<<< Vissza

Orsolya a játékosok pótanyja
Nagy az öröm, ha tanár nyer a Multimilliomosban

2004. december 23.

 
Képünkön: Orsolya Tenerifén, férjével és Jakupcsek Gabriellával.

A TV 2-n látható műveltségi vetélkedőben nem csak nagy tudású játékosokkal találkozhatunk, de a felvételek vidám hangulatát a képernyőn is átérezhetjük. A Multimilliomost ezúttal a műsor szerkesztője, Hering Orsolya szemszögéből nézhetjük, aki egyébként szentesi, s már több éve tévés.

- A Juhász Gyula tanárképzőn végeztem, francia-művelődésszervező szakon. Utóbbinál akkor a marketing szakirányt választottam a média helyett, s így visszanézve sok mindenből kimaradtam, amit már főiskolásként jó lett volna kipróbálni - mondja Hering Orsolya, akivel gyakori hazalátogatásainak egyikén beszélgettünk.

A Magyar Televíziónál adódott lehetősége gyakornokként kipróbálnia magát, a Naprakész című délelőtti magazinban. Idővel önálló feladatokat kapott, riportokat készített. Aztán nyári szünetre küldték a műsort, mely évek óta tart. Új lehetőségként jött a TV2 hívása, Jakupcsek Gabriella épp akkor induló beszélgetős műsorába. - Fantasztikus, összetartó stáb jött össze - emlékszik vissza Orsolya. - Megdöbbentő emberi sorsokkal találkoztunk az alatt a két év alatt, volt úgy, hogy a stúdiótól a vezérlőig mindenki sírt, de előfordult, hogy le kellett állnunk a felvétellel a röhögéstől. Sajnáltam, hogy vége lett.

Orsolya most a Multimilliomost szerkeszti, de ez más feladat, mint a korábbiak. - Ahogy a producerünk mondja, én vagyok a játékosok "pótanyja", mert egészen a válogatástól a stúdióba kerülésig kísérem őket. - Orsolya tartja tehát a castingot, mely beszélgetésből, valamint személyiségi és műveltségi teszt kitöltéséből áll. "Akiket kiválasztunk játékba kerülnek, a sorsolással csak a sorrendet döntjük el" - magyarázza, s ezzel máris a kulisszatitkokhoz értünk.

Új műfajként jelentkezett a műveltségi vetélkedő elsősorban a kereskedelmi televíziók jóvoltából, melyet a hazai tévéseknek is meg kellett tanulniuk. Ezek nagyrészt licencműsorok, külföldről átvett játékszabályokkal. Bányai Gábor, a műsor producere az elsők között foglalkozott a műsortípussal, mondhatni ő az egyik hazai atyja, koordinálója. Ő találta ki a tizenöt perces korlátot is: ennyi ideje van a játékosnak a tizenkét kérdésre, ezzel is izgalmasabbá téve a vetélkedőt. A kérdések egy része inkább a logikára, a kikövetkeztetésre apellál, vagyis olykor meglehetősen furcsa kérdésekkel találják szemben magukat a játékosok. Orsolya erre azt mondja:

- Sok kérdésnél józan paraszti ésszel ki lehet zárni sok rossz választ, bár még így is marad néhány alternatíva, de erre van kitalálva Gabi. Azt hiszem, mindenki érzi, hogy abszolút partnerként kezeli a játékost.

Voltak nagy nyeremények is a műsorban, tizenhárom, illetve kilencmillióval távozott két játékos, bár ezek bruttó nyeremények. Orsolyának a szülei és a bátyja is pedagógus, sőt végzettsége szerint ő is, ezért külön öröm számára, hogy a tanárok jól szerepelnek. - Ez ráirányíthatja a figyelmet, hogy ez a pálya értékes embereket tartogat, akiket nem becsülünk meg eléggé - fogalmaz Orsolya.

A műsorvezető csak akkor tudja meg a helyes választ, ha a monitorán megjelenik. Jakupcsek mindig azt vallotta, nem akar hibátlannak és professzornak látszani, nem is ez a feladata.

- Már korábban is jól tudtunk együtt dolgozni Gabival, mostanra barátomnak mondhatom.

Nem vágyik a kamera elé. Azt mondja, sokkal érdekesebb dolgok történnek mögötte. Ami hiányzik: helyszínekre kimenni, ott emberekkel beszélgetni, sorsokkal, történetekkel találkozni.

- Tervezem is, hogy visszalátogatok az anyaműhelybe, riportokat készíteni, mert ezt a típusú televíziózást sem szeretném feladni.

Ugyanakkor a Multimilliomossal megint újat tanultam, és nagyon örülök annak, hogy igenis lehet ebbe a műsorba is emberi történeteket belevinni - csak Jakupcsek Gabriella és egy jó stáb kell hozzá.

Darók József


<<< Vissza