XXXVI. évfolyam 19. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Búcsú a diákévektől
Elballagtak a középiskolások

2005. május 13.


Képünkön: Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskola (Fotó: Vidovics Ferenc)

Az elmúlt hét végén Szentesen is több száz diák énekelte a Ballag már a vén diák kezdetű örök érvényű dalt. Szép napsütéses időben búcsúztak el volt iskolájuktól, az ott eltöltött kellemes és egyben nehéz évektől, a tanároktól, diák és osztálytársaktól. A kapu becsukódott és ők végleg maguk mögött hagyták a gyermekkort, a gondtalan tinédzseréveket.


Bővebben


 

Háborús emlékeink
 

2005. május 13.


Képünkön: Szergej Borozdin főkonzul és Kevin McGrath katonai attasé, középen Lantos Sándor tolmács. (Fotó: Civil TV)

Kevin McGrath katonai attasé először járt Szentesen. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének képviseletében a II. világháború európai befejezésének 60. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezésen vett részt. Magával hozta feleségét is.


Bővebben


 

Majdnem százéves mozi
Kényelmesebb, hanghatásban sokkal jobb

2005. május 13.


Képünkön: Kruzslicz Pál a Szentesi Művelődési Központ igazgatója és Koltai Róbert színművész a mozi átadásán

A Nagy Ferenc utcai filmszínházban 1908. április 11-én vetíttek először. Azóta folyamatos a szolgáltatás. Reméljük az is marad - hangzott el a május 11-ei (felújítás utáni) megnyitón. Mint ahogyan Koltai Róbert színművész mondta, csodálatos, hogy a város vezetése kitartott a közel száz éves intézmény mellett akkor, amikor sorra zárják be a filmszínházakat az országban. Mert hát egészen más így, együtt lélegezve, nevetve nézni a jó filmeket.


Bővebben


 

Magyar pünkösd
 

2005. május 13.


Ugyan, hogy nézne ki az a pünkösd, mely 2005-ben - valami csoda folytán - megesne a magyar társadalommal?

Mert, ha igaz, hogy "mindnyájan nagyon váratlanul meg tudunk teljes őrülni" - mint írja Füzes Oszkár a Népszabadságban -, akkor miért ne történhetne meg az, hogy egy pillanat alatt teljesen ki tudunk józanodni, s utána magunk is elcsodálkozunk magunkon, s kérdezzük: mi van velünk, megszállt minket a Szentlélek? Felvert álmunkból?

Tényleg, teljesen elképzelhetetlen, hogy jókor jól megfogalmazott bejelentés hirtelen világosságot gyújtson az agyakban és a lelkiismeretekben?


Bővebben


 

Mikszáth Kálmán örök emléket állított
125 éve hunyt el Páczi Jancsi cigányprímás (II.)

2005. május 13.


Képünkön: Mikszáth Kálmán

1876 tavaszán a Tisza elöntéssel fenyegette Szentest. A többhónapos küzdelem alatt szüneteltek a bálok, táncmulatságok; a cigányzenészek munka és kereset nélkül maradtak. Az első szentesi cigánybanda több tagja - élükön Páczi Jancsi prímás, a környék legjobb muzsikusa - Szegeden próbált szerencsét. Apró Ferenc jeles szegedi helytörténész írásaiból tudjuk, hogy ifj. Erdélyi Náci, a szegedi első zenekar vezérprímása örömmel fogadta a nagytehetségű szentesi fiatal-embert, s nyomban zenekara prímásává tette.


Bővebben


 

Mint hulló csillag
 

2005. május 13.


Fut az idő, eliramlik az élet, s létünk csillagszóróként lobban el a világmindenség végtelenjébe.

Lepereg rólunk a fiatalság varázsa, mint öregedő fákról a megsárgult levél. Életünk a világmindenséghez mérve oly rövid, akár egy költemény. Tovafut, kijelölt pályáján lüktet, munkálkodik, majd mint hulló csillag kialszik, de emléke tovább él utódaiban, a sírján sarjadó virágokban, a hozzá lenyúló fák gyökereiben. E gondolatok füzérével áldozom dr. Kádár József orvoskollégám, barátom emlékének, ki tragikus hirtelenséggel távozott e földi árnyékvilágból. Tiszta szívű ember volt, ki csodás érzékkel megáldva töltötte be isteni küldetését, szétosztva magát szeretteinek, embertársainak.


Bővebben


 

Huszonöt éves az ifjúsági ház
Évfordulónaptár 2005

2005. május 13.


145 éve, 1860. május 8-án Szentes város templomaiban gyászistentiszteletet tartottak gróf Széchenyi István emlékére. A nagy tömegeket megmozgató gyászünnepély rendzavarás nélkül ment végbe.

270 éve, 1735. május 9-én a békési fölkelők seregét Erdőhegynél (Arad vármegye) leverték. Ebben a szentesiek is részt vettek, amelyet a Petrák-krónika így örökítette meg: "1735-ben a rác Péró haramia bandája ellen kellett a lakosságnak fegyvert fogni. Az egész megyéből összesereglett lakosság vezére volt az akkori Csongrád megyei alispán, Andrássy Zsigmond. A rablóbandát Erdőhegyesnél, Arad megyében semmisítették meg a Békés és Csongrád megyei lakosok. Az egyik vezért, Sebestyént, a szentesi Bokor Ferenc fogta el, rác Péró is elevenen került kézre. A szentesiek közül elesett 12, megsebesült 7." (A fölkelés 14 vezetőjét, köztük Pero kapitányt, 1736. ápr. 4-én halálra ítélték, és még aznap kivégezték.)

25 éve, 1980. május 10-én a Tóth József utcában ünnepélyesen avatták fel az új ifjúsági és művelődési házat. Ünnepi megnyitót dr. Kornidesz Mihály, az MSZMP KB osztályvezetője mondott. Az 1300 m2 alapterületű létesítményben nyolc szakköri helyiség, két előadóterem, két játékterem és három klubterem várja a látogatókat. Az ünnepi átadást követően megnyílt Katona Kiss Ferenc szentesi festőművész kiállítása.

80 éve, 1925. május 11-én 71 éves korában Földesen (Hajdú-Bihar m.) elhunyt dr. Lakos Imre (1854-1925) ügyvéd, előbb megyei, majd városi tisztviselő, 1897-1902 között Szentes polgármestere. (1932 óta utca viseli nevét Szentesen.)

Összeállította:
Labádi Lajos

 


 

A város életének összefogása
A polgármester értékel

2005. május 13.


Szirbik Imre polgármester két nagy feladatra bontja a ciklus első felét. A nagy programok megalapozására, az erőgyűjtési periódusra, valamint az érdemi munka megkezdésére.


Bővebben


 

Hatvan év távlatából
 

2005. május 13.


Hatvan esztendővel ezelőtt elhallgattak a fegyverek Európában. Az emberiség legpusztítóbb háborúja ért véget ezzel. A jeles évfordulón Európa a hősökre emlékezett, állam- és kormányfők tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. Szentesen Máthé István szobrászművész a helyi mártírok nevét is megörökítő alkotása előtt az önkormányzat, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár és a Szentes Városi Civil Fórum rendezett ünnepséget.


Bővebben


 

Magyar áruk forgalmazója
A hazai termelők érdekeit képviseli

2005. május 13.


Megtartotta küldöttgyűlését a Szentes és Vidéke Áfész. Ma már a legnagyobb tulajdonosok előtt adtak számot az elmúlt évi tevékenységről, eredményekről. Azt követően a gazdasági társaság közgyűlését tájékoztatták hasonló témában. Nehézségekről, gondjaikról, terveikről. Mind a küldöttgyűlésen, mind a közgyűlésen a tulajdonosok elfogadták a teljesítést, illetve a Hunor Coop Rt. erre az évre szóló terveit és üzletpolitikáját.


Bővebben


 

Támasz a bajban
 

2005. május 13.


A Támasz Támogató Szolgálat április elseje óta áll az idős emberek rendelkezésére. Esetükben egy országosan is újonnan szerveződő szociális és speciális alapellátási formáról beszélhetünk. Mint megtudtuk: hasonló feladatkört látnak el, mint a gondozási központok.


Bővebben


 

Bendegúz gyermekversenye
 

2005. május 13.


A szegedi Bendegúz Gyermek- és Ifjúsági Akadémia minden évben tanulmányi versenyt hirdet az általános iskolák 1-8. osztályos tanulói részére országos döntővel. A megyei versenyre április elején került sor az Arany János Általános Iskolában.

Anyanyelvből izgalmas feladatokat kaptak a gyerekek, melyek anyanyelvi érdekességeket, nyelvhelyességi és helyesírási témákat tartalmaztak.
Szentesről a Koszta József Általános Iskola, a Kiss Bálint Református Általános Iskola és a Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai kerültek be a megyei döntőbe.

A petőfisek közül 13-an vehettek részt ezen a nívós megmérettetésen.

Az intézmény alsó tagozatos tanulói közül Nyáry Luca 2. és Szécsi Zsanett (mindketten 4. osztályos tanulók) 5. helyezést értek el (ft.: Dibernárdó Ferencné). A felső tagozatosoknál a következő eredmények születettek: Kovács Emese (5. osztály) 2., Pongó Zsófia (8. osztály) 3. helyezést ért el(ft.: Fári Andrea).

A Koszta József Általános Iskola tanulói közül Szegi Laura (5. osztály) 3., Sebesi Nóra (7. osztály) 6. helyezést értek el (ft.: Tóthné Hlavács Mária).
A Kiss Bálint Református Általános Iskola diákjai közül Martinka Blanka (1. oszt., ft.: Csige Hajnalka) 3., valamint Martinka Mátyás (5. oszt., ft.: Fekete Nagy Katalin) 6. helyezést ért el.

Az országos döntőbe az 1. helyezetteken kívül - pontszám alapján - a 2. és 3. helyezést elért diákok is bejuthatnak.
Az országos döntőbe jutott tanulóknak további sikeres szereplést kívánunk!

Kis-Rácz Antalné
m. szaktanácsadó

 


 

A képviselő félrelép
 

2005. május 13.


A Tóth József Színházterem idényzáró bérletes előadásán Bencsik Imre: Kölcsönlakás című bohózatát láthatják a színházlátogatók május 18-án, szerdán 19 órától. A Vidám Múzsa Színpad művészei, a főbb szerepekben Harsányi Gábor, Csala Zsuzsa, Rátonyi Hajni, Straub Dezső és Gergely Róbert adják elő a történetet, mely kényes témát jár körbe: a félrelépést. A kölcsönlakás kifejezés a poligámia hívei között használatos, s a darab "hőse" egy barátja lakásában vágyik egy kis levegőváltozásra, a titkárnőjével. Egy képviselőről van szó, aki úgy tűnik, nem szeretne abba a hibába esni, mint az a bizonyos miniszter, ezért nem szállodában akar félrelépni. Ilyenkor jön kapóra a barát, akinél bátran hódolhat szexuális szenvedélyének. Minden rendben is menne…Csakhogy a felesége is pásztorórára készülődik, s ő is egy ismerőst kér meg a helyszín felajánlására: a képviselő barátjának feleségét. A háziak persze nem tudnak párjuk befogadó nagylelkűségéről, s ugyanabban az időben adják kölcsön a lakást a turbékolni vágyóknak. Majdnem egyszerre érkezik a két gerlepár, a házigazda pedig, mint egy váltóőr kénytelen irányítani az eseményeket, nehogy kínos találkozás legyen a dologból. Számtalan mulatságos fordulat vár a szereplőkre. S hogy ki nevet a végén? A közönség mindenképpen, már ha végig bírja szuflával.

D. J.

 


 

Gondolatok
 

2005. május 13.


Jézus Krisztus élete nem fejeződött be sem nagypénteken, sem a mennybemenetele napján, amikor elhagyta a földet, mert pünkösd ünnepén Szentlélekként újra lejött az égből. Igaz, nem testben, de éppen ez teszi lehetővé, hogy mindenhol jelen tud lenni. Pünkösdkor Isten lelki jelenlétét ünnepeljük.

A Szentlélek lelki ajándékokat, képességeket (karizmákat) ad mindenkinek, aki kér tőle. Kérheted például "a szeretet, tiszta öröm, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértéktartás képességét." És megkapod. Az teszi pünkösdöt örömünneppé, hogy minket, gyarló embereket újjá tesz.

Ha a becsületes munkádért megjutalmaznak, fogadd örömmel, de sohase fuss a szerencse után és főleg ne próbálj hamis úton boldogulni. A hamisságot nyugtalanság, szorongás követi és lebukás a vége.

