<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. március 25.

 
Mikrohitel változások

2005. februárjától kezdődően a mikrohitel-programban felvehető kölcsön felső határa a korábbi 3 millió forintról 5 millió forintra emelkedik. A kölcsönt változatlanul a legfeljebb kilenc főt alkalmazó mikrovállalkozások vehetik fel.

A program egyéb feltételeinek a változásai. A futamidő a felvett kölcsön összegétől függ: 3 millió forintot meg nem haladó hitelek esetén legfeljebb három, 3-5 millió forint közötti hitelek esetén maximum 5 év lehet. A beruházáshoz kapcsolódó forgóeszköz-finanszírozás mértéke ezentúl elérheti a teljes kölcsönösszeg felét -ez eddig húsz százalékvolt -és ugyancsak ötven százalékig előfinanszírozható lesz.

Fontos változás, hogy induló vállalkozások is kaphatnak mikrohitelt, így a program áthidalja azt az időszakot, amíg ezek a cégek nem felelnek meg a bankok elvárásainak. A mikrohitel kamata a mindenkori jegybanki alapkamatot követi. A megítélt kölcsön fele azonnal felvehető, és azzal csak utólag kell majd elszámolni.

A hitelezést a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványok bonyolítják le.

Nem csak a mikrohitelekkel kapcsolatos feltételek változtak meg, hanem a Magyar Fejlesztési Bank elindította az úgynevezett mikrohitel plusz programot. Ez szintén főleg a mikrovállalkozásokat célozza meg, amelyek ezt a hitelt is a helyi vállalkozásfejlesztési alapítványokon keresztül igényelhetik. A hitel összege legfeljebb tízmillió forint lehet, futamideje maximum hét, a törlesztés megkezdése előtti türelmi idő két év. A mikrohitel plusz programban a kölcsön kamata - akárcsak a mikrohitel-programban - a jegybanki alapkamattal megegyező.

Kérdés:
Betéti társaság beltagja elláthatja-e feladatát más heti 36 órát meghaladó munkaviszonya mellett ?
R. A.
Válasz:
Ha a betéti társaság beltagjának van főállású munkaviszonya, és igazolást biztosít róla, akkor akár dolgozhat ingyen is. Ha nincs igazolás, akkor is dolgozhat ingyen, de nem lesz biztosított ezután a jogviszony után.

Kérdés:
Az SZJA tv. 25.§. (3) c.) szerint a munkáltatótól kiküldetési rendelvény alapján kapott utazási költségtérítés a magánszemélynek nem adóköteles. A személyesen közreműködő tagnak is adhat-e a cég adómentesen útnyilvántartás, vagy kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést a saját autó üzleti célú használata után?
K. J.
Válasz:
Előzetesen: Munkavállaló esetén, ha kiküldetésit írnak, és nem fizetnek többet mint az üzemanyag +3 Ft/ km, akkor az adóbevallásban nem jelenik meg.

A tagot nem lehet kiküldeni, nincs aki küldje. Ezért nem lehet kiküldetési rendelvény sem. Lehet viszont útnyilvántartás alapján. Az viszont nem adómentes. De az év végén kizárólag a saját adóbevallásában számolhat el vele szemben költséget. Az üzemanyag +3,-Ft/km figyelembe lehet venni az adóelőlegnél is, tehát ekkora összegnél nincs adóelőleg.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza