<<< Vissza

Felkészültek az árvízvédelemre

2005. március 25.

 
A tél végén lehullott nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően mostanra olyan mennyiségű víz gyűlt össze a Tisza és a mellékfolyóin, hogy árvízveszély van kialakulóban. Ez, ha az időjárási feltételek kedvezőek lesznek, remélhetőleg nem okoz gondot a folyók mellett élőknek. Most azonban még minden eshetőségre fel kell készülni. Erről adott tájékoztatást március 22-én Kovács István, a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki dandár dandártábornoka.

A műszaki dandárt jelölték ki a katasztrófavédelmi helyzetek megoldására. Szentesen a technikai eszközök is rendelkezésre állnak és a személyek is felkészültek arra, hogy az árvíz elleni védekezésben bevessék őket. A 180 főnek öt napra elegendő hideg élelem is a raktárban áll, így ha szükség van rá, szinte azonnal indulhatnak. Ha a kormány úgy dönt, akkor a meghatározott normaidőn belül -azaz III. fokozaton 6 óra, II. fokozaton 12 óra és I. fokozaton 48 óra alatt bevethető az egység.

Az árvízvédelemben és a gátmegerősítési programban több csoport is részt vesz. Így a könnyű és nehéz vízi szállítórészleggel végzik a katonák a személyek és az állatok mentését, valamint a szállítást.

A víztisztító csoport nagyon fontos részét képezi a dandárnak. A tisztító részleggel, naponta 5 m3 vizet tudnak ihatóvá tenni. Ez igen hasznos lehet olyan helyzetekben, amikor az árvíz vegyi áru gyárakat vagy szeméttelepeket mos el, és a környéken élők nem jutnak tiszta vízhez.

Van olyan berendezés is, ami naponta 200 m3 vizet képes megtisztítani, és ennek egy részét bezacskózni is, ez azonban jelenleg nincs készenlétben.
A védelmet szolgálja még a búvárcsapat, akik akár jeges vízben is képesek merülni és különböző feladatokat ellátni, az emelőgép-csoport, a földmunkagép-csoport, és mindegy 1200 fő kézi munkaerő.

A parancsnoknak 50 főre van kirendelési joga, akiket közvetlen életveszély esetén bevethet. Erre is volt már példa, amikor 1998-99-ben olyan nagy volt a belvíz, hogy sok lakóházat tett lakhatatlanná és életveszélyessé.

Árvízveszély esetén bevethető a légierő is. A 2001-es tiszai árvíz idején sokan láthatták, hogy ahová már a lánctalpas gépjárművek sem tudtak behatolni, oda helikopterekkel szállították a homokzsákokat, és azok segítségével mentették ki a veszélyben lévő embereket is.

A honvédség igen jó kapcsolatot tart fent a vasúttal, így ha szükség van rá, vasúti úton - gyorsan - bárhová el lehet szállítani a mentéshez és védekezéshez használatos gépjárműveket.

A szentesi műszaki dandár folyamatosan gyakorol, hogy egy éles bevetés alkalmával, mindenki pontosan tudja a dolgát és megfelelően végezze is el azt. Jelenleg Sándorfalván tartanak vezetési gyakorlatokat, ahol a katonák mindenféle terepen vezethetik a járműveket és felkészülhetnek így az "éles" terepen való munkára.

A Tiszán 34 PTSZ - közepes lánctalpas úszó gépjárművezetők képzése folyik, akik részben a szentesi dandárnál szolgálnak, emellett pedig CSM-40 (csónakmotor) gépkezelő gyakorlati kiképzés is folyik a Tiszai Vízi Gyakorlótéren.

A napokban jelentős állomáshoz érkezett a műszaki dandár. Március 22-én beiktatták az új tábori lelkészt, Máté Sándor őrnagyot, aki az egész Tiszántúlon fogja ellátni feladatát. A beiktatás azért jelentős, mert eddig csak másodállásban alkalmazott lelkészeket a dandár. Mint Kovács István dandártábornok elmondta, a lelkészek jelenlétének nagyon nagy jelentősége van. Főleg a külföldi missziókban, de itthon is fontos szerepet töltenek be. Fontos, hogy a katonák kiegyensúlyozottan és stresszmentesen végezhessék a feladatukat, hiszen nagy felelősség hárul rájuk.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza