<<< Vissza

Konferencia fül-orr-gégészeknek
Új csendes kamra az audiológián

2005. március 25.

 

Egy helyiségben volt az audiológia és a fül-orr-gégészet, jelentős lépés volt másfél éve, amikor szétköltöztek, két-két helyiséget kapott mind a két szakrendelés. Közel három hete cserélték le az audiológián a még a hetvenes években beállított csendes kamrát.

Dr. Szilágyi Imre fül-orr-gégész, osztályvezető főorvos a fejlődés fontos állomásaként említette, hogy az audiológián immár külön, egymással párhuzamosan tud dolgozni két aszszisztens. Az egyik szobában az új és korszerű csendes kamrai hallásvizsgálat, a másikban a hallókészülékek programozása illetve adminisztrációs tevékenység folyik.

A most lecserélt csendes kamrát még a hetvenes években telepítették ide, ő volt itt a rangidős dolgozó - mesélt mosolyogva a főorvos. Műszakilag már elavult, a csendesítése sem volt kielégítő.
Érzékeltük, hogy a külső zajok zavarják a vizsgálatot, nem volt száz százalékosan megbízható a mért vizsgálati eredmény. Pár hete szerelték össze előre gyártott elemekből az új csendes kamrát, melynek a zajcsillapítása mellett a mérete is nagyobb. Ennek azért van jelentősége, mert alkalmas a hangszigetelt fülke az úgynevezett szabad hangteres vizsgálatokra is, melynek a nagyothallás kivizsgálásában van szerepe. Ilyenkor nem a fejhallgatón át megy a fizikai tiszta hang a fülbe, hanem hangszórón keresztül a beszédhang. Ehhez adja a fültől a megfelelő távolságot a nagyobb kamra

A hallókészülékek programozásáról, a számítógépes háttér fejlesztéséről is szólt dr. Szilágyi Imre. Elmondta: az utóbbi időben digitális jelfeldolgozó hallókészülékek segítik a betegeket. Ezek a szerkezetek különbséget tudnak tenni a fül számára hasznos beszédhangok, és kevésbé hasznos külső zajok között. Az előbbit jobban, az utóbbit kevésbé erősíti. Sőt, a beszédhangon belül is, ha a mélyhangok hallása sérült, akkor a mélyhangokat, ha a magas hangok hallása sérült, akkor a magas hangokat erősíti. A számítógép segítségével programozzák be a hallókészülékeket.

Az osztályvezető főorvos azt sorolta, régi vágyuk, hogy az úgynevezett objektív hallásvizsgálatra lehetőséget tudjanak teremteni, mely az EEG-hez hasonlóan működik: a hangjelzés hatására keletkező hullámokat vezetik el az agyról. Jelenleg szubjektív módon, a beteg viszszajelzése alapján, a közreműködésével történik a vizsgálat. Bizonyos esetekben ez az eljárás korlátozottan működik. Amennyiben a beteg rosszabb vagy jobb hallás mérését szeretné dokumentálni, illetve csecsemő és kisgyermek korban, amikor a kommunikációkészség hiánya miatt nem kivitelezhető a vizsgálat.
Kitüntetett szerepet kap az objektív vizsgálati eljárás az újszülöttek veleszületett süketségének- és nagyothallásának szűrésekor.

A beruházás néhány milliós, szentesi viszonylatban meglehetősen drága eszköz megvételét jelenti.

Júniusra tudományos konferenciát készít elő dr. Szilágyi Imre a város orvosainak és a környék fül-orr-gégészeinek részvételével.

Nagy Andrea


<<< Vissza