<<< Vissza

Melyik középiskolában tanuljak?
Az oktatási intézmények tárt kapui

2005. január 28.

 

Képünkön: Bácskai Fazekas Márta

Az elmúlt héten már bemutattunk két szentesi középiskolát, azért, hogy megkönnyítsük az általános iskolás diákok választását a továbbtanulás terén. Most folytatódik és befejeződik a bemutató. Így a diákok és szüleik megtudhatják, hogy miért érdemes a HMG-t, a Pollákot, vagy éppen a Borost választani.

*

Jó szóval oktat, játszani is enged!
Ezt a szlogent a Horváth Mihály Gimnáziumban találták ki néhány évvel ezelőtt, és valóban híven tükrözi a gimi tanítási elveit. A nagy hagyományú iskolában az idei év szeptemberében öt osztályba várják a gyerekeket. Természetesen most is indul a "legendás" irodalmi-drámai tagozat, amelybe szinte az egész ország területéről, sőt még külföldről is jelentkeznek diákok. A népszerűsége évek óta töretlen. Erre a tagozatra olyan diákok jelentkezését várják, akik érdeklődnek az irodalom, a történelem a színház- és filmművészet iránt. A cél persze nem elsősorban a színészek nevelése. Sokan például pedagógus lettek az egykori "drámaisok" közül.

Az idei tanévben újdonságként indították az ötévfolyamos képzést is, amely egy nyelvi előkészítő osztállyal indul a kilencedik évfolyamban. Az első év a nyel és az informatika tanulásé. Így a diákok heti 16 órában tanulnak idegen nyelvet. Az első nyelvet 12, a második nyelvet 4 órában. Emellett informatikát és képességfejlesztéseket tanítanak a gyerekeknek. Az érettségi tárgyakból csupán szintentartó képzés folyik, ezeket intenzívebben a 10. osztálytól kezdik tanulni. Bácskainé Fazekas Márta igazgatónő szerint ez a képzés nagyon fontos, hiszen rengeteg pluszt jelent a diákoknak.

Emellett több nyelvi csoport is indul, de aki akarja biológiát vagy matematikát is tanulhat emelt szinten a gimnáziumban. Az iskoláról még többet a honlapról tudhatnak meg az érdeklődők a www.hmg.hu-n.

Az igazgatónő elmondta: nagyon fontosnak tartják, hogy a náluk tanuló gyermek személyisége kiteljesedjen az iskolai évek alatt, és mindig kellemes emlékek jussanak eszébe az itt eltöltött évekről. Emellett az is lényeges, hogy a későbbiekben, a továbbtanulásban és főleg a mindennapi életben is meg tudják állni a helyüket a hmg-ben végzett tanulók.

*
Képünkön: Nagy Gyuláné

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában két szakmacsoportban indulnak a képzések szeptembertől is. Felvételi az idei évben sem lesz, a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi osztályzatai alapján döntenek a felvételről. Az induló két szakmacsoport az informatikai és az elektronikai - elektrotechnikai. Az itt tanuló diákok érdeklődési körüknek megfelelően reál illetve humán tárgyakból vehetnek részt fakultatív tehetséggondozó és felzárkóztató foglalkozásokon, a választott szakirány mellett.

Az iskolában fontosnak tartják, hogy a gyermekek minél szélesebb körű ismereteket szerezzenek, ezért délutáni foglalkozások keretében színjátszó és rajzszakkört is látogathatnak a diákok. Nagy Gyuláné az intézmény vezetője elmondta, mindkét szakkör nagyon sikeres és a gyerekek nagyon szeretik, hiszen változatosságot és kikapcsolódást biztosít az iskolai órák után. Emellett - mivel műszaki szakközépiskoláról van szó - mindenképpen meg kell említeni, hogy számos délutáni foglalkozáson bővíthetik informatikai tudásukat az ide járó fiatalok. A számítógép kezelésének megfelelő ismerete a mai időkben már elengedhetetlen - szinte minden munkahelyen. Az igazgatónő elmondta, hogy jelenleg az informatikai képzés a népszerűbb, de az elektronika és az elektrotechnika is a jövő meghatározó területei.

Az iskolában lehetőség nyílik több tanfolyam elvégzésére is. A diákok ECDL-bizonyítványt szerezhetnek (Az intézmény regionális ECDL vizsgaközpontként is működik.), és CISCO hálózati akadémiai képzést igazoló oklevelet is szerezhetnek.

A nappali képzések mellett pedig lehetőség van többféle középfokú, sőt felsőfokú képesítés megszerzésére is.

*

Képünkön: Pádár Zoltánné

A Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskolában 3 osztályba várják a diákokat.
Pádár Zoltánné az intézmény vezetője elmondta: az iskolában szeptemberben is indítják a nyelvi előkészítő osztályt, melyben egy nyelvet emelt szinten heti 12 órában tanulhatnak a gyerekek. Emellett kiemelt szerepet kap az informatikai képzés és a képességfejlesztés is.

Az igazgatónő összefoglalóan kommunikációs osztálynak nevezte a tagozatot, mivel minden tárgy ehhez a területhez kapcsolódik. Akár az informatikáról, az idegen nyelvről vagy akár a demokratikus állampolgárságra nevelésről szóló tárgyakról van szó. A 11. év végén a nyelvi előkészítő osztályban tanulók előrehozott érettségi vizsgát tehetnek, és ezután akár elkezdhetik tanulni a második nyelvüket is.

A nyelvi előkészítő osztályon kívül a gyerekek jelentkezhetnek még humán és gazdasági osztályokba, majd a 10. osztályban kell dönteniük arról, hogy melyik szakmacsoportot válasszák. Lehetőség nyílik a közgazdaságtan, a kereskedelem - marketing, az ügyvitel, az egészségügyi és szociális szolgáltatások és az emelt szintű közismereti képzés választására is. Érettségi után is kínál lehetőségeket az iskola, mivel nappali és esti tagozaton is - a jelentkezők számától függően - indítanak képzéseket. Ezek között középfokú és felsőfokú képzést is találhatnak az érdeklődők.

Pádár Zoltánné elmondta, az iskolában nagyon komolyan veszik azt, hogy minden tanulót a képességeinek megfelelő oktatásban részesítsenek. Az első év elején minden tanulóról készül egy szöveges értékelés. Ezt a szülő, a diák és a pedagógus közösen megbeszéli, hogy a gyereknek mire van még szüksége a tanulásban. Már öt éve készítik ezeket a felméréseket az iskolában, és büszkék arra, hogy a 16.-ok lettek a hasonló felmérést végző iskolák között.

KA


<<< Vissza