<<< Vissza

Öt éve nem emelkedtek a helyi adók

2005. január 28.

 
A képviselő-testület 2005. évre sem módosította a helyi adók mértékét, évek óta változatlanok. A magánszemélyek kommunális adója 1999. január 1-jétől változatlan, külterületen 2 ezer forint/év, belterületen 3 ezer forint/év adótárgyanként. Tulajdonos változás esetén a bevallási határidő a megszerzés időpontját követő év január 15-e.

A helyi iparűzési adó általános mértéke 2000. január 1-jétől az önkormányzatra eső adóalap 2 százaléka. Továbbra is adómentes a vállalkozás, ha a vállalkozás árbevétele nem haladja meg a 2,5 millió forintot. 2005. január 1-jétől bővült a kedvezmények köre, így ha az adózó az előző adóévhez képest növeli az átlagos statisztikai állományi létszámát, akkor a főben kifejezett növekmény után az adóalapból 1 millió forint/fő kedvezmény vehető igénybe, mely először a 2005. évről benyújtott iparűzési adóbevallásban, az adóév lezárása után érvényesíthető. Bevallási határidő és az adókülönbözet befizetési határideje - fő szabályként - az adóévet követő év május 31. napja.

2000. január 1-jétől ugyancsak változatlan az építményadó 300 forint/négyzetméteres mértéke is. A bevallási határidő tulajdonos változás, illetve egyéb, az adókötelezettséget érintő változás esetén - fő szabályként - a változást követő év január 15-e.

Az idegenforgalmi adó tétele 1998. január 1-je óta 100 Ft/fő/éj. A beszedett idegenforgalmi adó bevallását a beszedés időpontját követő hó 15. napjáig kell a szállásadónak benyújtania.

Gépjárműadóban a törvény által meghatározott adómérték 2005-ben is az adóalap minden megkezdett 100 kg-ja után 1200 forint. Az adóhatósághoz bevallást 2004. január 1-jétől nem kell tenni, ugyanakkor fokozott figyelmet kell fordítani mind az eladónak, mind a vevőnek arra, hogy a járművel kapcsolatos változások az okmányiroda gépjármű nyilvántartójában és a jármű forgalmi engedélyében átvezetésre kerüljenek, hiszen az adóztatás alapja 2004-től a BM Központi Nyilvántartójában tárolt adat.

Magánszemélyek kommunális adója, építményadó és gépjárműadó esetén az éves adó, az iparűzési adónál az éves adóelőleg két részletben, március 15-ig és szeptember 15-ig fizethető meg pótlékmentesen. A beszedett idegenforgalmi adót a tárgyhót követő hónap 15 napjáig kell az adóhatóság számlájára befizetni.

A hatályos helyi adó rendeletek a  www.szentesinfo.hu/mozaik/polghiv  internetes oldalon tekinthetők meg az adóiroda címszó alatt.


<<< Vissza