<<< Vissza

Majdnem százéves mozi
Kényelmesebb, hanghatásban sokkal jobb

2005. május 13.

 
Képünkön: Kruzslicz Pál a Szentesi Művelődési Központ igazgatója és Koltai Róbert színművész a mozi átadásán

A Nagy Ferenc utcai filmszínházban 1908. április 11-én vetíttek először. Azóta folyamatos a szolgáltatás. Reméljük az is marad - hangzott el a május 11-ei (felújítás utáni) megnyitón. Mint ahogyan Koltai Róbert színművész mondta, csodálatos, hogy a város vezetése kitartott a közel száz éves intézmény mellett akkor, amikor sorra zárják be a filmszínházakat az országban. Mert hát egészen más így, együtt lélegezve, nevetve nézni a jó filmeket.
És ha még kényelmesen

el is tudunk helyezkedni az ülőhelyen... Nos, Szentesen megadatott a lehetőség, mint sok-sok mozilátogató embernek Európában: a felújítás után minden tekintetben az elvárásoknak megfelelő filmszínházat kapott a város.

Szirbik Imre polgármester arról beszélt, hogy alig fél éve még azon aggódtak, mi legyen az intézménnyel. A képviselő-testület több variációt megvizsgált, de az föl sem merült bennük, hogy mozi nélkül maradjon a település. A kultúra, a művészet pártolása iránt érzett felelősség azt diktálta, hogy gondolják át jól a helyzetet. És talán jókor jött a budapesti Corvin Filmpalota felajánlása, már ami a kényelmes székeket illeti. Azon felül pályázatok tették lehetővé azt, hogy vetíteni lehessen. Miként a polgármester fogalmazott: hallható korszerűsítést vittek végbe. Bízom benne, a kényelmesebb ülőhelyek, a megújult technika több mozinézőt vonz majd az Őze Lajos Filmszínházba - jelentette ki.

Nagy taps fogadta Koltai Róbert színművészt, aki most nem feledkezett meg szentesi közönségéről. Meghatottan állt annak a filmszínháznak a színpadán, melyet Őze Lajosról neveztek el. "Volt szerencsém együtt játszani vele, igazi színészóriás volt. Büszkék lehetnek arra, hogy ilyen szülötte van a városnak. De ugyanúgy büszke lehet Szentes a mostaniakra, a Gáspár testvérekre, Bácskai Jánosra, ..." - mondta.

Műsort is adott. József Attila A Dunánál című versét mondta el ritkán hallható átéléssel. Fantasztikus volt! Majd énekelt, a Világszám című filmje betétdalát adta elő. Aztán elbúcsúzott, de nem végleg, a filmvásznon tovább maradt, a Montecarló című mozi egyik főszereplőjeként szórakoztatta a közönséget. Immár nagyszerű hanghatásban, hiszen a szintén jelen levő Molnár András szakember munkájának köszönhetően a többcsatornás hangrendszer kitűnően debütált. Az ígéret is elhangzott, újabb pályázati lehetőséggel az év végéig befejeződhet a teljes rekonstrukció, azt követően még jobb, élvezhetőbb lesz a mozi.

(lovas)


<<< Vissza