XXXVI. évfolyam 11. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Hallgattak Kossuth szavára
 

2005. március 18.


Emlékeztünk. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Az örök fiatalság ünnepén, ahogyan Szirbik Imre polgármester fogalmazott. Az ünnep szónoka a hősökre emlékezett, a nagy álmot valóra váltó szabadságharcosokra. Akik, ha rövid időre is, de megforgatták a világot. Talán forró fejjel, de jó, hogy megmerték tenni - mondta a polgármester. - Hogy példát mutassanak. Felvették a honvédruhát, hogy védelmezzék a hazát. Hallgattak Kossuth szavára. Tudjuk, ha nincs 1848/49, talán elveszik a korszak többi évtizede is, nincs történelmünk, és talán nincs Magyarország sem.

A hosszú téli napok komor hangulatából ébredve, mint kipattanó rügyek a tavaszi napfényben, úgy "bújtak" elő lakásaikból az emberek, s elfoglalták a Kossuth teret. Hogy emlékezzenek. Megtekintették az ünnepélyes zászlófelvonást, a Seress formációval együtt dúdolhatták a Nemzeti dalt, tapsolhattak a felejthetetlen Pavane táncegyüttes látványos produkciójának. Tehették jó kedvvel, szép időben, a tavaszi napfény ragyogásában. Ami melengette a szíveket.

- A világot sokféleképpen látjuk, de célunk csak egy lehet - mondta a polgármester. - A kisközösséget, a családot, a nagyobbat, a várost és az országot, ha sokféleúton is, ha sokféleképp is, de hittel, becsülettel, szellemmel és szívvel előre vinni.

Tudjuk, a településre látogató lengyel testvérváros, Skierniewice képviselőinek felcsillant a szeme Bem apó nevének hallatán. A történelem összeköt bennünket.

És emlékeztünk az álmot valóra váltókra. Krisztik Csaba egyetemi hallgató szavalata után az önkormányzat, a fegyveres testületek, a pártok és a civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobránál. Az ünnepségen Szentes Város Fúvószenekara játszott, Mihály Béla karnagy vezetésével.

L. J.

 


 

Mártírra emlékeztek
Felépülhet az áldozatok kápolnája

2005. március 18.


A terrorizmus áldozatainak emléknapját követő napon, múlt szombaton a "kommunista terror első szentesi áldozatáról", Lakos József egykori rendőrkapitányról tartott megemlékezést a nevét viselő baráti társaság.

A kapitányság falán tábla őrzi az 1946-ban mártírhalált halt Lakos emlékét. Ezen a helyen mondott beszédet Makra Zoltán, aki évekkel ezelőtt a Lakos-gyilkosságról szóló könyv olvasásakor döbbent rá, hogy őt a múlt század '50-es éveiben megérintette a történelem szele. Akkor költöztek családjával Szegedről az itteni Baross utcába, ahol is lábszomszédjuk volt Lakos Géza és családja. A meggyilkolt rendőrkapitány öccsével való véletlen szomszédság hozta, hogy Makra gyerekkori játszótársai a Lakos-gyerekek voltak. Megismerve a család tragikus históriáját, meggyőződésévé vált: a família tagjai válságos körülmények között is emberként viselkedtek. Ahogyan Lakos rendőrkapitány is, aki 1945 októberében került erre a posztra, s ott ösztönösen a jó ügyet szolgálta. Nem így gondolták a törvényszegők, a kommunista diktatúra "kegyencei": kórházi ágyából a földre rángatva, a jajszóra fittyet hányva, brutálisan meggyilkolták Lakos Józsefet. Az 1946. március 7-én történteket a szónok szerint sem önként, sem ellenség által elfelejteni nem lehet. Az emléktáblánál koszorút helyezett el a Lakos család, a rendőrkapitányság vezetősége, a Fidesz, az FKGP, valamint a Lakos József Baráti Társaság és a Szent György Lovagrend képviselete. E két utóbbi vezetője, lovag Imre Károly egy régóta húzódó ügyben bejelentette: megkapták az engedélyt az áldozatok kápolnájának építésére. Bencsik István Kossuth-díjas szobrász már elkészült a kápolna tetejére kerülő kéz kicsinyített változatával. Imre Károly elmondta azt is: most készül létrehozni egy alapítványt, s hogy megvalósulhasson a városban egyedülálló emlékhely, ahhoz a jóérzésű lakók összefogása szükséges, számítanak az adományokra.

D. J.

 


 

A világraszóló kiállítás
Utazás 2005 a Budapesti Vásárközpontban

2005. március 18.


Idén harmincnégy ország kiállítója, turisztikai hivatala, ki-, illetve beutaztatója van jelen a Budapesti Vásárközpont területén megrendezett 28. Nemzetközi Idegenforgalmi Kiállításon.

Szentes város a B pavilon 3/i standján - immár hagyományosan - Csongrád városával együtt 40 m2-en várja a kedves látogatókat. Tavaly a sportuszodát, a tiszai strandot és a gyógyfürdőt, mint egészségturisztikai és élmény lehetőséget, hangsúlyozta a stand dekorációja, míg idén a városias mégis régi stílust ötvöző "zsindelytetős ház" készült, melynek "ablakait" szentesi képek helyettesítenek. Eme új díszlettel a város minden korosztály iránti nyitottságát hangsúlyozza.

Erre az alkalomra készült az új, 34 oldalas angol, német és magyar nyelvű város- és kistérségét bemutató kiadvány, ami remélhetőleg sok túristát csalogat a Kurca partjára.

Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referens a kiállításon szerzett tapasztalatairól március 23-án 11 órától a Rádió Szentes "Önkormányzati Fogadóóra" című élő műsorában számol be.

Kép és szöveg: Vidovics

 


 

Márai üzenete 1944-ből
 

2005. március 18.


Március 11-én reggel írom e cikkemet. Még nem lehet tudni, hogy milyen lesz a március 15-i ünnepségek kimenetele. Én hiszek abban, hogy adott történelmi pillanatban morális beidegződések is döntően hatnak. Jó avagy rossz kimenetel irányában.

A nagy szellemek aztán meg is teszik, hogy egy bizonyos erkölcsi magatartáshoz kötik jövendöléseiket. Márai Sándor például megjövendölte, hogy nem lesz Magyarország, ha még egyszer felülkerekedik az a magát "úri-kereszténynek" tartó magatartás, mely 1944 végére a poklok mélyére sodorta a magyar társadalmat. Ezt mondta: "Ez a fajta nem tanul... Ez a fajta soha nem változik meg. De amíg ezeknek szavuk van, vagy befolyásuk, Magyarország nem lesz nemzet."


Bővebben


 

A 48-as "öreg káplár"
205 éve született Hadzsy György

2005. március 18.


Képünkön: Hadzsy György ügyvéd, városi számvevő, tanácsnok, jegyző

Az idegen hangzású Hadzsy név valamikor a XVIII. század közepétől ismeretes Szentesen. A Hadzsy família egyike volt azoknak a görög kereskedő családoknak, akik a háborús viszonyok miatt Magyarországra menekültek, és itt eresztettek gyökeret. A Hadzsyak közül legnagyobb hírnévre Hadzsy János orvos tett szert, akinek emléktáblája is van Szentesen. Kevesen tudják, hogy korábban az édesapa, Hadzsy György ugyancsak általános ismertségnek örvendett, legalábbis Csongrád vármegyében.


Bővebben


 

A szép kiejtés
Kazinczy-verseny

2005. március 18.


Nemrégiben rendezték meg az alsó tagozatos, 3-4. osztályosok részére a városi-területi Kazinczy olvasási versenyt. A hibátlan olvasás mellett a szép kiejtésre is figyelt a zsűri.

A legjobbak képviselik Szentest és térségét a megyei versenyen, amely áprilisban lesz Makón.

A győztesek, 3. osztály: 1. Mitlasóczki Bence (Fábiánsebestyén, fk.: Traj Judit), 2. Szabó Mira (Damjanich isk., fk.: Várkonyi Erika), 3. Lakos Boglárka (Petőfi isk., fk.: Hering Ferencné). 4. osztály: 1. Menyhárt Ildikó, 2. Líbel Noémi (mindketten Szent Erzsébet isk., fk.: Adamik Anna), 3. Remzső Evelin (Koszta isk., fk.: Olsákné Kóczán Gabriella).

A versenyt a Kiss Bálint és a Koszta József iskolák rendezték.

Köszönjük a munkájukat és a szíves vendéglátást.

Hering Ferencné
v. mkv.

 


 

Új Szentes alapítása
ÉVFORDULÓNAPTÁR 2005

2005. március 18.


110 éve, 1895. március 5-én megalakult a Szentesi Evangélikus Nőegylet. A tagok száma 40 fő.

110 éve, 1895. március 5-16. között zajlott Szántó Kovács János és társai pere. A Magyarországi Szociáldemokrata Párt röplapot adott ki "Egy kérdés a magyar nemzethez!" címmel, amelyben leleplezték a per tendenciózus előkészítését, és tiltakoztak az ellen, hogy vádlottként azok szerepelnek, akiket bántalmaztak, nem pedig azok, akik a vérontást előidézték. A szentesi rendőrkapitány kiderítette, hogy Szentesen és környékén 3000 példányt osztottak szét a szóban forgó röplapból. A tiltakozás ellenére Szántó Kovács Jánost 5 évi börtönre ítélték.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. március 18.


Háborúhoz, vagy békétlenséghez egy gyűlölködő is elég, de a békéhez két jó akarat kell.

A Sorstalanság című regény és film úgy működik a társadalomban, mint laborban a lakmuszpapír. Kimutatja, ami az olvasóban vagy a nézőben van.

Némelyik tanár dühös azért, mert állítólag a szájába akarják rágni, hogy a Sorstalanságot szeretni kell. Csak úgy mellesleg jegyzem meg, hogy annak idején a tanítóim az egyszeregyet a számba rágták és jól tették, mert egész életemben jól tudtam számolni.

"Az idő veszedelmes ellenfél." Hozzáteszem: a Biblia szerint bizony gonosz is, mert gyorsan múlik és soha nem tér vissza.

Aki akarja, vissza tudja varázsolni azt, ami elmúlt: szép élményeket, tájakat, ismerősöket, barátokat, sőt akár halottakat az élővé tehet. Az emlékezés becses képesség. Élj vele...

Dr. Imre Ernő

 


 

Iskolai beíratások
 

2005. március 18.


A közoktatási törvény értelmében a fenntartónak kell meghatároznia az adott évben indítható iskolai osztályok számát.

Ez azt jelenti, hogy az önkormányzat felmérve a leendő első osztályosok létszámát, javaslatot tesz az indítható osztályokról. A kérdésben a döntést a képviselő-testület hozza meg.

A március első péntekjén megtartott ülésen elfogadták az iskolai beíratásról szóló előterjesztést. Az előzetes felmérések szerint szeptemberben körülbelül 240 kisgyerek kezdi meg iskolai tanulmányait. Ez a szám ismét kevesebb, mint ez előző tanévben volt. A testület ezért minden iskolában két osztály indítását engedélyezi azzal a feltétellel, hogy a végleges döntést a beíratások után hozza meg. Így még az is elképzelhető, hogy lesz olyan iskola, ahol a jelentkezők létszáma alapján három osztály is elindulhatna.

