<<< Vissza

Repülőseink sikerei

2005. március 25.

 
A Szentesi Repülőklub megtartotta évi rendes közgyűlését a Hegedűs László Helyőrségi Klubban. Rákász János klubtitkár részletesen számolt be a klub 2004. évi tevékenységéről, valamint a következő kiképzési év feladatait ismertette. Az egy-, és kétüléses vitorlázó repülőgépekkel és motoros gépekkel összesen 54 üzemnapon 1040 felszállást hajtottak végre, 173 óra 52 perec repült idővel. A három sikeres "C" vizsga a teljesítményrepülés előfeltétele. Egyedül repülő lett 2 fő, ami "B" vizsgának felel meg. A segédmotoros vitorlázó repülőgépre 7 fő kapott átképzést és tett hatósági sikeres vizsgát. Ez a repülőgép német gyártmányú, kettő üléses, 4 hengeres, légcsavaros és igen "jóindulatú" gép. Utas repültetés 86 esetben volt.

A kiskunfélegyházi repülőtéren került sor a területi célleszálló versenyre 8 város repülőklubjának részvételével. A szentesi klub remekelt. Az egyéni célleszálló 1. helyezettje klubunk tagja Hideg István "C" vizsgás, a 2. Lajos Ágnes koszorús repülőgép-vezető lett.

Csapatversenyben klubunk a 2. helyezést érte el. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a repülőterekre az általános érvényű forgalmi kör megrepülése után a megadott ponton kell földet érni a zuhanóféklap alkalmazásával, vagy annak használata nélkül. Tudjuk, ez a siker nem egy világraszóló, de igen szerény anyagi lehetőségeinket figyelembe véve már komoly eredménynek számít. Talán ezzel is hozzájárultunk nemzeti sportvárosunk hírnevének terjesztésének. Csak megfelelő anyagi háttérrel tudnánk még jobb eredményeket elérni a nemzeti, illetve a nemzetközi bajnokságokon.

További feladataink: A repülőgépek műszaki felkészítése a tavaszi műszaki szemlékre. A csörlőaggregátor motorcseréje. Néhány mentőejtőernyő szavatossági ideje lejárt, így azok helyett újak beszerzése szükséges. Megkezdődött az alapfokú elméleti tanfolyam. Kezdő növendékeink létszáma megfelel a jelenlegi oktatógépek darabszámának.

A tavaszi üzemkezdésig repülőink a Hegedűs László Helyőrségi Klub Honvédség és Társadalom Baráti Kör Repülő és Ejtőernyős tagozatán belül szimulátoron gyakorolhatják a repülőgép vezetését, így a téli kényszer szünet alatt is a gyakorlatban tartás biztosított.

Rákász János klubtitkár sporttárs indokaira történő hivatkozással lemondott, melyet a tagság jóváhagyólag tudomásul vett, és új titkárnak Tar János klubtagunkat egyhangúlag megválasztott.

Kívánunk repülőinknek a 2005. kiképzési évben további sikereket és sok jó leszállást.

Batta Sándor


<<< Vissza