<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. május 13.

 
Kérdés:
2004. évben önálló önálló tevékenységet végeztem (gépek bérbeadása) az ebből a tevékenységből származó bevételemmel szemben milyen költségeket számolhatok el, hogyan állapítom meg jövedelmemet?
K.A.

Válasz:

Az önálló tevékenységből származó jövedelmet kétféleképpen lehet megállapítani.

1.Tételes költségelszámolás

Ebben az esetben valamennyi költséget - a kormányrendeletben vagy törvényben meghatározott mértékű költségek kivételével - számlával kell igazolni. Természetesen csak a tárgyévi költségek számlák számolhatók elvonhatók le. Bevételnek a tevékenységével kapcsolatban kapott esetleges költségtérítés is. Több fajta önálló tevékenység esetén a bevételeket és a bevételek megszerzése érdekében felmerülő kiadásokat tevékenységenként külön-külön kell figyelembe venni. Azokat a kiadásokat, amelyek nem kizárólag a jövedelemszerző tevékenységgel kapcsolatban merültek fel csak arányosan lehet elszámolni. Az 50 ezer forint alatti, kizárólag üzleti célú tárgyi eszközök beszerzési, előállítási költsége egy öszszegben elszámolható. Átalány értékcsökkenési leírást érvényesíthet további eszközökre lásd. bővebben szja törvény. Ha a személygépkocsi-használattal kapcsolatos, az üzemanyagköltségen felüli kiadásaira kilométerenkénti 3 forintos személygépkocsi normaköltség alkalmazását érvényesíti, akkor erre értékcsökkenési leírást nem érvényesíthet.

2. A 10 %-os szabály alkalmazása


A másik esetben a bevétel 10 százalékát kell költségként figyelembe venni. Ebben az esetben a költségeket nem kell számlával igazolni, de a költségtérítésből is csak a 10 százalék minősülhet költségnek.

E két módszer vegyesen nem alkalmazható. Ha valamely önálló tevékenységből származó jövedelmét a 10 százalékos költséghányad alkalmazásával határozza meg, akkor más önálló tevékenységénél a tételes költségelszámolást nem alkalmazhatja.

Nem zárja ki a bizonylat nélküli költségelszámolási lehetőséget:

- ha Ön egyéni vállalkozó is és a vállalkozásából származó jövedelmének megállapítására akár a vállalkozói személyi jövedelemadózási, akár az átalányadózási módot választotta

- vagy, ha a mezőgazdasági kistermelésből származó jövedelmének a megállapítására átalányadózást választott,

- vagy, ha mint fizető vendéglátó az e tevékenységére tételes átalányadózást alkalmaz

Figyelem! Ha Ön a kifizető felé bármely önálló tevékenysége ellenértékének kifizetésekor az adóelőleg alapjául szolgáló adóalap megállapításakor tételes költségelszámolásra vonatkozó nyilatkozatot tett, úgy a 10 százalékos szabályt semmilyen önálló tevékenységéből származó jövedelmére nem alkalmazhatja, mert ugye az előbb írtaknak megfelelően csak a tételes költségelszámolást alkalmazhat

Nem kell bevallania az önálló tevékenységből származó jövedelmét akkor, ha az egy szerződés alapján kifizetett összeg a 15 ezer forintot nem haladta meg, és a kifizető felé Ön olyan nyilatkozatot tett, hogy ezt a jövedelmét nem kívánja a többi jövedelmével összevonni.

Várjuk az ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyveő


<<< Vissza