<<< Vissza

Bíró Jenőt kérték mesterüknek
Bemutatkozott a Tokácsli-szakkör

2005. március 25.

 
Bemutatkoztak festményeikkel a Tokácsli Lajos Képzőművészeti Szakkör tagjai. A tavaly alakult helybeli alkotóközösség a mesterükkel, Bíró Jenővel közös tárlaton tette közszemlére a műveket a Városi Könyvtárban.

A csoport az évtizedekkel ezelőtti, Tokácsli Lajos, neves festőművész vezetésével működött képzőművészeti szakkör jó hangulatú foglalkozásait igyekszik felidézni. Az ötlet Török Imrénétől ered, aki, mint a "Mester" egyik régi tanítványa, megkereste a még élő egykori tanulótársait, valamint más amatőr alkotókat. A lelkesedése átragadt a többiekre, mert tavaly áprilisban életre hívtak egy szakkört, melyben inspirálják egymást, ahol a valahová tartozás az összekötő kapocs, és ahol ismét tanítványokká váltak. "Megkértük Bíró Jenő festőművész barátunkat, hogy bővítse tudásunkat, javítgassa hibáinkat, tehát legyen a mesterünk. Azóta is foglalkozik velünk, ahogy ideje csak engedi. Önzetlenül, baráti alapon teszi, amit mi hálásan köszönünk. Így próbáljuk behozni a sok éves lemaradást, mivel a tanulásra egyéb elfoglaltság miatt nem jutott időnk"- hallhattuk Török Imréné beszédében, mellyel a kiállításukat megnyitotta. A tárlaton már Tokácsli Lajos Képzőművészeti Szakkör néven szerepeltek: névfelvétellel is az egykori tanáruk előtt tisztelegnek. A bensőséges hangulatú rendezvény kellemes színfoltja volt a Fata Morgana-csoport hastáncos lányainak produkciója.

Szinte mindenki részt vett már egyéni vagy csoportos kiállításokon, de a szakkör tagjaiként jártak már Szegeden, Mágocson, Bakson is, április
9-én pedig Szegváron lesz kiállításuk. Képeiket most első ízben láthatta szentesi közönség így együtt. A művész otthonában foglalkozik a tanítványokkal, ott látja el őket az olajfestésről szóló tanácsaival. Máskülönben péntekenként, a művelődési és ifjúsági házban találkoznak a szakkör tagjai, ahol nagyobb számban alkotnak, mint ahányan kiállítottak. Az említett két alkotón kívül még Apró Ferencné, Fodor Julianna, Imréné Lenner Katalin, K. Szabóné Licsicsányi Rózsa, Kisfalvi Angéla, Nagyné Szabó Ilona, Piti Enikő, Rónyai Ágnes és ifj. Török Imre munkái voltak láthatók.

D. J.


<<< Vissza