<<< Vissza

Támasz a bajban

2005. május 13.

 
A Támasz Támogató Szolgálat április elseje óta áll az idős emberek rendelkezésére. Esetükben egy országosan is újonnan szerveződő szociális és speciális alapellátási formáról beszélhetünk. Mint megtudtuk: hasonló feladatkört látnak el, mint a gondozási központok.

- A szolgálat a következő három szolgáltatást nyújtja: személyi segítés, szállító szolgálat, információnyújtás-tanácsadás - mondja Tisza Erzsébet szolgálatvezető. - Végzünk betegápolást, házimunkát, mindenféle olyan tevékenységet, ami a betegek, gondozottak önálló életvitelének kialakításához szükséges. Nálunk kiegészül a szolgáltatás Szentes belterületén egy ingyenes személyszállítással. Ez a személyszállítás lakott területen kívül már díjszabás alá esik. A támogató szolgálatnak az a lényege, hogy a közvetlen lakókörnyezetben nyújtja a segítséget.

- Kik jogosultak arra, hogy igénybe vegyék a kedvezményes szolgáltatást?


- Elsősorban valamilyen fogyatékkal élő emberek, mozgássérültek, gyengénlátók, vakok, hallássérültek, siketek. Jogosult igénybe venni a szolgáltatást minden idős, valamilyen súlyos betegséggel küzdő ember. Négyes felállásban dolgozunk, két személyi segítő, egy gépkocsivezető és egy szolgálatvezető. Az első kettő látja el az ápolási, illetve a gondozási feladatokat, maga a gépkocsivezető is besegít. Szakképzett emberekről van szó. A támogató szolgálat néhány éve működik az országban. Nagy igény mutatkozott rá. Nagyon sok a szociálisan segítségre szoruló ember. Ha minél több csatornán jut el az emberekhez a segítség, annál jobb.

- Hol lehet elérni önöket?


- Az iroda a Soós utca 8. szám alatt található. Telefonszámunk: 06-30/408-5338. A körzeti orvosokon keresztül is elérhetők vagyunk. A háziorvosok szabják meg a jogosultságot. Felvettük a kapcsolatot a kórházzal, dr. Borzi Márta igazgató főorvos maximálisan mellénk állt. Kezdeményezésünket hasonlóan fogadták a civil szervezetek is. Ma már vannak rendszeres gondozottaink. Mindannyian munkanélküliek voltunk, velünk együtt a gondozottak is örülnek a lehetőségnek.

- Milyen térítési díjakkal dolgoznak?


- A díjszabás nagyon humánus. Várjuk a jelentkezőket. Mi rugalmasak vagyunk. Forduljanak hozzánk bizalommal!

(lovas)


<<< Vissza