XXXVI. évfolyam 18. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Május családi ünnepe
 

2005. május 6.


Képünkön: A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola néptáncbemutatója a Luther téren

Szikrázó napsütés, szabadba vágyó emberek színes forgataga, annál is színesebb programok május első napján. Majális, ami már megkezdődött április utolsó napján. Vajon emlékeznek még a régi majálisokra? A nagy városi-családi-munkahelyi ünnepekre. A rendszerváltás idején hirtelen ránk zúduló "szabadságban" egyszer csak rájöttünk, hiányoznak a majálisok.


Bővebben


 

Liget Hotelből BelMare
Amerikai befektetők terve

2005. május 6.


A volt úttörőház épületét évek óta hasznosítani szeretné az önkormányzat. Az utóbbi időkben családsegítő központként működő épületet idén januárban a helyszínen is megnézték a városba látogató S&A Capital Limited képviselői. Befektetési szándékukat kifejezve ajánlatot tettek arra, hogy anyagiakkal is beszállnának a ligeti épület szállodává történő átalakításába. Kijelentették, az önkormányzattal közös projektben gondolkodnak, vagyis gazdasági társaság megalakítását javasolták a korszerű szálló megvalósítása érdekében.


Bővebben


 

Szent Flórián napján
 

2005. május 6.


Az egyik legfélelmetesebb elemi erőtől, a tűztől való rettegés keltette életre Szent Flórián alakját. A lánglovagok számára Flórián a tűzoltómunka lényegét testesíti meg: az állhatatosságot, becsületet, embertársaink megsegítését.
Május 1-jén a szentesi tűzoltók is megemlékeztek védőszentjükről, Szent Flóriánról. Az ünnepség a tűzoltó laktanyában kezdődött, ahol kihirdették az általuk kiírt rajzpályázat eredményét. A rajzpályázatra óvodások és iskolások összesen 122 rajzot küldtek be.

Azt követően a tűzoltók kocsijukra pattantak, és korabeli ruhában, korabeli járművön csatlakoztak a Kossuth utcai felvonuláshoz.

A "két lóerős" tűzoltókocsik vezették fel a legmodernebb technikával felszerelt mentőszereket.

A sportpályán Kajtár István tűzoltóparancsnok köszöntötte a vendégeket, majd Szűcs Lajos alpolgármester megnyitotta a majálisi programokat. Ezek után igazi meglepetéssel készültek a szentesi lánglovagok. A korabeli jelenetben, humorral átitatva, a régi idők tűzoltását idézték fel.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc

 


 

Életmentő katona
 

2005. május 6.


Saját testi épségét és biztonságát sem kímélve mentett ki egy idős halászt Pölös Csaba szerződéses honvéd a Tiszából. Az eset május 2-án este 7 órakor történt. Pölös Csaba kismotorjával barátnőjéhez igyekezett, amikor a szentesi hídhoz érve megpillantott egy vízben fuldokló embert.

Első reakcióként rögtön hívta a tűzoltókat, majd a helyzet súlyosságát figyelembe véve - ruháit villámgyorsan ledobva - a vízbe vetette magát. Mivel a halász lába beakadt a csónakba s azt kiszabadítani nem tudta, így a csónakkal együtt húzta ki a bajbajutottat a partra.

A mentők a sérültet kórházba szállították.

Pölös Csaba honvéd 2004. november 3-a óta teljesít szolgálatot a szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár állományában, mint BMK-130 tolóhajó kezelő. Mivel a Tisza partján nőtt fel, horgász és kisgyermek kora óta kitűnő úszó, saját bevallása szerint félelemérzet nélkül cselekedett.

 


 

Hátha van remény
 

2005. május 6.


Az első világháború végén születtem, az Őszirózsás forradalom napjaiban kereszteltek. Átéltem a második világháborút, 1956-ot, 1968-at, 1989-et. Egy éve én is örülhettem - immáron 86 évesen - az unióba való belépésnek.

És ma, 2005 májusának elején már csak az a dolgom, hogy megpróbáljak "csalás nélkül könnyedén" szétnézni kis hazánkban, mint tette József Attila 28 évesen 1933-ban. Ő akkor okos fejével "biccentett és nem remélt". Én pedig fehér fejemmel szintén csak biccentsek? Vagy mondjam azt, hogy "Fáj a szívem, a szó kihűl. Dehát kinek szólanék"? Ezt nem tehetem, mert pap vagyok. S szavaimnak még akkor sem szabad kihűlniük, ha azok időnként a meg-nem-értés mélyhűtőiben kötnek ki, hogy jéggé fagyjanak.


Bővebben


 

Az Alföld legkitűnőbb muzsikusa
125 éve hunyt el Páczi Jancsi cigányprímás (I.)

2005. május 6.


Képünkön: Szentesi cigányzenészek a századfordulón

Még 30-40 éve is szinte természetesnek számított, hogy a város nagyobb éttermeiben esténként szólt a zene, amelyet többnyire cigányzenekarok szolgáltattak. Pedig ez a korszak már meg sem közelítette a "boldog békeidők" aranykorát, az 1867-1914 közé eső időszakot.


Bővebben


 

Széchenyire emlékeztek
Évfordulónaptár 2005

2005. május 6.


145 éve, 1860. április 30-án Szentes Város Községi Választmánya gróf Széchenyi István munkásságáról és április 8-án bekövetkezett haláláról emlékezett meg.

A választmányi tagok határozatot hoztak a gyászünnepély megtartásának módozatairól: május 8-ra gyászistentiszteletet rendeltek, emellett felszólították a város lakosságát, hivatalnokait és cselédeit, hogy a nemzet legnagyobb halottjáért 4 hétig külsőleg is gyászjelvényt viseljenek. Kimondták továbbá, hogy gróf Széchenyi István emlékének maradandó megörökítése végett az ún. Vecseri-fok sziget a jövőben a "Széchenyi-liget", a Kurcától a Kucori őrházig vezető új országút pedig a "Széchenyi út" nevet viselje. (A Széchenyi-liget máig is a város egyik legszebb zöldövezete. A Széchenyi utat idővel többször átkeresztelték; ma Csongrádi út.)


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. május 6.


Bibliai igazság, hogy az ember földi életének ideje 70 év, vagy ha feljebb, 80, de annak nagyobb része nyomorúság és fáradtság, ráadásul gyorsan tovatűnik, mintha repülnénk. Ez azt is jelenti, hogy 80 éven túl mindegyik nap Isten külön ajándéka, amelyet illik úgy eltölteni, mint ha az lenne életünk utolsó napja. Ne vétkezzünk azon az éppen soron következő napon, mert hátha nem lesz időnk megbánni és főleg jóvátenni.

Kihúztam ezért a szótáramból ezt a szót: "majd". Helyette felidézek magamban egy rövid latin és egy magyar mondást: "Carpe diem" (ragadd meg a mai napot) és "amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra". Ugyanis csak a mai nap valóság, a holnapot csak remélheted. De reméld!

Kifogásolom, hogy az újságok karikatúráiban a feleségeket kivétel nélkül csúnyának, formátlannak ábrázolják, bezzeg az utcanők valamennyien fiatalok és szépek. Kedves rajzolók! Rajzolják le már egyszer saját feleségüket és a saját édesanyjukat, lássuk, ők milyenek? Akkor kiderül, hogy milyen az önök szeme és a szíve? Cserébe annyit kérek, hogy engem soha ne rajzoljanak le...

Miért van az, hogy a rosszat többen elhiszik, mint a jót? Én tudom: mert az ördög nem alszik.

Egy tévéhíradásban 3 perc alatt két hír egymás mellett: Budapesten több, mint 40 ezer hajléktalan ember van. Az Operabálra egy belépő 180 ezer forintba is kerül. No comment.

Dr. Imre Ernő

 


 

Elegük van a zajból
Útlezárással fenyegetnek

2005. május 6.


A Schweidel utca lakói tiltakoznak. Állampolgári engedetlenséggel fenyegetnek, ha aratásig - Péter, Pál napjáig - nem szűnik meg a teherforgalom az utcájukban.

Ez a tiltakozás azon a lakossági fórumon hangzott el, amit április 28-án tartott a körzet önkormányzati képviselője, Csernus-Lukács László. Mint megfogalmazta, az utca olyannyira zajossá vált, hogy a lakók éjszakánként nem tudnak aludni. A teherautók hajnali 2 órakor indulnak el, s gyakran éjjel 11 óráig járnak a Schweidel utcán át a különböző vállalkozásokig és a volt Termál Tsz. központjáig.


Bővebben


 

Civilek világa tévében
 

2005. május 6.


Képünkön: Tari János a Civil TV indulását támogató vállalkozó egy kamerát ajándékozott a tv-nek. (Fotó: Vidovics Ferenc)

A kistérségi civil szféra szolgálója szeretne lenni a Civil Televízió. A Szegvárról indult kábeltelevíziós műsorszolgáltatás a közelmúltban városunkban és Mindszenten is saját stúdióval bővült.


Bővebben


 

Felkészülés a bizalom elnyerésére
Előtérben a képviselői munka

2005. május 6.


Halmai László a Polgári Összefogás Frakció vezetője megalakulása óta, tehát 15 éve tagja helyi önkormányzatnak. Először külsős bizottsági tag, következőleg kereszténydemokrata, később független egyéni képviselő, legutóbb pedig a Fidesz Magyar Polgári Szövetség listavezetőjeként lett képviselő.


Bővebben


 

Szociális foglalkoztatás
 

2005. május 6.


Az inkubátorházban hatvan megváltozott munkaképességű személy kap foglalkoztatási lehetőséget júniustól. Munkahelyet az önkormányzat alapít. A Szentes Rehab Kht. varrodai és szerelési munkákra alkalmazza a dolgozókat.

A volt Esze Tamás laktanyában kialakított inkubátorházban 2003-ban jött létre a szombathelyi székhelyű Lux-Tex Kft., ahol túlnyomó többségében megváltozott munkaképességű személyek dolgoznak. A társaságot is hátrányosan érinti, hogy nem kap elegendő állami segítséget, emiatt felszámolja a szentesi telephelyét. A képviselő-testület legutóbbi ülésén elhangzott: a társaság megalapításával megelőzhető, hogy az ott dolgozók elveszítsék munkahelyüket. Az önkormányzat tulajdonában lévő kht.-ban ruhakészítéssel, szőnyeggyártással és villamossági cikkek szerelésével foglalkoznak majd.

A közhasznú társaság hárommillió forint alaptőkével és több mint 17 millió forint állami támogatással számol. A tervek szerint június 1-jén kezdhetné meg működését. A polgári összefogás frakciója nem igazán lelkesedett a cégalapításért. Rébeli Sz. Tamás szerint az önkormányzat ezzel beavatkozik a piaci viszonyokba. Halmai László frakcióvezető kijelentette: nem új céget kellene alapítania a helyhatóságnak, hanem azokat a társaságokat támogatni, ahol régóta foglalkoztatnak csökkent munkaképességű személyeket.

Móra József szocialista képviselő elismerte, az alapítandó cég valóban nem profitorientált cég, de azért választották ezt a működési formát, mert nem nyerészkedni, hanem segíteni akarnak a beteg embereken. A testület végül megszavazta a Szentes Rehab Kht. megalakítását.

 


 

A nyelv rabszolgája
A kör és egyéb szócsaládok

2005. május 6.


Szellemi kalandozáson vehettünk részt Czakó Gábor íróval, a Duna TV Beavatás című műsorának szerkesztőjével. "Az ideák nyelve a magyar" címmel tartott előadást az ifjúsági házban a Keresztény Pedagógus Társaság szervezésében.


Bővebben


 

Versmondó
 

2005. május 6.


"Meleg szeretettel függj a hon nyelvén"

Ez az idézet volt a mottója a több ezer gyermeket megszólító Kölcsey Ferenc országos versmondó- és népdaléneklő verseny döntőjének, amit a lakiteleki Népfőiskolán rendeztek meg. Az országos döntőt 1 hónappal korábban középdöntő előzte meg, ahonnan a 10 legjobb versmondó jutott tovább az 5-6. és a 7-8. osztályos korcsoportban.

A szavaló gyermekeknek egy kötelező és egy szabadon választott művet kellett előadniuk. A zsűri tagjait neves személyek alkották. A szentesi Petőfi S. Ált Isk. 5. osztályos tanulója, Takács Gergő nem akármilyen eredménnyel térhetett haza. A zsűri az 5-6. osztályosok versenyében neki ítélte oda az 1. helyezést. Gergő sok szép könyvet kapott ajándékba, ráadásul még különdíjban is részesítették.

Azt hiszem, egy kisgyereknek, aki nagyon szereti a verseket nemcsak olvasni, hanem előadni is, ennél nagyobb örömet nem is lehetett volna okozni.

Fári Andrea
magyartanár

 


 

Más ez az ismeretterjesztés
Közgyűlést tartott a TIT

2005. május 6.


Május 3-án tartotta a Koch Sándor Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Szentesi Szervezete az elmúlt ötéves tevékenységét értékelő közgyűlését.

Balogh Terézia, a TIT helyi titkára beszámolójában kitért arra, hogy megváltozott a társadalmi környezet, megváltoztak a kulturális igények, és mások a lehetőségek. A TIT eredményesen alkalmazkodott ezekhez, megtalálta a helyét, szerepét. Új koncepciók születtek, felgyorsult a munkavégzés, mennyiségileg is többet vállaltak.


Bővebben


 

Tarolt a Dél-Alföld
Gyakorlócégek diákoknak

2005. május 6.


Tanirodai kiállítás és vásár volt Csongrádon, a Sághy Mihály Ipari Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézetben. Az országos rendezvényen minden olyan iskola részt vett, amely működtet gyakorlócéget. A Boros Sámuel Középiskola a három fődíj közül a másodikat hozta el, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola pedig innovációs különdíjat nyert. A rendezvényről Ollai Juliannát, a Zsoldos diákjainak felkészítő tanárát kérdeztem.

- A gyakorlócég fogalma azt jelenti, hogy imitáljuk egy kft.-nek (mi kft. formájában működünk) a tevékenységét. Ezt egy budapesti -a Nemzeti Szakképzési Intézet által működtetett - központ fogja össze oly módon, hogy internetes kapcsolatban vagyunk, vagyis interneten keresztül történik kereskedelmi és szolgáltató tevékenység. A gyakorlócégek egymással kötnek üzleteket, és minden területen (pénzügyi, számviteli) diákok dolgoznak. Havonta küldjük az APEH felé (ez is egy, az NSZI által működtetett kis rész) az áfabevallásokat, a járulékbevallásokat, és minden egyéb pénzügyi bevallási kötelezettségnek eleget teszünk. Nem történik tényleges üzletkötés, nincs áru- és pénzmozgás, de tényleges üzleti tárgyalások folynak.

44 magyar, 7 olasz, 4 román és 1 német iskola volt jelen. Standok voltak berendezve, ezeket és a gyakorlócégeket több kategóriában zsűrizték. Minden cégnek egy tízperces bemutatkozó műsort kellett összeállítania. A Zsoldos kereskedelem-marketing szakmacsoportjának végzős diákjai az innovációs különdíjat nyerték meg, amellyel az újításokat, az ötletességet értékelték. Kiosztottak egyéni díjakat is, például ki a legjobb férfi, illetve női eladó.

Majzik Andrea

 


 

Szilver-tánc
 

2005. május 6.


A Szarvason megrendezett klubközi táncversenyen a Szilver TSE versenyzői a következő eredményeket érték el: Jun. I. st.: Bődi Dénes-Csányi Nikolett 2., Győrfi Norbert-Szepesi Lilla 3.; jun. I. lt.: Bődi Bénes-Csányi Nikolett 2.; jun. II. E st.: Boros Tamás-Sebők Alexandra 2.; D. jun. II. lt.: Boros Tamás-Sebők Alexandra 2., Sándor József-Bacsa Dorina 3.; D. ifj. st.: Schwartz Péter-Zsiros Gabriella 1., Török László-Csapi Flóra 3.

Békéscsabán rendezték meg az A országos bajnokságot, ahol felnőtt standard táncokban Páli Erik-Páli Viktória 2., Szepesi József-Szepesi Judit 4.; ifjúsági latin táncban Borbás Csaba-Szepesi Anetta 1., Bődi Richárd-Kovács Bernadett 2., Kósa András-Túri Bernadett 3. lett. Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

A legjobbak között
 

2005. május 6.


Harmadik lett az országos tanulmányi versenyen Balázs Zoltán, a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 13/B osztályának végzős tanulója. A fiatalember Szolnokról került Szentesre, a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolában érettségizett, majd utána beiratkozott a Pollák egyéves számítástechnika szoftver-üzemeltető szakára.


Bővebben


 

Általános iskolások
Francia civilizációs csapatverseny

2005. május 6.


A Horváth Mihály Gimnázium francia nyelvi munkaközössége - immár másodízben - országismereti vetélkedőt hirdetett - két kategóriában is - az általános iskolásoknak (5-6., illetve 7-8. osztályosok számára). Összesen tizenhárom 4 fős csapat nevezett be a versenyre. A téma ezúttal nem Franciaország volt, mint az elmúlt évben, hanem csak a Loire-völgye - földrajza, történelme, művészete, építészete (különös tekintettel kastélyaira), hagyományai, nevezetességei.

A csapatoknak egy-egy plakátot is kellett készíteniük a vidékről, melyet szóban is bemutattak az öttagú zsürinek (Michel Caron, Karácsonyi Csilla, Pádár Zsolt, Volosinné Lucza Éva, Alexandr Antonjuk).

A zsüri különdíjjal jutalmazta a négy legügyesebb alkotást. Valamennyi plakát május végéig a Horváth Mihály Gimnázium könyvtárában tekinthető meg.

A játékot Alexandre Boussard francia lektor vezette.

A versenyben résztvevő iskolák: Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola, Kiss Bálint Református Általános Iskola, Klauzál Gábor Általános Iskola (Szentes), József Attila Általános Iskola (Hódmezővásárhely).