"Köszönöm szépen"-t csak akkor mondj, ha egyebet nem fűzöl hozzá. Ha teljes mondatban fejezed ki magadat, akkor mond a köszönömöt a "szépen" nélkül. A köszönöm szó egymagában is kifejezi azt, hogy hálás vagy.

Ha versenyzel, ne kizárólag a győzni akarás hajtson. Ha lehet, persze légy első, de ennél fontosabb az, hogy mérd meg magadat: hol tartasz a felkészülésben, és menynyire vagy a képességed felső határától. Így sok csalódástól menekülsz meg, jobb felkészüléssel pedig több sikernek nézhetsz elébe.

Dr. Imre Ernő

 


 

Második lett a Rigó
 

2005. május 13.


Május 6-án a Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon rendezte meg a Megyei Komplex Tanulmányi Versenyt, melyre Szegedről, Makóról és Hódmezővásárhelyről érkeztek diákok. A rendezvényt Szűcs Lajos, a Csongrád Megyei Közgyűlés Oktatási Bizottságának elnöke és Pestukáné Semperger Erzsébet, a zsűri elnöke nyitotta meg.

A tantermeket élethűen és ötletesen berendezett állomásokká alakították, ezeken az állomásokon kellett a gyerekeknek számot adniuk tudásukról a következő témákban: történelem, irodalom, földrajz, természetismeret, életvitel-életmód, kézügyesség. A szentesi csapat versenyzői Bencsik Richárd, Lakatos István, Varga Viktor és Nagy Anna voltak. A szegediek után a második helyen végeztek. A harmadik Makó, a negyedik pedig Hódmezővásárhely csapata lett. A versenyzők könyvekkel és kerámiával gazdagabban térhettek haza.

M. A.

 


 

Határon átívelő segítség
Egy vajdasági magyar család gyötrődése

2005. május 13.


Sok film feldolgozta már azt a témát, amikor egy szegény és hányattatott sorsú család távolról kapott segítséget az élet újrakezdéséhez. Ez a történet is lehetne filmbe illő, de ezt nem a fantázia, hanem a valóság írta.


Bővebben


 

Kiosztották a díjakat
 

2005. május 13.


Tavasz a természetben címmel hirdetett amatőr festőművészeti versenyt a Szabadidős Sportklub, három korcsoportban. Az elmúlt héten nyílt meg az általános iskolások kiállítása a helyőrségi klubban, melyen díjazták a legszebb alkotásokat.

Elismerésben részesültek: Balogh Gabriella (különdíj), Oravecz Barbara (különdíj), Ludányi Emese, Nemes Mónika, Tóth Vivien, Nagy Enikő, Kovács Judit, Balogh Dóra, Baráth Márton, Baráth Anna, Gődér Katinka (Deák F. és Damjanich isk.), Szabó Tímea, Keresztes Nagy Kinga, Almási Fruzsina, Boldizsár Kitti (különdíj), Zsótér Virág, Tánczos Bettina, Galambosi Krisztián, Kolozsvári Fanni (Alapfokú Művészeti Iskola, Szegvár), Egedi Judit és Fazekas Adél (Szent Erzsébet isk.), Nedelkovics Anita (Rigó Alajos), Hidas Brigitta (Általános Isk. Koll.), Balogh Bence, Drahota Szabó Petra, Kanász Nagy Emma (Koszta J. isk.), Újj Alexandra (Klauzál G. isk.), Tari Nóra és Szabó Anikó (Szivárvány Műv. Isk.).

 


 

Francia est a Gimnáziumban
 

2005. május 13.


A Horváth Mihály Gimnázium hagyományos francia estje 2005. április 19-én 17 órakor került megrendezésre.


Bővebben


 

Iskolai konfliktusok
Pedagógiai - Pszichológiai Szabadegyetem

2005. május 13.


Ezen a héten a Pedagógiai - Pszichológiai Szabadegyetem témája az iskolai konfliktusok volt. A Kiss Bálint Református Általános Iskolában rendezett előadáson a meghívott szakember dr. Szabó Éva, a Szegedi Tudományegyetem Pszichológia Tanszékének adjunktusa volt, aki öt évig iskolapszichológusként dolgozott.


Bővebben


 

Rejtelmek, kincsek, díjak
Nem titokban alkotnak a pedagógusok

2005. május 13.


Képünkön: Horváth Andrásné

Alkotó pedagógusok képzőművészeti remekeiből nyílt kiállítás a középiskolai ballagás napján a főtéri galériában. A Rejtelmek, ha zengenek címmel megrendezett tárlaton már hetedik alkalommal állították ki három megye pedagógusainak legszebb munkáit. A díjazottak között szentesi tanárok is szerepeltek.


Bővebben


 

Verekedés a sörözőben
 

2005. május 13.


Lefeszítették a lakatot és behatoltak az egyik Rákóczi utcai sörözőbe keddre virradóra. Az ismeretlen tettesek készpénzt vittek el a szórakozóhelyről.

Az egyik vekerháti tanyában is jártak tolvajok. A betörők befeszítették az ablakot, majd a szobából készpénzt és három takarékbetétkönyvet vittek magukkal.

Az elmúlt szombatról vasárnapra virradóra egy autót borítottak az árokba a Kisérben. A nagyon erős emberek egy kis Polski Fiatot állítottak a tetejére. A kár megközelíti a 40 ezer forintot.

Egy parkoló autó tetőablakán keresztül hatoltak be annak utasterébe a bűnözők. Előbb kinyitották az ajtót, majd okiratokkal, táskával távoztak.

Ismeretlen tettes ellen indított eljárást a szentesi rendőrkapitányság. A tolvaj az egyik Apponyi téri lakásba surrant be, ahonnan pénztárcát, bankkártyát és a hozzá tartozó PIN-kódot emelte el. A bankkártyáról, még onnan letiltása előtt, 100 ezer forintot vett le magának.

Kabátot és mobilt loptak a Gold Casinoból a hétvégén. Szerencsére a tettesek gyorsan kézre kerültek, és az eltulajdonított tárgyak is viszszakerültek a gazdájához.

Tizenkét birkát tereltek el új gazdáik az elmúlt szombatra virradóra. Az állatokat Nagymágocs területéről lopták el, azóta is keresi őket a rendőrség.

Az elmúlt csütörtökön az egyik szentesi szórakozóhelyen egy nagy létszámú család gyűlt össze. A sörözőbe később megérkezett egy másik család is, majd a két família tagjai között vélt vagy valós sérelmek miatt szóváltás alakult ki. A szócsatát ütésváltás követte, melynek csak a rendőrök kiérkezése vetett véget. A mozgalmas estén tizenegy személyt állítottak elő a nyomozók, akik ellen garázdaság miatt indult eljárás.

H. V.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. május 13.


Kérdés:

2004. évben önálló önálló tevékenységet végeztem (gépek bérbeadása) az ebből a tevékenységből származó bevételemmel szemben milyen költségeket számolhatok el, hogyan állapítom meg jövedelmemet?
K.A.

Válasz:

Az önálló tevékenységből származó jövedelmet kétféleképpen lehet megállapítani.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. május 13.


  • Pünkösdi libasült mogyoró-újburgonyával
  • Csokoládés égő palacsinta


Bővebben


 

Mozdultak a koleszosok
 

2005. május 13.


Tizenharmadik alkalommal rendezte meg sportnapját a Terney Béla Középiskolai Kollégium a múlt csütörtökön. A rendezvényre nyolc városból fogadták el a meghívást a testvérkollégiumok, köztük egy szlovákiai is. A szentesi koleszosok eredményesen szerepeltek.


Bővebben


 

Kassán és Hajdúszoboszlón a Delfinek
 

2005. május 13.


A Szentesi Delfin ESC úszói Kassán a Nemzetközi Szlovák Szenior Bajnokságon, az 5. Samuelis Ferenc Emlékversenyen vettek részt. A helyiek ismét jó szervezésről tettek tanúságot, a versenyzőket semmi nem hátráltatta a jó eredmények elérésében. Kovács Imréné: 50 mell, 100 mell, 100 gyors, 50 hát, 50 mell 1.; Melkuhn Dezső: 100 mell, 100 pille, 400 gyors, 200 gyors 1., 50 pille, 200 vegyes 2., 50 mell 3., Bartha Éva: 50 gyors, 100 mell 1., 50 mell 2.; Virágos Éva: 50 hát 1., 400 gyors, 200 vegyes 2., 50 gyors, 100 gyors 3.; Bocskay Zsófia: 400 gyors 1., 50 pille, 100 gyors, 100 pille 2., 200 vegyes 3.; Cseuz László: 200 vegyes 1., 50 hát, 100 pille 2., 50 pille 3.; dr. Bakacsi Gyula: 50 hát 1.; Bodnár Istvánné: 50 mell, 50 hát 2., Debreczeni Beáta: 400 gyors 2., 100 mell 3.; Kasza József: 100 pille 3.; Tar János: 50 pille 3.; Ferke Gáborné: 50 hát 3.

4x50 mix vegyes váltó: 2. Szentes (Bodnárné, Ferkéné, Melkuhn, Kasza); mix gyors: 1. Szentes (Bodnárné, Ferkéné, Melkuhn, Kasza), férfi vegyes: 1. Szentes (Melkuhn, Cseuz, dr. Bakacsi, Kasza).
***
Hajdúszoboszlón is rajtkőre álltak a delfin klub úszói. A Jeney Tibor Nemzetközi Szenior Úszóversenyen Becsák Jánosné 50 gyors, 100 mell, 50 hát, 400 gyors 1.; Bocskay Zsófia 100 pille, 400 gyors, 1., 50 gyors 2.; dr. Kanyó Ádám 50 hát 1., 100 hát 2.; dr. Bakacsi Gyula 50 hát, 100 hát 1.; Tar János 50 pille 1.; Bartha Éva 100 mell 2., 50 mell, 50 gyors 3.; Ferke Gáborné 100 mell 2., 50 hát 3.

4x50 mix váltó: 3. Szentes (dr. Kanyó, Becsákné, Becsák, Bocskay), 4x50 m női gyorsváltó: 2. Szentes (Becsákné, Ferkéné, Fügi, Bocskay).

 


 

Elődöntő reggelire
 

2005. május 13.


Ma, pénteken este 19 óra 15 perckor kezdi meg párharcát a döntőbe jutásért a Hungerit Szentesi VK és a Domino-Polo női vízilabdacsapata. Az egyik fél három győzelméig tartó párviadal első felvonására a fővárosban, a Kőér utcában kerül sor. A második összecsapást Szentesen rendezik május 16-án, hétfőn 17 órakor. A harmadik találkozóra meglehetősen furcsa időpontban találtak üres medencét a felek, gondolhatják, nem a Hungerit kérése volt a délelőtt 10 óra 30 perces kezdés. Ráadásul ezúttal a Margit-sziget lesz a helyszín. Hogy mikor kell útnak indulniuk Szremkó Krisztináéknak, hogy időben odaérjenek, az még kérdés, egy viszont biztos: aznap korán lesz a kelés. Kisteleki sérülése miatt nem játszhat, ennek ellenére valamennyi szentesi vízilabdabarát bízik a sikeres péntek esti rajtban.

H. V.

 


 

Bajnokok és ötödikek
 

2005. május 13.


Szarvason léptek parkettre a Swivel táncosai április 23-án. Az E ifjúsági standard kategóriában Dóczi Zoltán-Burkus Fruzsina 5. helyen végzett. A Budapesten megtartott Hobby országos bajnokságon a 13 év feletti latin táncokban bajnok, míg a standard táncokban ötödik lett a Veres-Szalacsek Dániel-Gulyás Alexandra páros.

A 12 év alatti korcsoportban latin táncokban Debreczeni Zsolt-Balázs Dorina hatodik helyen végzett. A táncosok a Lajtha László Művészeti Iskola növendékei, tánctanár Bajominé Varga Erzsébet.

 


 

Gödöllői érmek
 

2005. május 13.


Diákolimpia "C" kategóriában versenyeztek a Pollák DSE dzsúdósai az elmúlt hét végén Gödöllőn. -40 kg-ban 2. Kürti Varínia (Szt. Erzsébet isk., testnevelő: Kovács Nóra); -36 kg-ban 7. Gila Ádám (Koszta isk., testnevelő Nánásiné Seres Katalin); -50 kg-ban 2. Valkai Béla (Klauzál isk., testnevelő: Téli Márta).

Ugyancsak ebben a városban rendezték meg a kisebbeknek az országos gyermek versenyt is. A lányoknál -32 kg-ban 2. Kabai Amarilla (edző: Ballér Barbara). A fiúk versenyében -24 kg-ban 5. Vajda Zsolt, -30 kg-ban 5. Tyityán Bendegúz, -32 kg-ban 3. Kiss Zoltán (edző: Ballér Barbara). Köszönjük a szponzorok támogatását.

