<<< Vissza

Így mustráztok ti...

2005. március 25.

 
A Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatán a mustra szakmai vizsgát jelent a drámaisok számára, a mustragála pedig a számon kért produkciók legjavát a közönség számára. A múlt szombati, négyórás műsorban mind a négy évfolyam bemutatkozott a Tóth József Színházteremben.

A gálával egyszersmind a színházi világnap (március 27.) közeledtére is felhívták a figyelmet a drámaisok, de még inkább a tehetségükre és a tagozaton folyó komoly munkára. Elsőként a 9. D osztály kiváló mustrázói egy Nox-dallal nyitották a nézőtéren helyet foglalók füleit, aztán tágra nyíltak a szemek is. Produkciójuk annyira közös volt, hogy a remek egyéni szavalatok, monológok alatt a többiek a színpad szélein csendben álltak végig, majd egymásba karolva táncoltak. A legifjabb dések a Ghymes együttes zenéjére előadott tánca élményszámba ment, s kapta az első vastapsot.
A 10. D kiváló mustrázóival csupa lány, és velük a fiatalos humor került a színpadra. Csak egy székre volt szükségük, s a monológokra. Egyéni produkcióikat Majtényi András kísérte zongorán.

A táncos műsorszámokért hálás volt a publikum, például az Only Time című Enya-dal gyönyörűen festette alá a kilencedikesek lélegzetelállítóan megkomponált madártáncát. A 11. évfolyam biztosra ment: a latin-mix mindig siker, és közben mindenki színpadra állhat. Az osztályból a vizsga legjobbjai később daloltak is. Börcsök Boglárka (képünkön) saját koreográfiáját álmodta színre, s két diáktársával meg is mutatta, hogyan lehet tánccal és pantomimes mozdulatokkal elmesélni egy drámai történetet. Remélhetőleg a diákszínjátszók országos találkozóján is lenyűgözik majd vele a nézőket.

A mostani végzősök közül is néhányan tánccal mutatkoztak be. Önálló kezdeményezésük Aranyi Erzsébet táncpedagógus segítségével valósult meg. A mustragála egyik hagyományos pontja szerint a Színművészeti Egyetemre készülő drámais diákok szólóban is előadják a felvételire tanult dalok, monológok egy részét. Itteni közönségük, a hozzátartozóikból és a diáktársaikból álló nagyérdemű tiszteletét már nemegyszer kivívták tanulmányaik négy éve alatt, de a legbátrabbak nemsokára próbát tesznek szigorúbb ítészek előtt is. A felvételire nem a tanárok javasolják a diákokat, bárki, aki elegendő erőt, tehetséget, szerelmet érez a jelentkezéshez, megteheti. Nyolc drámais készül az idén a legjelentősebb felsőfokú színészképzésre, az első ottani rosta március 31-én vár rájuk. Monológból ötöt, versből tizenötöt, dalból hármat visznek. Nem viszik azonban a gálán előadott közös darabot, melyet Naplóm címmel Keserű Imre és a végzős dések osztályfőnöke, Perjésné Dózsa Erzsébet rendezett erre az alkalomra, s a tanárnő bevallása szerint először csináltak ilyen furcsaságot. A tiszavirág életű darab végén a szereplők egyenként elmondták, hol tartanak negyven év múlva.
Egyelőre csak annyi biztos: utoljára láthattuk az osztályt együtt, a ráadás-gála idején már az érettségivel lesznek elfoglalva.

Május 26-án a megismételt nagyszabású műsorra a többi osztály várja a nagyközönséget.

D. J.


<<< Vissza