Az első 3 helyezést elért csapatok:
Első korcsoport (5-6. o.): 1. Szent Erzsébet isk.: Vadász Norbert, Szabó Dominik, Kispál András, Kivált Sándor (ft.: Gémes Anna); 2. Szent Erzsébet isk.: Halmai Pongrác, Tóth Evelin, Nyíri Bernadett, Staberecz Dóra (ft.: Gémes Anna) 3. Szent Erzsébet isk.: Spitzer Jenő, Csiszár Ádám, Balázs Gergely (ft.: Ráfiné Gáspár Annamária).

Második kcs.: (7-8. o.):
1. Szent Erzsébet isk.: Ádor Edit, Balázs Barbara, Ohratka Gréta, Sípos Anna (ft.: Bíró Gáborné); 2. Klauzál isk.: Hajna Hadina, Bakai Kitti, Zsibók Ádám, Horváth Aida (ft.: Téli Márta); 3. Szent Erzsébet isk.: Karai Zoltán, Béni Ágnes, Cseuz Csaba, Ádor József (ft.: Gémes Anna).

 


 

Hűvösben Bikini, hőségben luftballon
Lampionos felvonulás népzenére

2005. május 6.


Képünkön: A koncertek közönsége

A Kurca két partjára csalogatta szórakoztató programokkal a város apraját-nagyját az önkormányzat, a művelődési központ és a civil fórum az elmúlt hétvégén. Április 30-án a Luther téri díszkút környékén kezdődött a rendezvények sora, ami május 1-jén este a sportpályán ért véget.


Bővebben


 

Kiséri napok májusban
Kilencedik alkalommal rendezik meg

2005. május 6.


A programsorozatot az idén a civil összefogás jegyében szervezik, és hozzákapcsolják az I. Nemzetközi Művészeti Hétvégét is.

A programok május 13-án délelőtt 10 órakor az óvodások aszfaltrajz-versenyével kezdődnek, majd délután 3 órától a nyugdíjasok műveltségi vetélkedőjét rendezik meg. A Farkas Antal utcai szabadtéri színpadon műsorukkal egymást követik majd a helyi óvodások, a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület, a Budapesti Utcaszínház művészei.

Este 7 órától Vesztergám Miklós tárogatón játszik, majd a Megasztárból ismert Szabó Leslie ad élő koncertet. Azt követően mulatós utcabál lesz, a talpalávalót Száraz-Nagy Tamás zenekara húzza.

Május 14-én, szombaton délelőtt 10 órakor a rendezvényt Szirbik Imre polgármester nyitja meg. Közreműködik: Őze Áron színművész. Utána előadások hangzanak el. Délután 1 órától lesz közlekedési verseny, mesejáték, délután 4 órától Madarász Katalin énekel, őt pop-, néptánc- és paródiaműsor követi. Este fél 9-től a TNT ad élő koncertet.

A rendezvény ideje alatt kézműves bemutatók, vásár, arcfestés, Eurobungy, gyermek-, néprajzi- és képzőművészeti programok várják a szórakozni vágyókat. A rendezvények látogatása díjtalan.

 


 

Szentes oázisai
 

2005. május 6.


Az őstermelők, különböző foglalkozású emberek naponta, hétvégeken kimentek a Kistisza szigetbe, csemegeszőlőt, gyümölcsfákat gondozni, felüdülni. A többség viszont kiment a vasúttal párhuzamos szőlőszéli úton át a szőlőbe, Nagyhegyre. A földes, homokos dűlőutak mellet dió és gyümölcsfák árnyékoltak. A termelők oldalas, sarolyás talicskáikat itt tolták. Szállítómunka eszközük volt. A Kiskörmöndi dűlő út elején, a 266. számú tanyában láttam meg a napvilágot. A MÁV motorgarázs felépülése után ezen a néven lett ismert.


Bővebben


 

Soha többé háborút!
 

2005. május 6.


A Szentes Városáért Civil Fórum kezdeményezésére, és az önkormányzat támogatásával emlékprogram indult a II. világháború európai hadszínterein lezajlott rettenetes harcok befejezésének, a fasiszta fenevad megsemmisítésének 60. évfordulója alkalmából.


Bővebben


 

Feltört gépkocsik
 

2005. május 6.


Az elmúlt hétvégén összesen négy gépkocsit törtek fel a tolvajok Szentesen. A Kálvária temető előtt parkoló járműből pénztárcát, okiratokat vittek el. A Báthory utcából egy lezáratlan autóból okiratok és 253 ezer forint készpénz tűnt el. Szintén nyitott gépkocsit fosztottak ki a Szabadság téren. Ebből az autóból rádiósmagnót, szerszámkészletet, pótkereket, biztonsági gyermekülést vittek el összesen 260 ezer forint értékben.

A szélvédőjét törték be egy Apponyi téren parkoló autónak. A tolvajok minden bizonnyal az ülésen hagyott pénztárcára "izgultak rá", és ha már rongáltak, elvitték az okiratokat is. Ebből is látszik, hogy bűnözők a város minden pontján képesek a gépkocsik feltörésére.

A Kálvária temetőben egy család az egyik hozzátartozójuk sírjánál vett részt megemlékezésen. A család egyik tagja a táskáját a szomszédos sírkőre rakta, majd később döbbenten vette észre, hogy kilopták a táskájából a pénztárcáját. Ám nemcsak készpénzt, hanem bankkártyát is vittek magukkal a tolvajok. A bankkártya mellé - helytelenül - a pin-kódot is mellékelték, így nem meglepő, hogy még a kártya letiltása előtt két alkalommal összesen 450 ezer forintot vettek le a bűnözők.

Két fiatalkorú ellen indított büntetőeljárást a szentesi rendőrkapitányság betöréses lopás miatt. A fiatalok május 1-jére virradóra betörtek egy fábiánsebestyéni lakásba, ahonnan pálinkát és pénzt loptak el.

H. V.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. május 6.


Az előző számban feltett kérdésre válaszolva a legáltalánosabban előforduló egyéb szabályzatok ismertetésével folytatom. Az ismertetett szabályzatokon kívül a vállalkozások bármilyen egyéb szabályzatot létrehozhatnak és használhatnak.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. május 6.


  • Köménymagos leves bevert tojással
  • Fogarasi töltött csirke


Bővebben


 

Győzelem a vidámparkban
 

2005. május 6.


A majális hangulata alaposan rányomta a bélyegét a Szentesi TE - ESMTK NB II-es labdarúgó-mérkőzésre. A vidámpark szomszédságában nem volt könnyű a találkozóra összpontosítani, szerencsére Kádárt nem zavarta, a hazaiak védője remek egyéni akció végén az erzsébetiek kapujába gurított. A vezetés megnyugtatta a hazaiakat, a vendégek pedig igazából gólhelyzetbe sem tudtak kerülni. Fordulás után továbbra is a Szentes játszott mezőnyfölényben, Kiri kapusnak viszont alig akadta dolga. Márics és Koncz szabadrúgása után bravúrral hasított a vendégek portása, ám másik két pontrúgásnál már ő is tehetetlennek bizonyult. Öt percen belül két büntetőt kapott a TE, előbbit Barna lerántásáért, utóbbit kezezésért. A tizenegyeseket Koncz és a sérüléséből visszatért, csereként pályára lépő Kislőrincz értékesítette, beállítva ezzel a 3-0-s végeredményt. A Gyula ellen aratott 6-1-es idegenbeli siker után tehát újabb három ponttal gazdagodott a TE. A Szentes 45 pontjával jelenleg negyedik a tabellán.


Bővebben


 

Véget ért a bajnokság
Női NB I-es futsal

2005. május 6.


Az 5-8. helyért folyó csatározások harmadik illetve negyedik fordulójával befejeződött a 2004-2005-ös NB I-es női futsal bajnoki pontvadászat.

A harmadik etapot Szegeden rendezték, ahol a Szegedi AK–Szentesi Futsal Klub 2-2-es (góllövők: Siha, Körmöczi) döntetlent játszott.

További eredmények: Gyulai Amazonok-Szentesi Futsal Klub 3-1 (góllövő: Siha), Szentesi Futsal Klub-Pécsi MSC 4-0 (góllövők: Becsei (2), Baksa, Milovanovics.)


Bővebben


 

Kupa
 

2005. május 6.


Május 1. Kupa elnevezéssel sportversenyeket rendezett a Szentesi Szabadidős Sportklub. A női kézilabda-mérkőzések eredményei alapján 1. Szabadidős Sportklub, 2. Vadrózsák (volt Vasutas), 3. a Kinizsi ifjúsági csapata lett.

A felnőtt kispályás labdarúgócsapatok közül 1. helyen a Laver-2000, 2. helyen Szabadidős SK, 3 helyen ugyancsak a Szabadidős SK Fipo nevű csapata végzett.

 


 

Egri vereségek
 

2005. május 6.


Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata április 23-án a Széchenyi SC Eger ellen játszott. Az ellenfél 2.940, a helyi csapat 2.889 fát ütött, így 51 ponttal az egriek csapata 6-2-re győzöttek.

Az SZTE pontszerzői: Szabó László 516, Varga Imre 500 fa.

Április 30-án az Egri Nyomda SE csapata ellen játszottak, a Heves megyei csapat 2.930 fát, a TE 2.885 fát ütött, így csapatunk az Egri Nyomdától 7-1-re kapott ki.

