<<< Vissza

Nyáron indul a nagytemplom felújítása
A századforduló hangulatát idézi

2005. március 25.

 
Egy hosszútávú beruházás kezdeti lépéseit tették meg múlt szombaton a városi könyvtárban. Március 19-e a városmegújító program olyan állomása volt, amit már sokan vártak. Szirbik Imre, a város polgármestere, Sztantics Csaba jegyző, Kovách Péter, a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora és Csanádi Ágnes, a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht. vezérigazgatója ünnepélyes keretek között írta alá a "Szentes városközpontjának rehabilitációja" című pályázat szerződését.

A város már korábban a Phare program keretében is adott be pályázatot a rekonstrukcióra, akkor azonban csak a legjobb kiesőnek járó "díjat" sikerült elnyerni. Szirbik Imre azonban kiemelte: "Mi inkább a legrosszabb győztesek szerettünk volna inkább lenni".

A néhány napi elkeseredés után tavaly nyáron, néhány módosítással ismét beadták a pályázatot, ami ezúttal kedvező elbírálást kapott. Így az idén nyáron el is kezdődhetnek a tervezett munkálatok. A Reginális Fejlesztés Operatív Program keretében a város 996 millió forintot fordíthat a felújításra és az átalakításokra.

A szerződés aláírásának nem véletlenül a volt zsinagóga adott helyet. 1998-ban ennek az épületnek a rekonstrukciójával kezdődtek meg a város régi épületeinek felújításai. Új külsőt kapott a főtér és jelenleg is dolgoznak a volt megyeháza szépítésén, és mostantól a református nagytemplom is egyik gyöngyszeme lesz a városnak. De ezzel még nem érnek véget a pályázatban foglalt feladatok megoldásai. A templom mellet található egyházi bérház is megújul, idősek otthonát alakítanak ki benne.

Nagy László püspök-helyettes az ünnepélyes aláírás előtt hangsúlyozta: nagyon nagy szükség van egy ilyen otthonra, hiszen az emberi feladatok közül a két legfontosabb a gyermeknevelés és az idősek gondozása. Ha gyerekek elmennek a városból ez az egyetlen módja, hogy gondoskodhassanak szüleikről.

Szükség van az idősekre, hiszen idősek nélkül nincs múlt sem. A püspök-helyettes elmondta, több mint 30 öregotthont építettek már az egyházkerületben az elmúlt tíz év során. Szentesen ez lesz az első, de nagyon örül annak, hogy megvalósulhat végre.

Az otthon ötven lakónak biztosíthat majd megfelelő elhelyezést. Fontos kiemelni, hogy ide nem csak az egyház, hanem az önkormányzat is utalhat be rászorulókat.

A pályázat megvalósítása egyet jelent az életminőség javításával, munkalehetőségek kialakításával és az idegenforgalom fejlesztésével is, hiszen az épületek felújítása mellett a Kiss Bálint utca is része a terveknek. A templom utcája ugyanis 19. századi hangulatot fog idézni.

Szirbik Imre elmondta: talán kissé szokatlan, hogy egy önkormányzat és egy egyházközség közösen vállal ilyen feladatot, de ha ez a város polgárainak javát szolgálja kezet kell nyújtaniuk egymásnak. Hiszen a templomban szentesi polgárok élik vallási életüket, az idősek otthonában pedig szentesi időseket gondoznak.

A polgármester szerint az aláírt megállapodással látják azt, hogy megvalósítható az élhető és a komfortos város kialakítására tett ígéret.

Megújulnak a középületek, befejeződik a csatornaprogram, és minden ingatlan teljes közművesítetté válik.

Az elkövetkező tíz évben jelentős források állnak Magyarország rendelkezésére az európai uniós alapokból. A város érdeke és feladata, hogy a dinamikus fejlődés fenntartásának, valamint a biztos megélhetést adó munkahelyek megteremtésének elősegítése érdekében kidolgozzanak egy városi távlati fejlesztési tervet.

Ennek érdekében már bizonyított, a település iránt elkötelezett, és sokféleképpen gondolkodó fiatalokból egy csapatot kíván létrehozni a város első embere. A csapat feladata, hogy megalkossa ezt a programot, és hozzájáruljon ahhoz, hogy a választási cikluson átívelő, közmegegyezés alapján ezt végre is hajtsák.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza