<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. május 13.

 
Pünkösdi libasült mogyoró-újburgonyával

Hozzávalók 4 személyre:
2,5 kg-os liba, só, majoranna, 1 fej vöröshagyma, törött bors, őrölt kömény, 2 kg mogyoró nagyságú újburgonya, 25 dkg zsír a sütéshez.

Elkészítés:
Egész korai, fiatal libát veszünk. Megtisztítjuk, megmossuk, a vizet jól lecsurgatjuk róla. Kívül-belül besózzuk és a belsejét majorannával beszórjuk. Megfelelő nagyságú tepsibe tesszük. Kevés zsírt teszünk a sovány liba sütése előtt a tepsibe. Sütés közben a húst többször megfordítjuk, hogy minden oldalon egyenletesen süljön. Vizet is öntünk alá, hogy le ne égjen. A kész libasültnek kívül pirosnak és ropogósnak kell lenni. Tálalás előtt 15 percig pihentetjük, így könnyebb feldarabolni. A pünkösdi libát mindig négyfelé vágjuk.

Mogyoró-újburgonya elkészítése:
Személyenként általában 20 dkg burgonyát számítunk. A burgonyát meghámozzuk és a sült liba zsírjában aranysárgára pároljuk. Fejes és uborkasalátával tálaljuk.

Csokoládés égő palacsinta


Hozzávalók 4 személyre:
30 dkg liszt, 3 ek. zsír, vaj vagy olaj, 2 tojás, 3 dl tej, só.

A töltelékhez:
5 ek. darált dió, 5 ek. porcukor, 2 ek. mazsola, 0,5 dl rum.

A csokoládéöntethez:
5 dkg étcsokoládé, 5 ek. porcukor, 1 ek. kakaó.

Elkészítés:
Egy egész tojást és egy tojássárgáját liszttel, csipet sóval, a tejjel és egy deciliter szódavízzel felengedjük, és jól elkeverjük. A simára kevert tésztából palacsintákat sütünk. Elkészítjük a tölteléket, és megtöltjük vele a palacsintákat. A forró csokoládéval leöntött palacsintákat tálalás előtt egészítjük ki rummal és így gyufaszállal meggyújtva, lángolva teszszük az asztalra.

Jó étvágyat!


<<< Vissza