Scsi
Húsos csontokból levest készítünk. Amikor megfőtt, kiszedjük a csontokat
és félretesszük. Finomra vágott hagymát, zöldpetrezselymet és kaprot, apró
kockára vágott nyers vegyes leveszöldséget és burgonyát, valamint fejes
káposztát metéltre vágunk, kis kockára vágott füstölt szalonnával fedő alatt
nem egészen puhára pároljuk. Csontlével felöntjük és a levest kevés rántással,
amelyre pirospaprikát is tettünk, sűrítjük. Lassú forralással főzzük, szeletelt,
friss paradicsomot és meghámozott, apró kockára vágott savanyú uborkát teszünk
bele. Mikor megfőtt levesszük a tűzről és belekeverjük a csontokról leszedett
apró kockára vágott húst, valamint a tejföl felét. A scsi ízének kellemesen
savanykásnak kell lenni, a savanyú uborka levével is ízesíthetjük. Tálaláskor
a scsi tetejét tejföllel még megöntözzük.
Nyúlaprólék franciásan
A lehártyázott nyúlcombot, lapockát és nyakát nagyobb darabokra vágjuk.
Liszttel meghintjük és felhevített zsírban hirtelen átsütjük. Kiszedjük
a zsírból és lábasba rakjuk. Megmarad zsírjában felszeletelt hagymát,
szalonnabőrkét, babérlevelet, kevés fokhagymát és paradicsomot pirítunk,
kevés liszttel meghintjük, amit kissé tovább pirítunk, felengedjük vörösborral
és csontlével. Jól felforraljuk, egész borsot, sót teszünk és a nyúlaprólékra
öntjük. Fedő alatt, mérsékelt lángon majdnem puhára pároljuk. Közben főtt,
húsos császárszalonnát kockára vágunk, kissé kiolvasztjuk, megtisztított
és kockára vágott gombát adunk hozzá, erős tűzön megpirítjuk. Hozzáadunk
kockára vágott főtt sárgarépát, megsózzuk, tört borssal és petrezselyemmel
meghintjük. A húsokat másik lábasba átszedjük, a mártást rászűrjük, és
hozzáadjuk a lepirított császárszalonnát, gombát és sárgarépát. Az egészet
készre pároljuk. Mártással együtt mélyebb tálkába tálaljuk, tetejét vágott
zöldpetrezselyemmel meghintjük. Köretként párolt rizst vagy makarónit
adunk hozzá.
Jó étvágyat!
|