Az SZTE pontszerzője: Szabó László 502 fa.

 


 

Döntő a tét
 

2005. május 6.


Az Első Beton Szeged csapatának kiverésével bejutott a Futsal Magyar Kupa legjobb négy gárdája közé a Legrand-Szentes G.B.S.C. együttese. A kedden délután megtartott sorsolás után kiderült, hogy Koncz Zsolték a három fővárosi csapat közül a Cső-Montage gárdájával mérkőznek a döntőbe jutásért. Az első találkozót jövő szerdán 19 óra 30 perckor a fővárosban, a visszavágót május 26-án, csütörtökön a Dr. Papp László Sportcsarnokban rendezik este 20 órai kezdéssel.

H. V.

 


 

Sakkeredmény
 

2005. május 6.


A Csongrád megyei I. osztályos felnőtt ifjúsági sakkcsapat VII. fordulójának mérkőzéseit április 17-én tartották.

Eredmények: Felnőtt: Szatymazi Sakkbarátok Köre - Szentesi Spartacus SK II. 7,5:4,5
Ifjúsági: Szatymazi Sakkbarátok Köre - Szentesi Spartacus SK 1,5:1,5

Győztesek: Hajdú István, Mészáros Imre, Nagy József, Bardóczy János (ifi)
Döntetlenek: Gera Ferenc, dr. Makay Andor, Kilicher László, Koplándi Tamás (ifi)

A tabella végeredménye szerint a Szentes az ifjúságiaknál az első helyen végzett 11,5 ponttal. A felnőtteknél a Szentesi Spartacus SK az ötödik helyet szerezte meg 33 ponttal.

NB II. 2004/2005 sakkcsapat mérkőzés 11. fordulóján Kecskemét Tákisz SE - Szentesi Spartacus SK 7-5.

Győztesek: Palásti Ferenc, Hajdú István.
Döntetlent játszottak: Csala Imre, Borsi Imre, Karsai István, Fábián-Nagy Sándor, Mészáros Imre, Nagy Géza.

A 11. forduló után a Szentesi Spartacus SK a 8. helyen végzett 59,5 ponttal.

 


 

Újabb siker
 

2005. május 6.


A megye II. osztályban szereplő Szentesi Kinizsi újabb sikeres fellépésen van túl. A legutóbbi megmérettetésen hazai pályán fogadta az Apátfalva együttesét. Az összecsapás szikrázóan kemény és durva volt, a hazaiak jobban bírták idegekkel, hiszen 3-1-re nyert a Szentesi Kinizsi.

 


 

Hetedikként zártak
Vízilabda balnokság

2005. május 6.


Befejeződött a 2004-2005-ös bajnoki idény a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata számára. A Szentes a hetedik helyen fejezte be a küzdelmeket Európa egyik legerősebb bajnokságában. A hetedik helyért lejátszott mérkőzésen 9-8-ra nyertek Berkieék a BVSC otthonában, így az egyik fél két győzelméig tartó párharc 2-0-ra végződött a Legrand javára. Az első találkozó 11-4-es hazai sikere után mindenképpen javítani szerettek volna a Vasutasok, ennek megfelelően heves támadásokkal indították a derbit. Gyakorlatilag végig náluk volt az előny, de a mieink többször is egyenlíteni tudtak két gólos hátrányból. A Legrand egyetlen egyszer vezetett, mégpedig a legvégén, és az előnyt már nem is engedte ki kezéből a csapat. A mindent eldöntő találatot két és fél perccel a záró dudaszó előtt Juhász Zsolt szerezte.

Pellei Csaba szakági vezető szerint örömteli, hogy már a fővárosban sikerült eldönteni a hetedik hely sorsát. Nagy akaraterőről tett bizonyságot a társaság, amikor többször is talpra tudott állni a négyszer hét perc során. Pellei nem titkolta, hogy sok hibával játszott a Legrand, de mindezek ellenére sikerült a győzelem. A sikerhez kellettek Horváth Tamás bravúrjai is, a szentesi hálóőr a végén ziccereket hárított. A két találkozó alapján a Legrand megérdemelten szerezte meg a hetedik helyet. Az előző két idény 9. pozíciója után tehát előrelépett a gárda, nem csak helyezésben hanem játékban is. A bajnokságot, csakúgy mint tavaly, a Domino-BHSE nyerte.

A Legrand-Szentes játékosai az elkövetkezendő napokban levezető edzéseken vesznek részt, majd jöhet a jól megérdemelt pihenő.

H. V.

 


 

Háromévesek
 

2005. május 6.


"Igen bő tarisznyával érkezett a gólya Hlavácsék-hoz, mert nemcsak egy testvérkét hozott a már két éves kislányuknak, hanem egyszerre hármat", adtuk hírül 2002 májusában.

