<<< Vissza

A Nemzeti Szalon kiállításai
Évfordulónaptár 2005

2005. április 22.

 
100 éve, 1905. április 16-án a Szentesen megjelenő Alföldi Ellenzék című újság Munkásszövetség címen melléklapot indított. Szerkesztője Pásztor János. (A hetenként megjelenő melléklap októberben szűnt meg.)

95 éve, 1910. április 17-24. között a Nemzeti Szalon megtartotta első képzőművészeti kiállítását Szentesen. A 264 festményből és kisplasztikából álló tárlatot a megyeháza dísztermében rendezték be. A kiállító neves kortárs művészek között szerepelt több szentesi kötődésű mester is, így Hegedűs László, Cserna Károly és Lakos János Pál. Hegedűs László itt állította ki először készülő történelmi képének, A vérszerződés címűnek a vázlatait, amelyeket a tárlat végén a helyi múzeumnak ajándékozott.

60 éve, 1945. április 18-án a Szakszervezeti Bizottság titkárának jelentéséből kiderül, hogy Szentesen erre az időre 18 különféle szakszervezet alakult meg, s tagjainak létszáma 3898 fő. (Május végére a szakszervezeti csoportok száma 21-re emelkedett.)

A Szentesi Nemzeti Bizottság határozatot hozott arról, hogy "ideiglenesen behelyezi a rendőrkapitányságra Nagy István szentesi lakost, azzal a megbízással, hogy a rendőrkapitányi tisztséget Lakos Józseffel együtt gyakorolják".

15 éve, 1990. április 19-20-án a Magyar Irodalomtörténeti Társaság "Csongrád megye irodalmi öröksége" címmel konferenciát tartott Csongrádon (19-én) és Szentesen(20-án). Előadások hangzottak el városunk jeles szülötteiről, dr. Négyesy László (1861-1933) és dr. Barta János (1901-1988) irodalomtudósokról. A két professzor tiszteletére emléktáblát állítottak egykori iskolájukban, a Horváth Mihály Gimnáziumban. A rendezvényhez kapcsolódott a Koszta József Múzeum "Szentes irodalmi kapcsolatai" című kiállítása, amelyet Bucsány György tanár, helytörténész rendezett. Az ünnepséget követően a művelődési központ pódiumtermében a Magyar Rádió rendezésében a Tiszatáj c. folyóirat szerkesztőivel beszélgetett Dorogi Zsigmond, a rádió főmunkatársa.

15 éve, 1990. április 19-23. között a testvérvárosi kapcsolatok jegyében népes német küldöttség tartózkodott Szentesen. Markgröningen társadalmi életének vezetői és képviselői Szentes kulturális, egészségügyi, oktatási, gazdasági, sport stb. életével, a város nevezetességeivel ismerkedtek meg.

60 éve, 1945. április 22-én alakult meg a Mérnökök és Technikusok Szakszervezetének szentesi csoportja.

Összeállította:
Labádi Lajos


<<< Vissza