<<< Vissza

Magyar pünkösd

2005. május 13.

 
Ugyan, hogy nézne ki az a pünkösd, mely 2005-ben - valami csoda folytán - megesne a magyar társadalommal?

Mert, ha igaz, hogy "mindnyájan nagyon váratlanul meg tudunk teljes őrülni" - mint írja Füzes Oszkár a Népszabadságban - akkor miért ne történhetne meg az, hogy egy pillanat alatt teljesen ki tudunk józanodni, s utána magunk is elcsodálkozunk magunkon, s kérdezzük: mi van velünk, megszállt minket a Szentlélek? Felvert álmunkból?

Tényleg, teljesen elképzelhetetlen, hogy jókor jól megfogalmazott bejelentés hirtelen világosságot gyújtson az agyakban és a lelkiismeretekben?

Az Írás szerint 2000 évvel ezelőtt Jeruzsálemben esett meg ez "elképzelhetetlenség" az akkori zsidó zarándokok sokaságával, mikor is egy vidéki halászmester elkiáltotta magát, hogy az a Názáreti Jézus, "akit ti megöltetek, él és ennek mi tanúi vagyunk." S lett ebből a váratlan elkiáltásból csoda a szívekben: szemléletváltozás és bűnbánat, s ebből a pünkösdi fordulatból robbant bele az emberiség történelmébe a kereszténység.

Ilyesmi miért ne eshetne meg napjainkban is!?

Hát nem meglepő, hogy az önérzetes német nép kancellárja, G. Schröder - igaz, csak 60 év után, de mégiscsak - ünnepélyesen elismeri, hogy a Szovjetunió Németországot nem legyőzte, hanem felszabadította? Egy 80 milliós népet egy őrült zsarnoksága alól? Micsoda szemléletváltozás fülünk hallatára!

És ha a magyar miniszterelnök azt mondja Auschwitzban, hogy azért égett el ott sok magyar zsidó, mert "elengedtük a kezüket, nem voltunk elég erősek, hogy magunk között tartsuk őket", akkor ennek a beismerő szónak ne lehetne pünkösdi hatása még azokra is, akik valamilyen értelemben a régi "úri magyarok" leszármazottjai? Már csak azért is, hogy ne szenvedték volna át elődeik hiába a bolsevizmus elsősorban őket sújtó hóhérmunkáját? És ez a pünkösdi hatás miért ne hangolhatna mindenkit arra, hogy igazat adjon a miniszterelnöknek abban, hogy "nem lehet megbékélni a gyűlölettel!"

Hát, ha ilyesmi végbemenne sokak agyában és lelkiismeretében, ez tényleg magyar pünkösd lenne! Népünk jobbik eszének pünkösdje, mely váratlanul összeszedte magát, és elhatározta: véget vetünk a hatalmi őrület gyűlöletet generáló diktatúrájának!

Ne kérdezd: hogy történhet meg nálunk ilyesmi? Mert erre a "hogy történhet meg?"-re én sem tudok felelni. No, de 1956 nem történt meg? 1989-ben nem történt velünk és általunk Európával semmi? Meg hát a még hívő keresztények pünkösdkor azt ünneplik, ami nem történhetett meg?

József Attila egyik versének címével kívánok bátor pünkösdöt mindenkinek. Ő kérdezi: "Ki verné föl lelkünkben a lelket?" Én meg erre azt válaszolom: Olyan időket élünk, hogy erre még egy öreg papnak is vállalkoznia kell! Mert ő hivatalból köteles hinni Isten lelket felverő Lelkében. Az majd segít neki!

Vági László


<<< Vissza