<<< Vissza

Rejtelmek, kincsek, díjak
Nem titokban alkotnak a pedagógusok

2005. május 13.

 
Képünkön: Horváth Andrásné

Alkotó pedagógusok képzőművészeti remekeiből nyílt kiállítás a középiskolai ballagás napján a főtéri galériában. A Rejtelmek, ha zengenek címmel megrendezett tárlaton már hetedik alkalommal állították ki három megye pedagógusainak legszebb munkáit. A díjazottak között szentesi tanárok is szerepeltek.

Megnyitó beszédében Szőllősi Istvánné, a pedagógusok országos szakszervezetének volt titkára úgy fogalmazott: látható, milyen kincset, szellemiséget, művészetet és hitet visznek a művek készítői az unióba, amelynek bármely városában felemelt fejjel, büszkén mutathatják be alkotásaikat. Ráadásul a pedagógusok akkor alkotnak, amikor mások "leteszik a lantot", vagyis munkaidőn túl, a környezetük és a saját maguk örömére.

A kiállítás ötlete Borsodi Ágnestől ered. Azért József Attila sorait vette kölcsön Rejtelmek, ha zengenek, mert pedagógusként úgy látja, a tanároktól teljesen mást várnak el: azt, hogy tanítsák a gyerekeket. A rejtelem a titokként magukban hordozott alkotás. Sokan csak az íróasztal fiókjának vagy a szekrény mélyének alkotnak, s Borsodi Ágnes bevallja, hét éve, amikor az első kiállítást szervezni kezdték, akadt, akit nehéz volt rávenni, hogy adja be munkáját. Ma pedig már annak örül: kollégái már készülnek arra, hogy március végén, április elején megmutassák alkotásaikat. Áprilisban előadóművészeknek is rendeztek fesztivált, vagyis a szervező szerint azt is megszólítják, aki festeni tud, s azt is, aki kiáll a közönség elé. Bács-Kiskun-, Békés-, és Csongrád megye pedagógus szakszervezetei, a szentesi és a megyei önkormányzat és a művelődési központ munkatársai segítenek a kiállítás megrendezésében, a három megye művész-tanárai pedig évről-évre száz fölötti munkát küldenek be elbírálásra. Közülük a háromtagú zsűri (dr. Tóth Attila művészeti író, Horóczi Margit festőművész, Kovács Ilona nyugdíjas pedagógus) 65 alkotást választott ki a tárlatra. Ha nem is ennyi fajta, de a képzőművész technikák sokfélesége látszik a Galéria termeiben: a festmények mellett szobrok, tűzzománcok, montázsok sorakoznak, de a komoly alkotások között jól megfér a mini bábszínpad, vagy egy sötét játszma a sakkasztalon.

A Petőfi Sándor Általános Iskola kiskórusának előadása után idén először alkotói-és nívódíjakat is kiosztottak, s mindkét kategóriában találhatunk helybeli tanárokat. A Kiss Bálint Általános Iskolában tanító Haller Andrea Szentes város alkotói díját kapta szobraiért, férje, Oltyán Gyula hagyományos olajtechnikával készült festményéért részesült a pedagógus szakszervezet nívódíjában. Horváth Andrásné foltvarrásos takaróján piros, sárga, kék és zöld háromszögek díszelegnek, alkotásáért városi különdíjat kapott. A Klauzál iskolából ment nyugdíjba ment a tanárnő, aki ugyan magyart és ének-zenét tanított, de bevallása szerint mindig nagyon szeretett kézimunkázni. Az ország összes tájegységét bejárta az ottani kézimunkák után, három éve pedig kézi foltvarrással próbálkozik. Egy munkáját már tavaly is kiállították itt. Büszkén említi: nyári takaróért sorban állnak nála gyermekei, unokái.
A kiállítás május 28-ig, keddtől-péntekig 10-13 és 15-18, szombaton 9-13 óráig várja a látogatókat.

Darók József


<<< Vissza