 


 

Szombaton játszik a TE
 

2005. május 13.


Az ESMTK után a Hajdúböszörménynek is három gólt rúgott a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata. A TE ezúttal idegenben lépett pályára, és nyert 3-2-re a vendéglátókkal szemben. Az 1-1-es félidő után érvényesülni tudott a szentesiek nagyobb tudása, így újabb három ponttal gazdagodott a gárda. A TE góljait Ábel, Barna és Márics szerezték.

Török László vezetőedző beszámolója szerint hatalmas szélben zajlott a küzdelem, a második félidőben széllel szemben kellett játszaniuk. Ekkor lapos, 5-10 méteres passzokkal "operáltak" - sikerrel. Ezen a napon a csapatnak nem volt gyenge pontja, a játékosok maximálisan megoldották a rájuk bízott feladatot.

A TE legközelebb május 14-én, szombaton lép pályára hazai környezetben a Kazincbarcika ellen. A találkozó igazi rangadónak mondható, hiszen a mieinknek és a barcikaiaknak egyaránt 48-48 pontja van. Jelenleg a Szentes jobb gólkülönbségével előzi meg a Kazincbarcikát, és áll a tabella negyedik fokán. Török László a rangadóhoz méltó játékot vár "fiaitól". Eltiltott, sérült nincs a csapatban, így akár újra kezdő lehet Koncz Zsolt is. A mérkőzés szombaton 17 órakor kezdődik a Kurca-parti pályán.

H. V.

 


 

Édesanyákat köszöntöttek
 

2005. május 13.


Ünnepségek keretében emlékeztek meg a gondozási központban az anyák napjáról. A központ munkatársai az I-II. és III. számú idősek klubjában, valamint a közösségi pszichiátriában köszöntötték a klubtag édesanyákat. Képünk a Horváth Mihály utcai otthonban készült.

 


 

Nyílt napokat tartottak
A Jövőnkért növendékei

2005. május 13.


Kitárult a kis balett órán a terem kétszárnyú ajtaja, s a szülők most láthatták is, amit eddig csak hallottak, miközben várták gyermeküket: mit jelent a saszszé, milyen mozdulatsort vezényel Polgár Abigél tanárnő az év során megismert zenei ritmusokra. Nyílt napokat tartott a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola az elmúlt héten szerdán, csütörtökön és pénteken. A tanulók szülei, érdeklődő diákok látogatták meg a néptánc, színjáték, kerámia, tűzzománc, grafika, média, moderntánc és kis balett órákat.

Bagi Ferenc tanár úr néptáncosai a május elsejei fellépés sikere után lelkesen siettek az órára. A legkisebbek, a kis balettosok izgatottan készültek megmutatni tudásukat. Várdainé Antal Erika szülő az óra szünetében úgy fogalmazott: kislánya, Lilla középső csoportos óvodás, és ősszel kezdett Abigél tanárnőnél. A balettórák eredményének tartja, hogy a kicsi mozgása összeszedettebb, jobban tud figyelni, állóképessége javult. Horeftos Alexa ötéves kis balett tanszakos hallgatót is figyelemmel kísérte édesanyja, Bosánszki Dóra. Alexa másodéves hallgatója a művészeti iskolának. Az óvodában jelezték, hogy tartásában az egyik válla lejjebb állt, mint a másik - mondja az édesanya, aki most már látja a változást Alexa tartásában. Ezért hozza második éve a tanárnőhöz a gyermeket.

Pénteken este fél nyolckor Vass Sándor moderntáncot oktató pedagógus órája zárta a három napig mindenki előtt nyitott intézmény kapuit.

 


 

Új biztosítási képviselet
 

2005. május 13.


Képviseleti irodát nyitott a Közlekedési Biztosító Egyesület Szentesen, Kelet-Magyarországon az elsők között. Szilágyi János intéző bizottsági elnök elmondta, a jelentős fordulatok közepette fontosnak tartják a tagsággal, az ügyfelekkel történő bizalomépítést. A feltételek megteremtésével a kötelező felelősségbiztosítás mellett Casco-biztosítással, valamint a közúti árufuvarozók felelősségbiztosításával is foglalkoznak.

Az üzletpolitika fejlesztésében elsősorban olyan módozatokat szeretnének terjeszteni, amelyek egyrészt a lakossági igényeket, másrészt az ügyfélkörükbe tartozó vállalkozói igényeket kielégítik. Ilyen például a lakás- és vagyonbiztosítás. A Casco mellett jövőre a balesetbiztosítást is bevezetik.

Lényeges, hogy azt, ami az ügyfeleknek kell, itt, helyben el tudják intézni. Az elnök kijelentette: a képviseleti iroda mögött komplex tevékenység jelenik meg (biztosítások kötése, az azzal összefüggő igények intézése, zöldkártya, különféle igazolások, szerződésekkel kapcsolatos adatmódosítások, díjfizetés, kárrendezés, stb.). Az egyesület nyitott a javítóipar felé, felvették a kapcsolatot a Sárándi Jánossal, aki lehetőséget biztosít arra, hogy az ügyfelek a sérült gépkocsijukat hozzá vigyék, ott történjen meg a szemle, a javítás. A számla elkészülte után 15 nappal rendezi a pénzt a biztosító.
Szentes után Vásárhelyen és Makón nyitottak képviseleti irodát április 28-án. A megyei képviselet nyitása május végén lesz Szegeden.

A területi képviselet vezetője Brezovai István, aki '97 óta dolgozik az egyesületnél. Annál az egyesületnél, melynek ma 105 ezer tagja és biztosítottja van, és 5,3 milliárd forint díjbevételt tudhat maga mögött 2004-ben.

 


 

Működőképes bizottságok
 

2005. május 13.


Rendkívüli ülésen döntöttek a képviselők az önkormányzati érdekeltségű gazdasági társaságok felügyelő-bizottságaiba szóló delegálásról. A feladatra a frakciók kaptak felkérést. Baranyi Imre (MSZP-SZDSZ frakció) elmondta, részükről többször elhangzott a delegálásra történő kérés. A demokráciának része az, hogy többségi szavazással és akarattal dőlnek el bizonyos dolgok.


Bővebben


 

Hármas gólhátrány
 

2005. május 13.


4-1-es vereséget szenvedett a fővárosban szerdán este a Legrand-Szentes G.B.S.C. csapata a futsal Magyar Kupa elődöntő első mérkőzésén. A Cső-Montage ellen a 35. percig jól tartotta magát a Legrand, ekkor még 1-1 állt az eredményjelzőn. Az utolsó öt percben néhány vitatható bírói ítélet azonban a hazaiak javára döntötte el a találkozó sorsát. A visszavágón a szentesiek minden tudására szükség lesz a három gólos hátrány ledolgozására. A második mérkőzést a korábbiaktól eltérően új időpontban, június 2-án, csütörtökön este 20 órakor rendezik a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

H. V.

 


 

Családi események
 

2005. május 13.


Született: Gere Tibornak és Szabó Zita Juditnak (Deák F. u. 16.) Csanád, Zsóri Ferencnek és Bubó Veronika Katalinnak (József A. u. 6.) Levente, Bakos Istvánnak és Bors Alinkának (Jókai u. 121.) István Zsolt, Brenner Gábornak és Pálinkás-Juhász Edinának (Csongrád, Klauzál u. 36.) Vanda nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Horvát Norbert (Honvéd u. 22.) és Holmán Mária (Rúzs-Molnár u. 8/A), Horváth János (Szegvár, Szabadságharcos u. 37.) és Varga Mária (Mágocsi út 7.), Katona-Kis Róbert (Gógány u. 5.) és Gáspár Edit Zsuzsanna (Nagyörvény u. 30.), László-Kókai Árpád és Szakál Mónika Piroska (Ürge u. 9.), Lakatos Ferenc Richárd és Lakatos Anita (Sopron sor 40.).

Elhunyt: Gyuricza Péter Pál (Temető u. 22.), Takács Ferenc (Sopron sor 50.), Gyermán Józsefné Katona Erzsébet (Honvéd u. 69.), Donka Istvánné Garai-Csák Julianna (Dr. Lakos u. 14.), Bugya Sándor (Dózsa Gy. u. 91.), Lovas János (Apponyi tér F. ép.), Keller Illés (Csongrád, Vasút u. 92.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz