<<< Vissza

Felderítésben a legjobbak

2005. február 11.

 
A dandártábornok (Fotó: Vidovics Ferenc)

A rendőrök 2004-ben kiegyensúlyozott biztonságot szolgáltattak a megyében, azon belül a szentesi kapitányság területén. A megyei főkapitányság egésze, így a szentesi rendőrkapitányság is teljesítette azt a 21 pontban foglalt célkitűzéseket és feladatokat, amelyeket az elmúlt év elején tűztek ki maguk elé.

A fenti mondatok a szentesi rendőrök állománygyűlését követő sajtótájékoztatón hangzottak el. Lukács János dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány újságírók előtt elmondta: a megye is, Szentes is megőrizte a szakmai munka értékeit, az állomány egységét, és egy nemzetközileg is értékelt díjjal járultak hozzá a magyar rendőrség uniós mércével történő megmérettetéséhez. Mégpedig - miként lapunk is beszámolt róla - az IIasa Shiba-díjjal, melyet a minőségi munkáért kaptak a megye rendőrei. Természetesen annak is örülnek a zsaruk, hogy gazdálkodásuk továbbra is adósságmentes. A főkapitány kijelentette: legfőbb kontrolnak a civil társadalmat tartják.

A létszám kérdésében a következő választ adta: ma már a rendőrségen is bérrel fedett létszámban kell gondolkodni, a helyzet adott, ezzel az állománnyal kell megvalósítani a szakmai feladatokat. Központi döntésről van szó, nem vitás, lehetnének többen is. Ezen a téren fontos feladatként említette a hiányzó létszám feltöltését. Még ez évben 31 főiskolás rendőr érkezik majd a megyébe, mint megjegyezte, természetesen Szentesre is jut belőlük.
Ebben az esztendőben 32 gépkocsit kap Csongrád megye, Szentes várhatóan egy terepjáróval és egy személygépkocsival gazdagodik majd. A dandártábornok elmondta, ma még nyilvánvalóan amortizációs cseréről beszélhetünk, a gépkocsi-program 2007-ig tart, tehát lesz folytatása a dolognak. Bízik benne, hogy az amortizációs cserén túl ez minőségfejlesztésbe is átmegy majd.

Szentes egyik legeredményesebb kapitánysága a megyének, felderítésben a legjobb - hangzott el Lukács János megyei rendőrfőkapitány értékelésében. Földvári Nagy István alezredes, városi rendőrkapitány így fogalmazott: nincs szégyenkeznivalójuk, a kapitányság a 2004-es esztendőre kitűzött céljait teljesítette. Újságíró kérdésekre válaszolva a kapitányságvezető elmondta: 25 százalékkal nőtt az ismertté vált bűncselekmények száma. A vagyon elleni bűncselekmények száma 60, a közrend elleni bűncselekmények száma 21 százalék. Ezen a téren növekedés tapasztalható, 185-ről 299-re emelkedett a bűncselekmények száma. Közülük nem mind sorolható az úgynevezett durva bűncselekmények közé, ide tartozik a magán- és közokirat-hamisítás, a garázdaság is. A megyében tavaly 12 emberélet ellen irányuló bűncselekmény volt, ebből 3 "tulajdonítható" Szentesnek. Ezek borzolták a kedélyeket, ám erőszakos jellegű bűncselekmény, ami a köznyugalmat zavarhatta, nem volt.

A kábítószer - miként a rendőrkapitány megjegyezte - egyik sarkalatos pontja a dolgoknak. Ezen a téren tapasztalható az egyik legnagyobb növekedés, 16-ról 29-re emelkedett a számuk. Összehasonlításként Budapest után Csongrád megyében van a legtöbb (295), ebből 29-et szentesi rendőrök derítettek fel. A számot előidézhette az is, hogy jó volt a bűnügyi felderítésünk - jelentette ki Földvári Nagy István rendőr alezredes.


<<< Vissza