<<< Vissza

Háborús emlékeink

2005. május 13.

 
Képünkön: Szergej Borozdin főkonzul és Kevin McGrath katonai attasé, középen Lantos Sándor tolmács. (Fotó: Civil TV)

Kevin McGrath katonai attasé először járt Szentesen. Az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségének képviseletében a II. világháború európai befejezésének 60. évfordulója tiszteletére rendezett megemlékezésen vett részt. Magával hozta feleségét is.

A másik vendég, Szergej Borozdin főkonzul (Oroszországi Föderáció debreceni kirendeltsége) ki is fejezte örömét amiatt, hogy találkozhattak, hiszen a háború idején szövetségesek voltak. Ezen a napon Moszkvában Putyin orosz elnök kezet fogott a mellette ülő Bush amerikai elnökkel - jelentette ki, majd így folytatta: ezt tesszük mi is itt, Szentesen. A városházán Szirbik Imre polgármester és Szűcs Lajos alpolgármester köszöntötte a vendégeket. A kötetlen beszélgetés végén a sajtó képviselői is feltehették kérdéseiket. Lapunk érdeklődésére - a második világháború eseményei mennyire élnek ma az amerikai, illetve az orosz népben? - Kevin McGrath így válaszolt:

- Különleges emléket őrzünk a II. világháborúról az Egyesült Államokban. A háborús veteránok ma már a 70-es éveik végén járnak. A fiatalabbak történeteket hallhattak róla a rokonoktól, családtagoktól. Annakidején a két hatalmas erő össze tudott fogni, és legyőzte az ellenséget. Az amerikai nép nem szenvedett annyit, mint az európaiak, de polgárai rengeteg áldozatot hoztak. Azok tudják csak átérezni igazán a háború borzalmait, akik abban az országban éltek, ahol a harc folyt. Reméljük, sem az önök, sem a mi országunk nem kerül olyan helyzetbe, hogy ezt még egyszer át kelljen élni.

- Nálunk a győzelem napja a legnagyobb ünnep - vette át a szót az orosz főkonzul. A II. világháború 50 millió áldozata közül 27 millió az egykori Szovjetunió állampolgára volt. Alig lehet Oroszországban olyan családot találni, akiket ne érintett volna meg a háború. Ez az ünnep nem a kommunista rendszer, hanem az orosz nép ünnepe. Mert a totalitárius rendszer ellenére az orosz nép, az orosz katona győzelmet aratott. A mai világban nagyon időszerű a fasizmussal, a terrorizmussal szembeni harc, mert az ideológiai források ugyanazok. Nagyon jó, hogy most Moszkvában a világ 52 ország képviselői összegyűltek és kezet fognak egymással, figyelembe véve azt, hogy milyen veszély fenyegeti a világot. S, ahogy a katonai attasé úr is mondta, soha ne ismétlődjön meg ilyen világháború. Ezért kell összefognunk és együttműködünk.

Lovas József


<<< Vissza