<<< Vissza

Országos turné után az Erotikus Görények

2005. január 28.

 
Mozgalmasan telnek mostanában a legismertebb szentesi punkzenekar, az Erotikus Görények napjai. Nemrég fejeződött be egy tíz állomásból álló turné, amelynek során Komlótól Zalaegerszegig, vagy ha úgy tetszik, Egertől Győrig bejárták az egész országot. Jelenleg stúdióban dolgoznak Murphynél, a tavalyelőtti albumuk óta született dalaik első verzióján.

A turné abszolválásával olyasmit vittek véghez, ami eddig - tudomásom szerint - egyetlen szentesi zenekarnak sem sikerült. A lehetőség a Prosectura városunkban adott bulijával jött el. Az 1989-ben alakult szekszárdi csapat ugyanis épp előzenekart keresett országos koncertkörútjához. Az Erotikus Görények nehéz döntés elé került, hiszen sem gázsit, sem útiköltség-térítést nem kínáltak nekik. Sokat nyomott viszont a latba, hogy kora ifjúságuk egyik meghatározó zenekara hívta őket. Továbbá, ahogyan az Erotikus Görények dobosa, Charlie fogalmazta meg: akit a zenélés nevű "szenvedélybetegség" elkapott, nemigen szalaszt el ekkora sanszot.

Nem is bánták meg a fiúk, hogy belevágtak. Fárasztó volt ugyan a napi munka után, a hétvégeken utazgatni (zenélni kevésbé), ám rengeteg élménnyel gazdagodtak. A Prosectura egyik alapító tagja, a gitáros Polgár Tamás például számos jó tanácsot adott nekik, elsősorban a színpadi munkával kapcsolatban. Jóleső érzés volt számukra az is, hogy nem mentek mindenhová teljesen ismeretlenül, hiszen a Magyar Taraj nevű punk-újság lemezmellékletére került daluk sok emberhez eljutott. Ugyanakkor, zsebbevágóan érzékelték az egyes országrészek közti gazdasági különbséget is, hiszen a Dunán túl szinte minden helyszínen vásároltak tőlük lemezt, míg a folyó innenső partja felől alig. (Pedig, egyetérthetünk a basszusgitárossal, Rókussal: 500 forint nem nagy összeg egy cédéért.)

Amikor a legnagyobb koncertélményükről kérdeztem a srácokat, egybehangzóan az egri bulit említették, ahol százötven főnyi közönség előtt szerepelhettek, mégpedig komoly sikerrel. Amint aztán decemberben véget ért a nagy menetelés, a következő héten már hiányzott nekik a színpad.

Az alkalom eljött, bár kissé szokatlan időpontban: január 30-án, vasárnap léphetnek színre a turné óta először "hazai pályán", a Mátyás sörözőben. A szegedi Keserű Giliszta, az újvidéki Red Union, valamint a holland Heros & Zeros játszik még rajtuk kívül. Utóbbi az ún. streetpunk stílusban mozog, amit Clash-szerű beütésekkel színesítenek.

Az Erotikus Görényekre visszatérve: az ezt követő koncertjük február 12-én, Szentesen - a HétköznaPI CSAlódások előtt - lesz a századik, ami nem csekélység egy fiatal vidéki zenekar életében. További információk, valamint eddigi egyetlen videoklipjük (a "Mindenbe belepofázok" c. nótára) az interneten a www.gportal.hu/erotikusgorenyek honlapon látható.

Olasz Sándor


<<< Vissza