A képviselő-testületi határozat kibővítette két intézmény beiskolázási körzethatárát. Az eperjesi gyerekek csak a Klauzál Gábor Általános Iskolába járhatnak, míg a nagytőkei nebulók a Deák Ferenc Általános Iskolába és Damjanich János Tagiskolájába írathatók. A határozat szerint ezek a gyerekek más intézménybe nem is vehetők fel.

Az ülésen elhangzott: több érdek is ütközik. Az önkormányzat meghatározza az indítható osztályok számát, ám az iskolák igazgatói nem utasíthatják el a szülők kérését, hiszen nekik szabad iskolaválasztási joguk van.

Az iskolai beíratások időpontja: március 21.-22.-23. Az a kisgyerek, aki 2005. május 31-ig betölti a 6. életévét, tankötelessé válik. A szülő kérésére a december 31-ig született hatéveseket is be lehet íratni, ám ehhez szükséges az iskolaérettséget igazoló vizsgálat.

A húsvéti szünet után már tisztábban lehet látni, hogy az önkormányzati iskolák milyen gyereklétszámmal tudják megkezdeni a következő tanévet. Az indítható osztályokról végeleges döntést az április végi testületi ülésen hoznak a képviselők.

 


 

Ünnepi Állománygyűlés
 

2005. március 18.


Fotó:Vidovics

Először emlékezett az ország, így a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár is immár az Európai Unión belül 1848. március 15-re.

Az ünnepi állománygyűlést múlt hét pénteken Padányi József, a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár megbízott parancsnok helyettese nyitotta meg, majd a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola drámatagozatos tanulói gyújtották meg az emlékezés piros, fehér és zöld színű gyertyáit.

"Petőfi szavai síneken özönöltek, minden országon áthatoltak"- szóltak a Deák Ferenc Általános Iskola diákjai, akik egyben Szilágyi Antalné és Szilágyi Gábor tanárok második, harmadik és ötödik évfolyamos hallgatói a Művészeti Iskolában.

A félkörívben álló huszonegy gyermek rigmusa: "a magyarok istenére esküszünk, esküszünk, hogy rabok tovább nem leszünk"- most is szíven ütötte az egybegyűlteket, és az Európai Unióban, egy új történelmi helyzetben elsőségével még emlékezetesebb maradt.

A tavasz ereje, a megújulni akarás és tudás jelenléte töltötte meg a laktanya termét a gyerekek előadásának köszönhetően: "Kiáltani kéne, hogy öt határon hallják! Én is létezem! Én is itt vagyok! - sorolták a tanulók. Műsorukat a városi rendezvény keretében a Damjanich János Általános Iskola emlékparkjából indult fáklyás felvonulás előtt láthatták a városlakók.

Az ünnepi állománygyűlésen - melyen vendégként jelen volt Kajtár István tűzoltóőrnagy, Szentes város tűzoltóparancsnoka, és Bedő Tamás Csongrád polgármestere is - számos tiszt, tiszthelyettes, szerződéses katona és közalkalmazott részesült kötelességtudó munkájáért elismerésben.

N.A.

 


 

Március 15.
 

2005. március 18.


Március 15-én este ünnepséget rendeztek a Damjanich János Emlékparkban. A rendezvényt az iskola tanulóinak felvonulása nyitotta meg.

 


 

Behatárolt lehetőségek
Előtérben a képviselői munka

2005. március 18.


Egyéniben indult, a polgárok a Fidesz MPSZ listáján szavazták be a helyi testületbe. Kálmán Jánosnak ez az első ciklusa az önkormányzatban. Mint ellenzéki képviselőnek nehéz dolga van. Azt mondja, kisebbségben, ellenzéki képviselőként behatároltak a lehetőségei. Interpellációk útján, másrészt a bizottsági munkában tudják kifejteni gondolataikat, akaratukat.


Bővebben


 

Döntöttek a képviselők
Épülhet a művese-állomás?

2005. március 18.


A művese-állomás megépítése nem új ötlet. Már 2001-ben döntés született arról, hogy a Feresenius Medical Care Magyarországi Egészségügyi Kft. a kórház területén építi fel dialízis központját.

A belgyógyászaton található művese-állomást jelenleg is a kft működteti. Ám kevés ágyszámmal. A rászoruló azonban egyre több. A vese-betegeknél a szervezetben felszaporodott salakanyagot vértisztítási eljárással a művese-gép választja és üríti ki. Így a beavatkozás életmentő.

A kft. még négy évvel ezelőtt tett ajánlatot a terület ötven éves tartós használatára, amit 20 millió forintért váltott meg. A cég a megállapodás ellenére - a tervezés során észlelt okok miatt - nem építette fel a központot. Most újabb tervekkel, nagyobb terület bérbevételével tett ajánlatot. Ezek szerint a Nagy Sándor telep és a Kiss Zsigmond utca által határolt területen épülne meg a klinika. A központ továbbra is a kórház része lenne, de különálló bejárattal. Az építtető vállalta azt is, hogy nemcsak parkolóról, hanem a parkosításról is gondoskodik.

A területért a bérlő 40 millió forintot fizet, ebből azonban beszámítják azt a 20 millió forintot, amit az első (2001-es) megállapodáskor fizettek ki az önkormányzatnak.

A kft. vállalta, hogy nemcsak felépíti, fenntartja és működteti, hanem a kezeléshez szükséges orvosi eszközökkel is felszereli az állomást. Noha az új dialízis központ magánkézben lesz, továbbra is OEP finanszírozással működne. A betegeknek nem kell majd fizetniük az orvosi ellátásért.

A képviselő-testület legutóbbi ülésén 16 igen és 4 tartózkodás mellet fogadta el a művese-állomás megépítéséről szóló előterjesztést. A képviselők hosszasan vitatkoztak, bár az elmondható, nem a központ megépítéséről. Abban mindannyian egyet értettek, hogy a betegek kezelése érdekében szükség van a művese-állomásra. A vitát inkább az váltotta ki, hogy a 20 millió forintos bérleti díjat mire fordítsa az önkormányzat.

V.É.

 


 

"A vadászat olyan, mint a szerelem"
 

2005. március 18.


Széchenyi Zsigmond gróf ezen szavait idézve kezdte beszélgetésünket Pongó Gyula, az Országos Vadászkamara Csongrád Megyei Szervezet hivatásos vadász alosztályának elnöke, és a szentesi Új Barázda Vadászati Társaság vezetője.


Bővebben


 

Körös körül-nyertesek
 

2005. március 18.


A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola ismét megrendezte programsorozatát. A Boros-hét - az iskola névfelvétele óta eltelt - másfél évtizednyi történetének tradícióihoz tartoznak a nyelvi-és a műveltségi versenyek, a tanirodai kiállítás, a Boros Sámuel-díjak átadása, de idén kiemelt szerephez jutott a jubiláló iskolai színjátszókör is.


Bővebben


 

Hagymaházi matematika
 

2005. március 18.


Több mint hatvanezer hazai és határon túli 3-8. osztályos gyermeket mozdít a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány Zrínyi Ilonáról elnevezett matematika versenye.

A február végi megyei szintű forduló eredményhirdetésére március 12-én a makói Hagymaházban volt.

I. helyezettek: egyéni versenyben: Kovács Tamás 4.o. (Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk. fk: Oltyánné Magyar Ágnes), Martinka Mátyás 5.o. (Kiss Bálint Ref. Ált. Isk. fk: Kósa Ágnes) Ők képviselik nemcsak városunkat, hanem Csongrád megyét is az országos megmérettetésen.

Csapat versenyben: a 4. osztályos csapat: Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk., (Kovács Tamás, Gut Bence, Péter Kitti, fk: Oltyánné Magyar Ágnes)
II.helyezettek: csapat versenyben: a 3. osztályos csapat: Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk. (Janó Bence, Vincze Zsolt fk.: Kovács Nóra és Tóth Édua fk.: Magyar Mária)

Az 5.osztályos csapat: Kiss Bálint Ref. Ált. Isk. (Martinka Mátyás, Juhász Bóka Bernadett, Mészáros Sára fk.: Kósa Ágnes)
az általános iskolák versenyében: a Koszta József Általános Iskola

Egyéni díjazottak: 3. osztály: Gila Ádám, Kalamusz Alex, Sebesi Viktória, 4. osztály: Kánvási Dániel, Turza Csaba, 5. osztály: Szegi Laura, 7. osztály: Kaszanyi Gergely valamennyien a Koszta J. Ált Isk tanulói. Nagy Tamás Szent Erzsébet Kat. Ált. Isk., Dandé Dániel HMG, 8. osztály: Olasz Balázs Koszta József Ált. Isk.

A felkészítők közül Oltyánné Magyar Ágnes és Kósa Ágnes nevelők külön elismerésben részesültek.

Vígh Dánielné
városi munkaközösség vezető

 


 

Támadásban a "fekete sereg"
 

2005. március 18.


Van egy jó hírem a legkeményebb fémzene hívei számára: nem kevesebb, mint négy együttes koncertezik március 19-én szombaton, 20 órás kezdéssel a Jómadár Sörözőben (vagyis, a volt Bajorban)! Az esemény azért különös jelentőségű, mert a szentesi Gholgoth ritkán játszik a helyi közönségnek. Most, amikor végre megteszik, ők töltik be a házigazda szerepét is. A részletekbe Kovács Tibor, a csapat gitárosa avatja be az olvasókat.

- A Neochrome Debrecenből, a Nebron Hódmezővásárhelyről, a Fagyhamu pedig Szegedről érkezik. Mindegyik gárda a black metál irányvonalát követi, amit több-kevesebb death metálos ízzel kevernek. Ebben a műfajban valamennyiük jelentős nívót képvisel. A Fagyhamunak saját kiadású lemeze van. A Neochrome albumát tavaly adták ki, mégpedig a Metal Hammer berkein belül. A Nebron a legrégebbi a négy zenekar közül, amelynek első lemezét néhány évvel ezelőtt egy amerikai kiadó dobta piacra, majd két számmal rákerültek egy másik amerikai kiadó válogatás CD-jére. Egy idő óta azonban nincs komolyabb hír róluk. Mintha ők is földbe álltak volna kissé a magyar zenei élet közismert problémái miatt...

A Gholgoth-nak pedig, majd' egyéves csúszással, de megjelent a CD-je (tavaly áprilisban) egy francia kiadónál. Várjuk a bakelit verzió megszületését is, de tudjuk, hogy ez a kiadó nem a gyorsaságáról híres. Most egy négyszámos EP-re készülünk, ami amellett, hogy életjelet ad rólunk, reményeink szerint promóciós célokat is fog szolgálni. Két új nóta már elkészült. Április-májusban szeretnénk felvenni az egészet itt helyben, Murphy stúdiójában. A szombati koncert anyagát azonban még az album, és az azt megelőző kislemez adja. Új számot nem viszünk színpadra. Terveink szerint mi lépünk fel utolsóként, és ahogyan a többi zenekar, mi is kb. ötven percet játszunk. Ígérem, a négy banda súlyos és intenzív muzsikája így is alaposan meg fogja terhelni a hallójáratokat! A hangosító berendezés beszerzését mi vállaltuk. Reméljük, jó minőségben tudunk majd megszólalni!

Az 500 forintos belépődíj négy ilyen formációért szerintem jutányos ár. Készüljön fel mindenki, hogy lesz egy kis shop is: póló-, CD- és kazettaárusítás, elsősorban persze a fellépő zenekaroktól.

Olasz Sándor

 


 

Dobogón a Barthások
 

2005. március 18.