Gabriella, Enikő és Ingrid 2002. április 26-án születtek Szegeden. A szentesi családnál azóta eltelt három év, és a hármas ikrek háromévesek lettek.

Kezdetekben az évi pelenkafogyasztásuk 7665 db pelenka volt, amibe beleszámoltuk a "hasmás" napokat is, de már több mint fél éve mind a három csöppség szobatiszta, és ezzel is segítik a házi költségvetést. De ami eddig pelenkára ment az most szandálra és ruhákra kell, mert a csöppségek rohamosan nőnek.

Nem csak nőnek, hanem már-már nővé is válnak, mert pl. Enikő kedvenc színe a zöld, és persze csak zöld ruhákat hajlandó felvenni. Ingrid színe a piros, így érhető, hogy kedvence a paradicsomleves. Gabika, a trió harmadik tagja viszont igazi anyatípus, mert a többieken gyakorolja a gondoskodást, és a nővérrel, az 5 éves Katával alkotnak a játékban egy párt.

Nem egyszerű a ruházkodás, mert egy szandálvásárláskor is közel 20 db ezrest kell kifizetnie a családnak. A gyerekek nem tudnak egymástól örökölni, ezért mindenből négyet kell vásárolni.

A születésnap azonban igazi ünnep. A Horváth Zoltán által felajánlott tortát boldogan vágták fel a gyerekek és a szülők, akik még mindig számítanak a nagyszülők önzetlen segítésére.

Kép és szöveg: Vidovics

 


 

Elődöntőben a Hungerit
 

2005. május 6.


A várakozásoknak megfelelően simán hozta a kötelező győzelmet a Hungerit-Szentes a Kecskemét elleni OB I-es női vízilabda-mérkőzésen. A találkozó tétje az elődöntőbe jutás volt, a párharcból az a csapat kerül be a legjobb négy közé, amelyik hamarabb összegyűjti a nyolc pontot. Az alapszakaszbeli eredmények alapján a szombati mérkőzés előtt már 4-0 volt az összesített eredmény Szremkó Krisztináék javára. A meccs után pedig már 6–0...

A csapat az első negyedben világossá tette, melyik a jobb gárda, hiszen 7-0-ra vezetett ekkor a Hungerit. A 22-4-es győzelem után Kozák László érthetően elégedetten nyilatkozott a látottakról. A vezetőedző szerint jó játékkal, sok gólt lőve gyűjtötték be a bajnoki pontokat. Remek a hangulat a csapat háza táján, sérültjük nincs, jó formában várták a szerda esti, minden bizonynyal utolsó összecsapást. Azután pedig következhet a nagy csata a Dominóval a döntőbe jutásért.

H. V.

 


 

Népdaléneklési verseny
Decemberben folytatódik

2005. május 6.


A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában rendezték meg a Szenyéri Dániel Emléknapok Népdaléneklés Versenyét.

A felkészítők Vajdáné Balogh Ida és Hankó Györgyné voltak.

A Balla Tibor népzenész (Kunszentmárton), Kis-Rácz Antalné tanár (Szentes), Tyukászné Balázs Katalin népdalénekes (Csongrád), valamint Sebő Ferenc előadóművész, muzikológus (Budapest) elnökletével a zsűri a bemutatkozó 24 produkcióból a következőket díjazta.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. május 6.


Született: Birkás Imrének és Nagy Anettnek (Gergely u. 14.) Benedek, Valkai Bélának és Miklós Ilonának (Nagyhegy 266.) Laura, Török Lászlónak és Terbán Idának (Magyari u. 3/4.) Alexa Mercédesz, Horváth István Krisztiánnak és Pintér Emőkének (Csongrád, Könyök u. 16.) Evelin Luca, Kódor Csabának és Nagy Ilonának (Csongrád, Hársfa u. 43.) Fruzsina, Józsa Rudolfnak és Némedi-Varga Anikónak (Csongrád, Vasvirág u. 18.) Rudolf nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Horváth Béláné Varga Mária (Jókai u. 73.), Máté János (Somogyi B. u. 1/B), György Pál (Kolozsvári u. 3.), Gránicz László (Korsós sor 4.), Gál Lászlóné Bartalis Ilona Mária (Sima F. u. 6-10.), Kovács Terézia (Sima F. u. 51.), Molnár István (Nagyörvény u. 42.), Pataki Mihályné Kallai Mária (Csongrád, Szent I. u. 10.), Lekrinszki István (Csongrád, Tanya 1080.), Nagyistók Mátyás (Csongrád, Táncsics M. u. 20.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz