<<< Vissza

Behatárolt lehetőségek
Előtérben a képviselői munka

2005. március 18.

 
Egyéniben indult, a polgárok a Fidesz MPSZ listáján szavazták be a helyi testületbe. Kálmán Jánosnak ez az első ciklusa az önkormányzatban. Mint ellenzéki képviselőnek nehéz dolga van. Azt mondja, kisebbségben, ellenzéki képviselőként behatároltak a lehetőségei. Interpellációk útján, másrészt a bizottsági munkában tudják kifejteni gondolataikat, akaratukat.

- Úgy gondolom, jobbító gondolatainkkal, szándékunkkal jelentősen hozzá tudtunk járulni a város fejlődéséhez - jelenti ki. - Előfordult, amikor a város érdekében egyetértettünk, támogattuk a kormánypárti képviselők javaslatát, ugyanakkor számos ponton más véleményen voltunk, vagyunk is. Itt van például a megszorító, borotvaélen táncoló költségvetés. Több tényező befolyásolja. Közel 50-50 százalék a működési és fejlesztési költségvetésünk aránya. Tudni kell, a fejlesztési oldalon jelentős beruházások, felújítások történnek. A csatornaprogramot egységesen támogattuk, a volt megyeháza felújítását úgyszintén, és őszintén örülök annak, hogy a református egyházzal közösen jelentős beruházásra sikerült a városnak nyerni.

- És a működési oldal?...


- A működési oldalról már elszomorító a helyzet. Nyolc százalékát teszik ki a dologi kiadások, a többi személyi kiadás. A polgármester elmondta, a dologi kiadásokból már nem lehet lefaragni többet, egyedül a személyi oldalon tudnak megszorító intézkedéseket tenni, ami már a létszámgazdálkodás problémáját veti fel. Úgy gondolom, ez visszalépés. S hogy példát is mondjak, a törvény biztosítja a szabad iskolaválasztást, ugyanakkor meghatározza az önkormányzatok részére is az indítható osztályok létszámát. A kettő nincs összhangban. Úgy látom, így nem ösztönzi az iskolákat a szakmai színvonal folytatására. A szülő úgy választ iskolát gyermekének, hogy milyen szakmai munka folyik az adott intézményben. Elmondhatom, jelenleg is magas szakmai színvonalú az oktatás a város iskoláiban. Jó kézben vannak a gyerekek.

- Mi az, amit meg szeretne oldani ebben a ciklusban?


- Szeretnénk folytatni a városépítő munkát. A város létszáma csökken, és nemcsak a születések számában, a baj ott kezdődik, hogy a pályakezdő fiataloknak nincs munkahely. A középkorúaknak úgyszintén. Pedig a város jövője azon a feladaton dől majd el, hogy sikerül-e új munkalehetőségeket teremteni, amely nemcsak tíz-húsz főben jelenik majd meg. Új szemléletre gondolok itt. Sajnos, az ország gazdasági helyzete is rossz állapotban van. A magyar gazdaságpolitikai irányvonal kialakítása várat magára, egyre nehezebb dolga van a helyi önkormányzatnak. Ezen céltudatos, előremutató munkával, helyi szervezéssel sokat lehetne javítani. Ha elmegy a fiatalság, akikre alapozni lehetne a város jövőjét, akkor láthatjuk, hogy nagy a baj. A fiatalokat kellene megfogni, a jövő nemzedékét biztosítják a város számára. Az alapvető gond itt van. S hogy öregszik a város, az idősek helyzete is rohamosan romlik.

- A kórházban történtekkel is gondja van.


- Bízunk abban, hogy az igazgatónő választ ad a felvetett kérdéseinkre, megtisztel bennünket és beszámol a kórház jelenlegi állapotáról. A gyógyszerfelírási procedúrára és a munkanélküliség számadataira céloztam ezzel. Az intézményben lecserélték a biztonsági céget, a helyieknek kellene elsősorban munkát biztosítani, nem a budapestieknek. Arra is kíváncsiak vagyunk, miből adódik a nagy optimizmus, hogy sikerült lefaragni a hiányt. Mi az ára? A kórházban az ápolás színvonala drasztikusan csökken. Sokszor alapvető gyógyszerekre nincs pénz. Saját fülemmel hallottam, amikor a sebészeten a heti gyógyszerrendelést készítették. Megírták a listát, azután újra végigmentek, kihúztak gyógyszereket, mert nem fért bele a keretbe.

- A benyújtott interpellációk sokasága is azt bizonyítja, odafigyel a város dolgaira.


- Közülük is: nagyon szeretném, ha a Kiss Zsigmond utcai Kurca-hídnak az ügye elindulna végre. Kritikán aluli ott a helyzet. Nemcsak a városközpontra kellene orientálódni, hanem a város egyéb részeire is.

Lovas József


<<< Vissza