<<< Vissza

Hatvan év távlatából

2005. május 13.

 

Hatvan esztendővel ezelőtt elhallgattak a fegyverek Európában. Az emberiség legpusztítóbb háborúja ért véget ezzel. A jeles évfordulón Európa a hősökre emlékezett, állam- és kormányfők tisztelegtek az áldozatok emléke előtt. Szentesen Máthé István szobrászművész a helyi mártírok nevét is megörökítő alkotása előtt az önkormányzat, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár és a Szentes Városi Civil Fórum rendezett ünnepséget.
A II. világháborús emlékműnél Szirbik Imre polgármester beszédében a hősökre emlékezett.

Azokra, akik soha nem tértek vissza. Mint mondta, bármelyik oldalon is öltöttek egyenruhát, nem arra készültek, hogy életük legszebb korszakát lövészárkokban, bombázógépek alatt, a háború poklában töltsék el. Alkotni, szeretni, ölelni, élni akartak. Mégis a történelem úgy hozta, hogy a világháborúban találták magukat. Ez lett a sorsuk. Gondoljunk bele, a háború közel hat esztendeje alatt öt Magyarországnyi ember pusztult el.

A háború hat évtized távlatából már történelem. Egyre kevesebben vagyunk, akiknek személyes élmény. De a háború utóélete, a lelkekben továbbható történelem a mai napig él. S, amikor május 9-én a háború végéről emlékezünk, a 60 év előtti napról, akkor emlékezzünk arra is, hogy van kötelességünk és dolgunk. Dolgunk, hogy ez a határok nélküli Európa minél szélesebb legyen. Ne rekesztődjék ki belőle senki, ennek a közösségnek a békét, jövőt, emberi világot építő közösségnek teljes jogú tagja legyen mihamarabb minden európai polgár.

- A mai nap egy kicsit jelképes is Szentesen. Hatvan éve hallgattak el a fegyverek. Az a generáció, amely túlélte a világégést, a romokból építette föl a világot. Kötelességünk rájuk emlékezve tovább dolgozni. Büszke vagyok arra, hogy most, amikor elhelyezzük a megemlékezés koszorúit, tiszteletét teszi Szentesen Oroszország és az Egyesült Államok képviselője is. A két nagyhatalom egymást segítő katonái 60 évvel ezelőtt az Elba fölött fogtak kezet. Most itt, a Kurca partján újra együtt vannak.

Az ünnepségen közreműködött Tomanek Gábor színművész. A beszédet követően az önkormányzat, az Amerikai Egyesült Államok nagykövetsége, az Oroszországi Föderáció, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár, rendőrség, tűzoltóság, Szentes Városért Civil Fórum, fegyveres erők nyugdíjas klubja, Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége, pártok, civilek, egyének helyezték el a megemlékezés koszorúit, virágait. A résztvevők hasonlóan cselekedtek a Kálvária-temetőben lévő szovjet katonai síremléknél is.

Lovas József


<<< Vissza