<<< Vissza

Felsőpárt is csatornázik

2005. május 20.

 
A felsőpártiak számára emlékezetes nap marad május 13-a. Igaz, péntekre esett, de most jó dolgot hozott: ünnepélyes keretek között adták át a városi szennyvízcsatorna-hálózat felsőpárti öblözetének építési munkaterületét.

Szirbik Imre polgármester rövid tájékoztatójában elmondta, hogy 2002-ben, amikor elindult a csatornázás, az érintett lakosság több mint 90 százaléka az ügy mellé állt. Beléptek az építőtársulásba, havonta ezer forintokat fizetnek, hogy a csatornaprogram megvalósulhasson. A munka a város legmélyebb részén, a szennyvíztisztítótól indult. Fölfordulással, kellemetlenséggel, kényelmetlenséggel jár, de azok, akik már túl vannak rajta, elismerik, megéri a türelmet.

A kivitelező itt is az a Hídépítő Rt., ami a kiséri rendszert is építette. Jól dolgoztak – dicsérte őket a polgármester, majd még hozzátette: a gerinchálózattal indítanak. Az építéssel a lakosok portájára bevezetik a csonkot, onnantól pedig az új rendszer kiépítése már az ingatlantulajdonos költsége.

Mennyi idő alatt kell megépíteni? - kérdezték többen is. A polgármester válaszából kiderült, ahhoz, hogy adómentes legyen és a talajterhelési díj ne lépjen be, a csonk elkészültétől egy évet számít a hivatal. Ígéretet tett azonban arra, hogy aki a jövő év végéig elkészítteti, annak a dolog minden gond nélkül végigvihető lesz.

A szervezőmunkában részt vettek a terület érintett önkormányzati képviselői, Baranyi Imre, Hornyik László és Törőcsik Zoltán. A jeles napon lapátot ragadtak, megtéve az első lépéseket a további munkálatokhoz. Mint megtudtuk, a húszcentis kavics- és homokrétegre fektetik majd a gerincvezetéket, a tetejére ötven centiméternyi homokot raknak, majd földdel terítik be a gödröt.

A polgármester nem véletlenül említette a képviselőket, mint mondta, a napi gondokat meg lehet osztani velük. De hasonló kérésekkel fordulhatnak Sáfrány Bálinthoz is a polgármesteri hivatalban, őt a csatornaépítés fő atyamestereként mutatta be.

Törőcsik Zoltán elmondta még, hogy a körzetében korábban ismeretlenek levelet szórtak szét, melyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a város elveszi majd a lakosok pénzét. Amit a csatornaépítésre befizetnek. Látják, a pénz megvan, és megkezdődik a csatornaprogram is – jelentette ki a városatya.
A Damjanich, Munkás, Baross G., Rákóczi F. utcák, valamint a Korsós sor, Apponyi tér által határolt területen egyidejűleg hat brigád dolgozik majd, a munkák tervezett befejezésére, 2006. június 30-ig mintegy 16 kilométer gerincvezetéket fektetnek le. Ezzel 1305 ingatlan csatlakozását teszik lehetővé. A beruházás bruttó költsége közel 756 millió forint, melynek egy részét az állam, a további részét az önkormányzat és a lakosság állja.

L. J.


<<< Vissza