Az Oktatási Minisztérium az idei tanévben is meghirdette a "Magyarország az én hazám" elnevezésű országos honismereti és műveltségi versenyt, mely már 21 éves múltra tekinthet vissza.

E verseny célja, hogy a középiskolás korosztály minél sokoldalúbban ismerje meg hazánk természeti és kulturális értékeit. Minden évben más- más tájegységet tanulmányoznak. Az idén Budapest és a Dunakanyar volt a verseny tárgya.

A felhívás több száz diákot mozgósított hónapokig tartó felkészülésre.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola diákjai a kezdetektől bekapcsolódtak e nemes vetélkedésbe, több alkalommal dobogós helyen képviselve városunkat, sőt a megyét is.

A Budapesten, február 12-én megrendezett országos elődöntőn, - szakközépiskolás kategóriában 41 csapat mérte össze tudását.

A"barthások" 9. helyen jutottak tovább a legjobb 12 csapat közé.

Az országos döntő március 12-én, a Honvédelmi Minisztérium Kultúrpalotájában zajlott, ünnepélyes keretek között.

A szentesi diákok III. helyezést értek el, iskolájuk és városunk jó hírét öregbítve.

Szeretettel gratulálok a csapat tagjainak: Hercz Barbara és Mezei Beáta 10.A osztályos és Dömsödi János 11.A osztályos tanulóknak!

Bottyánné Tóth Ildikó
könyvtáros-tanár

 


 

Klauzál iskola és az idegen férfi...
 

2005. március 18.


Február 23-án korán reggel kelt 12 hatodikos osztályos gyerek a Klauzál Gábor Általános Iskola diákjai közül. Reggel 6 órakor indult a vonatunk Pestre. Úti célunk az Osztrák Intézet volt, ahol végre előadhattuk németül az intézet által kiküldött szövegek közül, amit választottunk: "Az idegen férfi" -t.

Ezt még szeptemberben elhatároztuk, hogy németül szereplünk Budapesten.

Az "OLIMA" - Ausztria 50 éves felszabadulásának tiszteletére - rendezte meg ezt a versenyt. Rajtunk kívül még 13 csoport volt az ország egész területéről.


Bővebben


 

A magyar történelem szíve dobog benne
 

2005. március 18.


Dr. Varga Tibor jogtörténész lebilincselő előadást tartott a városi könyvtárban március 9-én "Szentek országa, Sacra Pannonia" címmel, alcím: A Szent Korona eszme alapelemei. A csongrádi születésű előadó szerint: akihez eljut ez a hagyomány (a szent korona) és a Kárpát-medencében született, annak a lelkét biztosan megérinti. "Aki egyszer felkeresi a koronát, attól a pillanattól kezdve olthatatlan vágyat érez, hogy újra és újra lássa. A középkori Magyarország egy nagyon különleges együttélése volt az emberiségnek egy közösségben, mert az volt az igazság, ami az Ige. Tehát hitből fakadt ország volt a miénk, ami egy evangéliumra épült. A világ nyolcadik csodája volt a középkori Magyarország.


Bővebben


 

Mottó: Nem lehet elég korán kezdeni
Építkezés diákfejjel a Koszta József Általános Iskolában

2005. március 18.


Az "életvitel és gyakorlati ismeretek 2005" területi technika versenyt a Koszta József Általános Iskolában rendeztük március 3-án.

Az idei verseny témája: Az ember és környezete, otthona volt.

Ezen a délutánon a 7-8. osztályos diákok jeligeként építkezéssel kapcsolatos foglalkozásokat választottak. Csak az eredményhirdetésen derült kik, melyik versenyző, melyik iskolát képviseli. A tanulók a feladatlapot egyénileg töltötték ki, majd építési stílusokat kellett felismerni képösszerakással. A következő feladat régi és új szerszámok ismerete, használata volt. Végül, most már csapatban, véletlenszerűen kiválasztva háló-, gyerek-, dolgozószobát, és konyhát kellett makettben elkészíteni és berendezni. Nagyon ötletes, dekoratív munkák készültek. Amíg a zsűri döntött, a diákok uzsonnázhattak és télűzőként papírból virágokat kötöztek.

A verseny eredménye egyéniben a következő lett: 1. Sipos Anna (Szent Erzsébet isk.), 2. Barta Petra (Mindszenti központi isk.), 3. Balázs Barbara (Szent Erzsébet isk.), 4. Kaszanyi Gergő (Koszta isk).

Csapatban: 1. A Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola (Sipos Anna, Balázs Barbara, Csurka Nándor, ft.: H.Szabó Péterné); 2. Mindszenti Központi Általános Iskola (Csatlós Nelli, Papp Rita, Szép Emese, ft.: Szunyiné Marton Edit); 3. Koszta József Általános Iskola (Virág Dóra, Papp Tímea, Kaszanyi Gergő, ft.: Geráné Révész Gabriella, Fekete Zoltán).

Gratulálunk a győzteseknek, akik közül a csapatverseny első helyezettje az országos versenyen képviselheti Csongrád megyét.
Köszönet a felkészítő nevelőknek és a nyugdíjas kollégáknak, akik nagy lelkesedéssel segítettek a verseny lebonyolításában.

Szolláthné Sárközi Sarolta
munkaközösség-vezető

 


 

Abszurd franciául
 

2005. március 18.


A Boros Pinceszínház és elődje, a Közgé Színjátszókör idén érkezett megalapításának tízéves jubileumához. Ritkán lépnek ki az iskola falai közül, de ha fesztiválon indulnak, rendre nagy sikert aratnak.

Az 1995-96-os tanévben két lány és egy fiú mutatkozott be "közgés" diákszínjátszóként, a Stílusgyakorlatok című darabban. A következő évben már húsz tagra bővült a társulat. 2000-től kezdtek fesztiválokra járni, bekapcsolódtak a két országos diákszínjátszó szervezet életébe. A Szakközépiskolákért Kulturális Egyesület országos fesztiválját kétszer (2001, 2003) meg is nyerték, az Országos Diákszínjátszó Egyesület rendezvényeit is évente látogatják.


Bővebben


 

Adó-info
 

2005. március 18.


Speciális szabály őstermelők tárgyi eszközeinek amortizációjára.

Kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszközökre, nem anyagi javakra csak a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint a mezőgazdasági őstermelő jogosult értékcsökkenési leírást elszámolni. Ennek során a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint a mezőgazdasági őstermelő az egyéni vállalkozóra vonatkozó rendelkezéseket alkalmazza, azzal az eltéréssel, hogy a kormányrendeletben meghatározott regisztrált mezőgazdasági termelő, valamint az adóév utolsó napján a termőföldről szóló törvény szerinti családi gazdálkodónak minősülő magánszemély és a családi gazdaságban nem foglalkoztatottként közreműködő családtagja a családi gazdaság részét képező, vagy ahhoz tartozó tárgyi eszköznek, nem anyagi javaknak az üzembe helyezés időpontjára megállapított beruházási költségét - választása szerint - az üzembe helyezés adóévében jogosult egy összegben költségként elszámolni.


Bővebben


 

Tóni bácsi húsvéti konyhája
 

2005. március 18.


  • Rozmaringos báránysült
  • Vaníliakrém


Bővebben


 

Egy pontot ért a sárdagasztás
 

2005. március 18.


Játékra alkalmas volt a pálya, így a Szentesi TE NB II-es labdarúgó csapata végre elkezdhette tavaszi menetelését. Török László várakozásainak megfelelően egy valóban sokat futó , a veszélyes kontratámadásokra építő Karcag érkezett vendégségbe. A mieink sokáig nem tudtak mit kezdeni a jól megszervezett karcagi védelemmel, sőt a 38. percben Kiri kapusnak kellett egymás után kétszer is bravúrral hárítania. Két perccel később már ő is tehetetlennek bizonyult, egy eladott labdát követően Tóth gurított senkitől sem zavartatva a kapunkba. Fordulás után hasonlóan folytatódott a mérkőzés, csak a hazai portásnak köszönhető, hogy nem dőlt el idő előtt a mérkőzés. Végre a túloldalon is akadt helyzet, a jól játszó Gyagya fejelte a labdát Szabó kapus kezébe. Az 57. percben újabb esélyt kapott az egyenlítésre a TE: Békési második sárga lapját is begyűjtötte, így tíz főre fogyatkozott a vendéggárda. Gyagya újabb kihagyott helyzete után ismét a karcagiak tehettek volna három pontot a történet végére, ám Kiri a helyén volt. Negyedórával a lefújás előtt Barna pazar beadását Pribisalics nézőbosszantó módon vágta kapu fölé, három perccel később viszont már nem hibázott a Békéscsabáról érkezett támadó. A 90.
percben Barna mindhárom pontot itthon tarthatta volna, de a labda ezúttal is elkerülte a kaput. Az 1-1-es döntetlennek érthetően a vendégek örültek jobban.

Török László vezetőedző szerint összességében nyerni kellett volna, hiszen a lehetőségek megvoltak, de nem sikerült élni ezekkel. Azt sem szabad elfelejteni, hogy Kirinek a bravúrjaira is szükség volt a pontmentéshez. Az első félidő játékát értékelhetetlennek tartotta a mester, a második játékrészben harcosságban, helyzetek kidolgozásában feljavult a csapat, amelyből nagyon hiányzott Koncz és Márics játéka.

A gárda szombaton Putnokon lép pályára, ahol a két eltiltott újra elfoglalhatja helyét a kezdőcsapatban, illetve a Karcag ellen a második félidőben beállt és remekül játszó Ábel is kezdő lehet. Török László kizárólag a győzelmet tartja elfogadhatónak, a döntetlent egyértelműen kudarcnak tartaná.
A Szentesi TE jelenleg 29 ponttal őrzi negyedik helyét a táblázaton.

H.V.

 


 

Hetvenöt éves a Szentesi VSC (3)
 

2005. március 18.


A vasutas tekézők rendszeresen versenyeztek különböző bajnokságokban, de a komolyabb munka a 60-as években kezdődött, amikor megyei illetve NB III-ban szerepeltek. Ebben a sportágban Kardos Mihály és Németh István alkotott maradandót. Az 1970-es években női csapatot alakítottak, ami 5 éven át az NB II-ben szerepelt. Amilyen gyorsan megalakult, olyan gyorsan föl is oszlott. Később a férfiak biztos NB III-asok lettek. 1980-ban Kardos Mihály meghívást kapott az országos vasutas válogatottba, és részt vett a szófiai vasutas EB-n. A férfiak 1993-ban felkerültek az NB II-be. 1990 óta rendszeresen megszervezik a városi amatőr bajnokságot. 1998 óta a tekeszakosztály Szentesi Vasutas Tekézők Egyesülete néven önálló egyesületként tevékenykedik tovább.


Bővebben


 

Jól táncoltak
Nyíradonyi helyezések

2005. március 18.


Nyíradonyban rendezték meg a kelet-magyarországi területi bajnokságot, ahol a TSE versenyzői a következő eredményeket érték el. Gyermek I. lt.: 3. Lázár Dávid-Nagy Adél, 4. Gajda Gergő-Berkecz Renáta; gyermek II. st.: 1. Bugyi Bence-Kis Violetta, 2. Kis Vencel-Lázár Mária, 3. Deák Attila-Hevesi Henriett, 4. Lipcsei Márk-Tóth Truzsina, 5. Paczuk Lénárd-Bottyán Denisza, 6. Prozlik Ádám-Sipos Vanda; gyermek II. lt.: 1. Bugyi Bence-Kis Violetta, 2. Deák Attila-Hevesi Henriett, 4. Kis Vencel-Lázár Mária.

Junior I. st.: 3. Lantos Olivér-Gyovai Loretta, 4. Bődi Dénes-Csányi Nikolett, 6. Győrfi Norbert-Szepesi Lilla; junior I. lt.: 3. Imre Zsolt-Prozlik Anna, 4. Bődi Dénes-Csányi Nikolett; E jun. II. st.: 2. Boros Tamás-Sebők Alexandra; D jun. II. st.: 2. Szalkai-Szabó Márk-Belovai Izabella, 3. D. Pap Dávid-Vecseri Lilla, 6. Sándor József-Bacsa Dorina; D jun. II. lt.: 2. Szalkai Szabó Márk-Belovai Izabella, 5. Sándor József-Bacsa Dorina; C jun. II. st.: 1. Kanyó Balázs-Jutasi Réka; B jun. II. st.: 2. Szabados Péter-Barna Lilla, 3. Vida György-Salánki Zsófia.

D ifjúsági st.: 1. Shwartz Péter-Zsiros Gabriella; C ifj. st.: 1. Koncsek Bálint-Horváth Alexandra, 3. Bacsa Tamás-Deák Csilla; B ifj. st.: 1. Budai Attila-László Szilvia, 2. Szalkai-Szabó Gábor-Kovács Erika, 3. Kósa András-Túri Bernadett, 4. Borbás Csaba-Szepesi Anetta, 5. Bődi Richárd-Kovács Bernadett.
D ifj. lt.: 2. Shwartz Péter-Zsiros Gabriella, 5. Bacsa Tamás-Deák Csilla; B ifj. lt.: 1. Budai Attila-László Szilvia, 3. Szalkai-Szabó Gábor-Kovács Erika; A ifj. lt.: 1. Bődi Richárd-Kovács Bernadett, 2. Borbás Csaba-Szepesi Anetta, 3. Kósa András-Túri Bernadett.

A felnőtt lt.: 4. Páli Erik-Páli Viktória; B felnőtt lt.: 2. Püspöki Dávid-Markó Ágnes; B felnőtt st.: 2. Kósa István-Pap Szandra; C felnőtt st.: 1. Püspöki Dávid-Markó Ágnes. Felkészítő tánctanár: Szatmári-Nagy Szilvia.

 


 

Világbajnok erőemelő
 

2005. március 18.


Sinka Zsolt Szegváron járta ki az általános iskolát. Pesten érettségizett, jelenleg a Testnevelési Egyetemen, mint erőemelő testépítő fittnesz szakedző tanul. Versenyszerűen negyedik éve foglalkozik a sportággal, a súlyokkal intenzíven kerek tíz esztendeje.


Bővebben


 

Aerobik- és Sportnap
 

2005. március 18.


Foto:Vidovics

Ötödik alkalommal rendezték meg az Open Aerobik és Sportnapot a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Március 15-én reggeltől estig folyamatosan, a hagyományos aerobiktól a legújabb fitness irányzatokig (aero-kick-boksz, dance, fitt-ball) mindenféle stílust kipróbálhattak a résztvevők az ismert, képzett előadók által tartott órákon.

 


 

Tisztes helytállás és VB-részvétel
 

2005. március 18.


Bár 8-6-ra kikapott a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabda csapata Egertől, szégyenkeznivalójuk még sincs Vidumanszky Lászlóéknak. Nem volt titok, a minél fényesebb éremre hajtó egriek ugyan két góllal jobbak voltak, de nem volt annyira sima a meccs, mint ahogy azt sokan gondolták volna. A Berkit nélkülöző hazaiak a másik centerüket, Szabó Nándort is viszonylag korán elveszítették, ám a végén mégis Gerendás György, a vendégek trénere idegeskedhetett, hiszen egyre feljebb zárkózott a Legrand. Az egyenlítés azonban nem sikerült , maradt a tisztes helytállás.

A csapat legközelebb 18-án, pénteken a fővárosban az Újpest ellen pótolja a betegségek miatt elhalasztott bajnokit, majd másnap, szombaton 18 órakor újabb "ütős" gárda érkezik a ligeti uszodába. A Vasas együttese a tabella harmadik helyét foglalja el, négy ponttal lemaradva a listavezető Honvéd mögött. A cél ellenük a tisztes helytállás lehet.

A női bajnokság is folytatódik. Szombaton a Hungerit-Szentesi VK az OSC-vel játszik Pesten, vasárnap, 20-án 16 óra 30 perckor pedig a BVSC-t fogadják Sipos Editék.

Az elmúlt vasárnap bemutató mérkőzést játszott Hódmezővásárhelyen a magyar férfi vízilabda válogatott megyénk legjobbjaival. Az ötször hét percig tartó mérkőzésen Vidumanszky László és Juhász György, a Szeged -Beton szakosztályigazgatója dirigálták a vendéglátókat. A megye válogatottban helyet kapott Szentesről Horváth T. , Juhász, Somogyi, Szabó N. , Torday és Vígh. Olimpiai - és világbajnok csapatunk végül könnyed, közönségszórakoztató játékkal 26-5-re bizonyult jobbnak.

Amíg a férfiak már a montreáli világbajnokságra készülnek, addig a hölgyek még csak az elmúlt héten vívták ki a kanadai VB-n való részvétel jogát. A madridi selejtezőn ezüstérmes gárdában a Hungeritben vízilabdázó Szremkó Krisztina, Tóth I. Andrea és Kisteleki Dóra is tevékeny részese volt a sikernek.

H.V.

 


 

Lövészverseny
 

2005. március 18.


Légfegyveres lövészversenyt rendezett a Szabadidős Sportklub március 12-én.

Eredmények:
Felnőtt nő:
1. Fenyves Magda (Szabadidős Sportklub), 2. Négyesi Lászlóné (Kontavill Lövészklub), 3. Füzesi Szilvia (Kontavill Lövészklub)

Felnőtt férfi: 1. Táncos Miklós (Kontavill Lövészklub), 2. Postás László (Kontavill Lövészklub), 3. Ignác János (Szabadidős Sportklub)

Leány: 1. Aszódi Nikolett (Szarvasi Lövészklub), 2. Ignác Ivett (Szabadidős Sportklub)

Fiú: 1.Gránicz Balázs (Szabadidős Sportklub), 2. Bencsik László (Szarvas Lövészklub), 3. Aszódi Béla (Szarvas Lövészklub)

 


 

Asztalitenisz
 

2005. március 18.


Tavaszi versenyt rendezett a szabadidős sportklub március 13-án.

Eredmények:

Serdülő fiú: 1. Zoltai András, 2. Polyák Csaba

Ifjúsági fiú: 1. Nagy Zoltán 2. Nagy Péter 3. Gazsi Péter

Felnőttek: 1. Trungel Tamás 3. Katona Mátyás

Párosok: 1. Katona Mátyás, Katona Mátyásné 2. Nagy Gábor, Nagy Zoltán 3. Trungel Tamás, Gazsi Péter

 


 

Úszóverseny
 

2005. március 18.


Február végén Hódmezővásárhelyen rendezték meg a tavaszváró nemzetközi meghívásos úszóversenyt, ahol a Szentes Városi Úszóklub versenyzői az alábbi eredményeket érték el.

Mordvincev Sándor: 200 m fiú pille 1., 200 m fiú gyors 1., 400 m fiú vegyes 2., 400 m fiú gyors 2.

Elbert Stefánia: 200 m leány gyors 3., 200 m leány vegyes 3.

Csák Anikó: 200 m leány mell 3.

Vecseri Dorina: 100 m leány pille 3.

 


 

Új kommunikációs tiszt a dandárnál
 

2005. március 18.


Képünkön: A feladatátadás - átvétel pillanata. Jobbról Palatinus András, balról Kaszanyi Sándor

A haderőreform kapcsán új beosztásokat rendszeresítettek a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár szervezetében. Az egyik ilyen pozíció a kommunikációs tiszt, a feladatkört ezentúl Palatinus András százados látja el.

Idén január 3-án foglalta el beosztását a dandár új kommunikációs tisztje, Palatinus százados, aki eddig Szabadszálláson szolgált és hasonló feladatokat végzett, mint a műszaki dandárnál szolgáló elődje, Kaszanyi Sándor őrnagy.

Kaszanyi őrnagy a kommunikációs feladatokat eddig megbízással, eredeti beosztása ellátása mellett végezte.
Természetesen ez nem jelenti azt, hogy az őrnagy úr ezentúl nem ragad tollat az olvasók tájékoztatása érdekében: Palatinus százados távollétében, mint helyettesítő személy segít a kommunikációs feladatok végzésében.

Palatinus százados 1987-ben kezdte katonai pályafutását az akkori Zalka Máté Katonai Műszaki Főiskola hallgatójaként. 1990-es tisztté avatását követően a szabadszállási Hunyadi Mátyás Javítóezrednél, valamint az Alföldi Kiképző Központban teljesített szolgálatot különböző alegységparancsnoki-, illetve törzstiszti beosztásban. Időközben elvégezte a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem Vezetőképző Intézet humánmenedzser szakát is. Dolgozott humán szervező főtisztként, csapatpszichológusként, valamint szociális- és érdekvédelmi tisztként is.

Munkájához eddig is szorosan hozzátartozott a polgári szervekkel, társadalmi szervezetekkel való együttműködés, így nem idegen tőle jelenlegi munkaköre sem.

Nemzetközi missziókban is szerzett tapasztalatokat, egy évig szolgált Cipruson az UNFICYP kötelékében, valamint Sri Lankán, mint ENSZ megfigyelő.
Magánemberként kiegyensúlyozott házasságban, két gyermek édesapjaként ismerik barátai, kollégái.

Minden bizonnyal új munkakörében is hasonló sikereket ér el, mint a korábbi beosztásaiban, s tájékoztató tevékenységének köszönhetően továbbra is nyomon követhetik olvasóink városunk katonáinak mindennapjait.

 


 

Családi események
 

2005. március 18.


Született:
Horváth Gábornak és Demeter Máriának (Kisér u. 138.) Martin Gábor, Bari Istvánnak és Kovács Katalinnak (Dankó P. u. 6.) Viktória Mária, Dr. Ibolya Tibornak és Szűcs Ágnesnek (Kossuth u. 14.) Gergely Árpád, Somodi Jánosnak és Farkas Renátának (Csongrád, Tulipán u. 5.) Rebeka, Gurmai Péternek és Kardos Angélának (Csongrád, Templom u. 1.) Brigitta, Tóth Lászlónak és Kovács Ágnes Hajnalkának (Fábiánsebestyén, Arany J. u. 5.) Melani, Tatár Józsefnek és Kabai Mártának (Gádoros Szőlő u. 47.) Noel József nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Tofán Krisztián és Szvetnyik Csilla (Cseuz B. u. 2.), Török István Róbert (Apponyi tér G. ép.) és Losonczi Mónika Erzsébet (Szülysáp, Erkel F. u 39.).

Elhunyt: Ujj Imre (Mátyás kir. u. 8), Czinókai Mihály (Bercsényi u. 8.), Nemes Sándor Józsefné Vígh Erzsébet (Honvéd u. 17.), Almási Imre (Pöltenberg u. 22.), Kiss Lászlóné Sándor Zsuzsanna (Ürge u. 45.), Forgó Sándor (Csongrád, Dankó P. u. 6.), Balogh-Szabó Mihályné Forgó Ilona (Csongrád, Hock J.11.)

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz