<<< Vissza

Működőképes bizottságok

2005. május 13.

 
Rendkívüli ülésen döntöttek a képviselők az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok felügyelő-bizottságaiba szóló delegálásról. A feladatra a frakciók kaptak felkérést. Baranyi Imre (MSZP-SZDSZ frakció) elmondta, részükről többször elhangzott a delegálásra történő kérés. A demokráciának része az, hogy többségi szavazással és akarattal dőlnek el bizonyos dolgok. A május 12-i ülésen arról tájékoztatta képviselő-társait, hogy a delegálással kapcsolatban két kérés hangzott el a polgári összefogás frakció előterjesztésében: hívják vissza az összes felügyelő-bizottsági tagot, és egy blokkban válaszszanak újat. A másik: a tagok a helyhatósági választást követő május 31-ig maradjanak hivatalban, az új képviselő-testületnek legyen joga és ideje új felügyelő-bizottságokat választani. A frakció elfogadta mind a két előterjesztést, utána személyekre kért javaslatot, amit nem kaptak meg. Az ember általában konkrét személyt jelöl, s kér fel egy feladatra - jelentette ki a képviselő.

Halmai László (Polgári öszszefogás frakció) a következőket válaszolta:

- Már 2004 szeptemberében szerettük volna, hogy az ellenzéki kontroll biztosítva legyen a felügyelő-bizottságokban is. Mégpedig a képviselő-testületben munkálkodó politikai pártok arányainak megfelelően. Ez akkor a kormányzati oldal miatt nem teljesülhetett. A jelöltjeink jobboldaliak. Elvekről egyezzünk meg, utána beszélhetünk személyekről. Így tudjuk elérni, hogy a jobboldalnak is legyenek képviselői a bizottságokban. Azután egyben szavazzunk az egészről.

Szirbik Imre polgármester az ügy fontosságára való tekintettel elmondta, vannak gazdasági társaságok, ahol a bizottságok mandátuma lejárt, tehát a mérleget már nem tudják tárgyalni, innentől kezdve technikai problémák merülnek fel. Létrejöttek új gazdasági társaságok, melyekhez még nem választottak felügyelő-bizottsági tagokat. És van olyan gazdasági társaság, ahol ki kell egészíteni a létszámot. A polgármester tíz perc szünetet ajánlott fel, hogy beszéljék meg, tisztázzák a dolgokat.

Dr. Rébeli Sz. Tamás azt kérte, előbb elviekben egyezzenek meg, ahol háromtagú a bizottság, ott egyet, az öttagúaknál legalább kettőt adhasson a jobboldal. Halmai László kijelentette: ők nem tartanak igényt a szünetre, nem is vonulnak ki.

Mégis tartottak hosszabb szünetet, mely után Halmai László elismerte, az előző percekben komoly vitáik voltak, majd így szólt képviselőtársaihoz: "Higgyék el, sok olyan jelöltjük van, akik számunkra elfogadhatatlanok lennének, de tiszteletben tartjuk az önök jelölési jogát, mi nem kérünk mást, ezt tegyék meg önök is a mi jelöltjeinkkel."

Szirbik Imre azt kérte, hogy a település iránti felelősséggel olyan személyek mellett tegyék le voksukat, akik alkalmasak a város érdekeinek képviseletére. A testület úgy döntött, ellenzi a lista szerinti szavazást. Halmai László kérésére a Rádió Kht.-val kezdték. Azt mondta, szerintük az ügy döntő lehet. Ide jelölték Farkasné Márton Katalint. Első lépés legyen az, hogy viszszahívják a tagokat. Baranyi Félegyháziné Somogyi Évát és Móra Józsefet javasolta. Azt követően a többi gazdasági társaságoknál megválasztották a felügyelő-bizottságok tagjait.

Lovas József


<<< Vissza