<<< Vissza

Elegük van a zajból
Útlezárással fenyegetnek

2005. május 6.

 
A Schweidel utca lakói tiltakoznak. Állampolgári engedetlenséggel fenyegetnek, ha aratásig - Péter, Pál napjáig - nem szűnik meg a teherforgalom az utcájukban.

Ez a tiltakozás azon a lakossági fórumon hangzott el, amit április 28-án tartott a körzet önkormányzati képviselője, Csernus-Lukács László. Mint megfogalmazta, az utca olyannyira zajossá vált, hogy a lakók éjszakánként nem tudnak aludni. A teherautók hajnali 2 órakor indulnak el, s gyakran éjjel 11 óráig járnak a Schweidel utcán át a különböző vállalkozásokig és a volt Termál Tsz. központjáig.

Noha a téesz már régóta nincs, a telephelyén új vállalkozás működik. Így a Berek-Mix Kft. tulajdonába került az a magánút is, amit a lakók most szeretnének megnyittatni a szegvári útra, és ezen elvezettetni a teherautó-forgalmat. Azonban építeni is kellene, mert a magánút folytatása dűlőút. A körülbelül 300 méternyi szakasz aszfaltozásáról már a képviselő-testület is döntött, határoztukban 29 millió forintot különítettek el az útépítésre és a hozzá kapcsolódó összes költség fedezésére.

A pénz tehát megvan, és megvan a szándék is a hivatal részéről, hogy ezt a vitás ügyet rendezze. Ezt már Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző mondta el a lakóknak. Egyben türelemre is intette őket, a problémájukra nem az útzárlat a megoldás. Elmondta: tárgyalásokat folytat a kft. vezetőjével. Eredményekről egyelőre még nem beszélhetünk, de mindkét félben megvan a kézség, hogy a vitás ügyben, a magánút szabaddá tételében megegyezzenek.

Az aljegyző asszony bízik abban, hogy a tárgyalásokat siker koronázza majd, s nem kell az ügyet a bíróság elé vinni (kisajátítás). Addig is türelmet kér.

Állampolgársági engedetlenség alatt ugyanis azt tervezik, hogy kivonulnak a Schweidel utcára és egy emberként állják el az utat a teherautók előtt. A lakók tiltakoznak, mert mint a fórumon is elhangzott, az elmúlt másfél-két évben olyan repedések keletkeztek a falakon, amelyek egyértelműen a teherforgalomnak tudhatók be. Egymásnak adták a szót, mindenki sorolta, hogy a házán milyen károkat okozott a fokozott úthasználat. Hiába tiltakoztak a rendőrségen is, többször kérték, ellenőrizzék a szabálytalanul közlekedőket. Az utca elején ugyanis a sebességkorlátozó tábla mellett ott van a súlykorlátozó is. A rendőrség pedig - a lakók szerint - eddig nem sokat tett. Bár a végén megegyeztek, nem a sofőrök felelősek a kialakul helyzetért, hiszen ők csak a munkájukat végzik.

Türelmük azonban véges. Félnek a nyártól: aratás idején megnövekszik az utcába behajtó teherautók száma, és a nyitott ablakon át a zaj mellett a por is megjelenik zavaró tényezőként.

Vanó Éva


<<< Vissza