Szentesről szóló könyvet adott át dr. Bába Károlynak, Varga András szegedi muzeológusnak (aki a gyűjteményt válogatta, és a kiállítást rendezte), és a betegség miatt távolmaradó dr. Gaskó Bélának is küldött egy példányt.

A kiállítóterembe lépve egy tengeri világba csöppenhettünk a sok-sok különböző formájú, méretű kagyló és csiga láttán. Aki már járt tengerparton, annak rögtön eszébe juthatott, hogy vajon ő miért nem talált ilyen szép darabokat a homokban keresgélve. Az ismertetőt böngészve kiderült, hogy némelyikük mérgező, a kúpcsiga például veszélyes lehet. A falakon levő képeken érdekes halfajtákat csodálhattunk meg, volt köztük néhány ügyesen rejtőzködő és ennek köszönhetően könnyen zsákmányhoz jutó példány, de volt olyan is, amelyik egész családját a szájában hordozva úszkál a tengerben. A tárlat szeptember 28-ig tekinthető meg.

M. A.


<<< Vissza