<<< Vissza

Igazi ünnep volt

2005. április 22.

 
Képünkön: A szavakon túl... magunk és egymás keresése

Családfesztivál helyszíne volt a Dr. Papp László Sportcsarnok április 16-án. Az országban két helyen, a budapesti Nemzeti Sportcsarnokban és itt rendeztek fesztivált azzal a céllal, hogy a családról pozitív képet jelenítsenek meg, és bemutassák szerepét a társadalomban. Délután két órakor a csarnok előtti pázsiton több család plédekre telepedve töltötte az ebédidőt, élvezték a szép napsütést, kürtőskalácsot ettek vagy fagylaltot vásároltak.

Az idei fesztivál dél-alföldi eseményeinek szervezője a Szent Anna Plébánián működő családos csoport vezetője, Binder István és felesége, Binderné Berkecz Mária volt. A rendezvénnyel kapcsolatban őket kérdeztem a szervezésről és a programokról.

- Hagyomány a Szeged-Csanádi Egyházmegyében, hogy kétszer egy évben családnapot szerveznek, ez idén Szentesen volt. Közben úgy alakult, hogy a Fokoláre lelkiség - ami a katolikus egyháznak egy megújulási mozgalma - szintén erre az időpontra tervezte a családfesztivál rendezvényét. Ez a két esemény kapcsolódott össze. Mivel a Fokoláre lelkiség egy nyitott és sok helyen jelenlévő mozgalom, ezért nemcsak a mi egyházmegyénkből, hanem a Kalocsa-Kecskemétiből is hívtunk vendégeket: Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyéből.

- Mennyien lehettek a csarnokban?

- Kilencszáz és ezer közötti a felnőttek száma és kétszázötven óvodás és iskoláskorú gyermek. Nekik a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában szerveztünk külön programot: íjászat, agyagozás, fafaragás és népi tánc közül választhattak.

Délelőtt 10 órakor köszöntőkkel kezdődött a műsor, melyen jelen volt Gyulay Endre Szeged-csanádi megyéspüspök, és üdvözölte a rendezvényt a szentesi polgármester, Szirbik Imre is. Ő nem tudott jelen lenni külföldi tartózkodása miatt, viszont írt egy szép köszöntő levelet, amit felolvastak.
Szintén levélben üdvözölte a rendezvényt Bölcskei Gusztáv református püspök és Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek. A sportcsarnokban a programok négy kérdéscsoport köré tagozódtak: párkapcsolat, gyerekek a családban (gyermekvállalás, gyermeknevelés, életvédelem), generációk együttélése (testvérkapcsolat, szülőkkel való kapcsolat, stb.), család és társadalom. Egy-egy blokkban több család mesélt a saját életéről, egy-egy élethelyzetet hogyan oldanak meg, és ebben hol játszik szerepet a szeretet. A tapasztalatok után szakértői hozzászólást hallhattunk, és művészeti bemutatók színesítették a különböző témákat: a szentesi tekerőlant, a városi vegyeskar, a szegvári néptáncosok, az Altorjay család Lucz Ilona zongoraművész kíséretében, valamint Tóth Péter és családja is zenéltek.

A családfesztivált több mint százhúsz városban, több mint száz országban rendezték meg egyidejűleg. Központi rendezvénye Rómában, a Capitolium téren zajlik, és ennek egy részét a Duna TV közvetítette, benne a szentesi rendezvényt is.

- Nagyon örülünk, hogy fáradságot nem kímélve és várakozásainkat felülmúlva ilyen sokan jöttek el busszal, vonattal, autóval. Azt látjuk, hogy az emberek vidámak, örülnek a fesztiválnak, és ez így lett igazi ünnep - tette hozzá Binderné Mária.

M. A.


<<< Vissza