<<< Vissza

DVD korongon az időszak teljes testületi anyaga
A Tímár Team munkájának öt éve

2005. április 22.

 
Képünkön: Tímár Ferenc a gyerekeknek rendezett helyismereti vetélkedőn. (Fotó: Vidovics)

Április elsején, a testületi ülésen - nem áprilisi tréfaként - kapták kézhez a képviselők azt a DVD-t, mely öt év testületi anyagát tartalmazza. Elsőként élt az országban e technológia adta lehetőséggel a műszaki gárda Tímár Ferenc mérnök tanár vezetésével.

Öt év munkáját reprezentálja ez a lemez, melyet a kisebb jubileum kapcsán fontos, harmadik mérföldkőként aposztrofált Tímár Ferenc.

- Első jelentős megmérettetésünk 1999-ben volt, - sorolta a számszerűség és kronológia vezérfonalán a mérnökember - amikor a technológiai fejlődés lehetővé tette a hagyományos számítástechnikai feldolgozás mellett a multimédia megjelenését, amikor a szöveg és képek mellett hangzóanyag és mozgókép is kerülhetett a Web-oldalra. A lehetőséghez kerestek egy valóságos feladatot a Team emberei, ahol a kölcsönös előnyök alapján a technológia bizonyíthatja alkalmazhatóságát. Ezt még úgymond ránk hagyták, mintsem hogy támogatást kaptunk volna hozzá - folytatta Tímár Ferenc, a "diplomamunka", Szentes város helyismereti kézikönyve multimédiás feldolgozásának történetét. A megye legjelesebb szakemberei fogtak össze, hogy a város történetét tankönyvként is használható módon írják meg. Mikor a gyönyörű képanyag, - videofelvételekkel a szentesi templomokról - szöveg és hanganyag összegyűlt, önmaga szülte az igényt: olyan megjelenési formára, ahol a szöveg és kép mellett a hang és a mozgókép is "visszajön". Ma a város valamennyi oktatási intézményében megtalálható ez a CD-korong.

Az öt éves ciklust átfogó DVD-korong története is ezzel párhuzamosan kezdődött, egy testületi anyagot kaptak Word-formátumban, a Rádió Szentes pedig rögzítette hanganyagot. Ez utóbbit Tamáskovits Gyula, a rádió munkatársa darabolta szét felszólalásokra, a HTML - tervezést Niethammer Zoltán mérnök-tanár végezte. Így a jegyzőkönyv mentén végig lehet tekinteni az egyes üléseket, egyetlen kattintással a fő napirendekre lehet jutni. Az egyes felszólaló nevére kattintva pedig hallhatóvá válik a felszólalás, ezen kívül, mint egy magnófelvétel esetében egyvégtében is meghallgatható, illetve bárhonnan újra hallgatható az. Ez volt a második fontos, jelentős előrelépés.

A későbbiek során a programhoz egyre fejlettebb keresőrendszer is csatlakozott, előhívhatóvá vált így datált módon azoknak a havi és rendkívüli testületi üléseknek a listája, ahol szó esett a kérdéses témáról, mindez a kezdetektől az Interneten is, bárki számára hozzáférhető.

Az Interneten tájékozódók a testületi ülés előtt egy héttel már láthatják a tervezett témák és hozzászólások anyagát.

A Polgármesteri hivatallal kötött szerződés szerint 2001. március óta végzi az éves ülések fent említett módon való feldolgozását a számítástechnikai társaság.

Áprilisi meglepetésként egyetlen lemezen kapta kézhez minden képviselő öt év testületi anyagát. Nincs az országban máshol arra gyakorlat, hogy egy korongon több mint kétszázötven óra beszélt anyag legyen hozzáférhető. Joggal nevezte tehát jelentős mérföldkőnek az eredményt a mérnök-tanár.

N. A.


<<< Vissza