<<< Vissza

Terepjáró a polgárőröknek

2005. május 20.

 
Egy Lada Niva gépkocsit kapott a Szentesi Polgárőr Egyesület az önkormányzattól. Szirbik Imre polgármester elmondta, a városnak oly módon sikerült rendezni gépkocsiparkját, hogy a terepjáróját föl tudta szabadítani. Azt kívánta, használják hatékonyan a lakosság érdekében. A város első embere kitért arra, hogy a polgárőrök nagyon sok városi rendezvényen ott vannak, közmegbecsülésnek örvendve segítik azt a munkát, ami a közterülettel összefügg, egészen a helyszínbiztosításokig.

Pál Zoltán, a Szentesi Polgárőr Egyesület elnöke a múlt év novembere óta tölti be a tisztséget. Mint mondta, talán nem is neki kellene beszámolni, de a közel hároméves polgárőr múlt kötelezte erre. Előljáróban szólt arról, hogy tevékenységi körüket az Országos Polgárőr Szövetség határozza meg. Feladatuk középpontjában a bűnözés, a vagyonvédelem, gyermek- és ifjúságvédelem, közlekedésbiztonság ügye, valamint a kábítószer-fogyasztás visszaszorítása, a közterületek tisztaságának ellenőrzése áll. Részt vesznek a város önkormányzata által elfogadott bűnmegelőzési koncepció végrehajtásában.

Az elnöki beszámolóban néhány jellemző számadat is elhangzott. Így: a polgárőrök tavaly 434 esetben teljesítettek szolgálatot, összesen 4288 órát. Az önállóan adott szolgálati idő száma 3563 óra, 725 órát pedig a rendőrséggel közösen teljesítettek. Ez utóbbi szolgálat során 19 esetben hatósági tanúként vettek részt a munkában. Kiemelten kezelték az iskolások közlekedésbiztonságát, azzal, hogy az iskolák környékén tartottak szolgálatot. A közlekedési baleseteknél helyszínbiztosítási feladatot láttak el. Részt vettek különböző rendezvények biztosításában. Folyamatos szolgálatot látnak el a sportrendezvényeken.

Az ópusztaszeri országos polgárőr találkozó csapatversenyében tavaly harmadik helyezést értek el. Két polgárőr bűnmegelőzési tanfolyamot végzett Budapesten.

Nem véletlenül került az idei legfontosabb tervek közé a technikai eszközök fejlesztése, ugyanis a technikai felszereltségen tavaly nem tudtak javítani Az elnök a továbbiakban említette a létszámnövelést, ifjúsági polgárőrök szervezését, polgárőr fórumok tartását a lakosság és az iskolások részére. Megvalósulni látszik, a mezőőri szolgálat segítése. Szerepel még a tervben a külterületi tanyákon élők rendszeres figyelése, szorosabb kapcsolat kiépítése a város lakosságával.

Gránicz Pál ügyvezető elnök elmondta, sok tanyát gyakran csak terepjáróval lehet megközelíteni. Ezért is örült ennek a gépkocsinak. Kijelentette: a 11. évébe lépett egyesületben szinte minden területnek megvan úgymond a gazdája, akire lehet számítani. A lakosság bizalommal fordulhat hozzájuk.

Tájékoztatójában megelégedéssel szólt a polgárőrök munkájáról Szirbik Imre polgármester, Földvári Nagy István rendőr alezredes, városi rendőrkapitány, Kajtár István tűzoltó alezredes, városi parancsnok, Kóczán István, a közterület-felügyelet vezetője és Verók István postafőnök is.

L. J.


<<< Vissza