<<< Vissza

A város életének összefogása
A polgármester értékel

2005. május 13.

 
Szirbik Imre polgármester két nagy feladatra bontja a ciklus első felét. A nagy programok megalapozására, az erőgyűjtési periódusra, valamint az érdemi munka megkezdésére.

- Úgy gondolom, mindkettőben sikeresen dolgoztunk idáig - mondja. - Régi álmokat valósíthatunk meg, olyanokat, mint a megyeháza felújítása, a református nagytemplom felújítása és a hozzákapcsolódó idősek otthona felépítése. Mind a két esetben többszörös pályázati nekifutásra tudtunk pénzt szerezni. Elindítottunk egy olyan programot, amelyben a város lakóinak életkörülményein segíthettünk. Ma már a csatornaprogram három öblözete áll kivitelezés alatt, minden remény megvan a negyedik öblözetre is, ez az Alsórét-Somogyi B. utca környékén lesz.

- Egy polgármesternek az a dolga, hogy a város kiegyensúlyozott fejlődését biztosítsa. Mit értek ez alatt? Azt, hogy a város területileg, a különböző részeivel együtt fejlődjön. Minden városrészben történt olyan dolog, ami előre vitte a szekeret. Ezek: út-, csatorna-, járda-, játszótér- és parképítések, továbbá orvosi rendelők építése, melyek a lakosság életkörülményeit javították. Ugyanakkor a város egészét jelentő nagy munkákkal is el tudtunk indulni. A polgármester dolga, hogy ebben koordináljon, előkészítsen, lobbizzon. Mindent elkövessen azért, hogy a város előre tudjon lépni.

- Melyek azok a feladatok, melyek váratnak magukra?

- Vannak dolgok, melyek küzdelmesek, ilyen a következő évek feladatává váló idősek otthonának az ügye, aztán a munkahelyteremtés, bár most két olyan üzem kiépítése van folyamatban, amely összességében 120-130 embernek biztosít majd munkát. A kereskedelmi beruházások megvalósítása, ami a Tescot és a Lidl jelenti, további 200 munkaerőt jelent. Elmondhatjuk, ebben a kérdésben is jelentős lépéseket tudtunk tenni. Minden negyedévben áttekintjük a Családsegítő Központ munkatársaival azt, hogy ne legyen olyan család Szentesen, ahol nincs legalább egy kenyérkereső, vagy saját jogán ellátásban részesülő, fontos, hogy a létbiztonságuk valamilyen szinten megoldott legyen.

- Hogyan jellemezné a képviselő-testület munkáját?


- Nyilvánvaló, hogy a díszterem falai közé is beszivárog a napi aktuálpolitika. Ez hozzátartozik a demokráciához. Ki így, ki úgy látja a világot, de úgy gondolom, hogy ezeknek a vitáknak nem szabad erőket fölőrlő értelmetlen veszekedéssé fajulniuk. Ha olykor személyeskedések is bejönnek, olyankor igyekszem a vitát a város érdekében visszaterelni a témához.

- A szentesi emberek nagy fájdalma a Petőfi Szálló...


- A napokban kaptam meg a táblabíróság elnökének az értesítését arra a levélre, melyben azt kértük, hogy próbálják fölgyorsítani az eseményeket. Azt a választ kaptam, hogy talán szeptemberben napirendre tűzik. Innentől kezdve már nem kívánom kommentálni a dolgokat.

- További tervek...


- Azt a feladatot, amit a lakosság a ciklus elején jóváhagyott, kötelességünk teljesíteni. Azok mentén dolgozunk, közép– és hosszabbtávú programokról van szó, melyek a város dinamikus fejlődését jelentik. Nagyon remélem, jelentős lépést tudunk tenni az idegenforgalom terén is. Új lakások építését tervezzük, mint most a Petőfi utcában, mely év végén kerül átadásra. A városban új lakópark épül.

Lovas József


<<< Vissza