<<< Vissza

A haderőreform után
Nemzetközileg is elismert dandár

2004. december 23.

 
A 2004-es esztendő meghatározó év volt a magyar honvédség életében. Lezárult a védelmi felülvizsgálat, melynek következményeként április 1-jétől megkezdődött a haderő átalakítása. Ez történt a 39. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandárnál is. Jelentős szervezeti változásként említhetjük, hogy az eddig egyhelyőrséges dandárból kéthelyőrséges dandár lett, mivel az első és második utász zászlóaljból új szervezetként felállt műszaki építő zászlóalj átköltözött Hódmezővásárhelyre, s az ottani könnyűlövész dandár két zászlóaljával közös helyőrségben foglal helyet.

Emellett új elemként megalakítottak egy teljesen új szervezetet, a víztisztító századot. A század a napi víztisztító kapacitást tekintve 900 köbméter vizet tud tisztítani, ennek egyharmad részét zacskózni tudja. Ez a víz 30 napig fogyasztható is. Az egység szeptember végén, október elején Hollandiában és Németországban gyakorlaton vett részt, mint hallottuk, kiváló eredményeket ért el.

A víztisztító világszínvonalú, a NATO-ban is nagyon korszerű berendezés, Kanadából származik, Tatabányán szerelik össze, magyar munkaerővel. Több nemzetnek bemutattuk már, például Görögországban a nemzetközi haditechnikai bemutatón, a franciák, svédek, németek, sőt az amerikai nemzeti gárda is érdeklődik a berendezés iránt - tudtuk meg Kovács István dandártábornoktól. A parancsnok elmondta, a németek olyan kijelentést tettek, hogy ők nem fejlesztenék, hanem a magyar képességet vennék igénybe. Ez a napi 900 köbméteres teljesítmény egy Szentes nagyságú város nemcsak ivóvízzel, hanem főző-mosóvízzel való ellátását biztosítja. Mindenféle vizet tud tisztítani, képes még a tengervíz sótalanítására is.

- Más egyéb feladatok is vártak a dandárra.

- A hídépítő zászlóalj részt vett az augusztus 20-ai országos ünnepség biztosításában, szeptemberben Bosznia-Hercegovinában egy 156 méter hosszú híd bontásában. Feltétlenül említést kell tenni a búvárokról is, ebben az évben 6 búvártanfolyamot vezettek le, alap és magasabb fokozatúakat.

- A haderőreform az önkéntes haderőre történő áttérést hozta magával. Ebből a szempontból mérföldkő volt az, hogy november 3-án leszereltek a sorkatonák. Mindez hogyan történt Szentesen?

- Egyfajta életmód és szemléletváltozásnak lehettünk tanúi. Október 25-éig az őrzésvédelmi feladatokat és a konyhai kisegítő munkát sorkatonák látták el. Szerződéses katonákat erre a feladatra már nem veszünk igénybe, ezeket szolgáltatásként külső cégek végzik, a konyhai kisegítő munkára közalkalmazottakat vettünk föl. A város és vonzáskörzete szempontjából is lényeges, ezzel 60-70 fő részére munkahely teremtődött a laktanyában.

- Tudjuk, a haderő-átalakítással a szerződéses állomány létszáma jelentősen megnövekedett. Milyen szemléletváltozást hozott ez a dandár életében?

- A szerződéses katonára ugyanaz a jogállási törvény vonatkozik, mint a hivatásos állományra. Az egymás közötti kapcsolatban, az emberekkel való foglalkozásban is minőségi változásnak kell lenni. Természetesen a parancsnok-beosztott viszony továbbra is megmarad, mint eddig volt, de valamiféle munkatársi kapcsolattá válik. A merev parancsnok-beosztott viszony valamivel oldódik.

- Hogyan lép be a rendszerükbe a szerződéses katona?

- Három hónapig tapolcai kiképzésben vesz részt, kemény, általános katonai kiképzésen esik át. Vizsgát tesz, azt követően szakmai alapképzésben részesül. Idekerülve műszaki szakalapképzést kap, utána bekerül az alegységbe, a rendszerbe. Ha műszaki katona kell külföldre, akkor az a műszaki dandártól megy. Erre képzik ki őket.

- A dandártól jelenleg hol dolgoznak katonák külföldön
?

- Jelen pillanatban Irakban, Cipruson, Bosznia-Hercegovinán, Afganisztánban teljesítenek szolgálatot katonáink, s egy tanulónk van Amerikában. Ebben az évben közel 200 fő fordult meg különböző kontingensben a világban. Műszaki, szállítási, biztosítási feladatokat látnak el. Várhatóan ez az elkövetkező időszakban fokozottabbá válik.

- Elegendő a létszám?


- A szerződéses létszám 75 százalékra föl van töltve, a hiányzó 140 körüli kiképzés után lép be a rendszerbe. A 112 hölgy a meglévő létszám 13 százaléka. A tervezett 14-16 százaléka lenne. Szinte minden beosztást ellátnak. Megállják a helyüket.

- Milyen feladatok várnak a honvédségre jövőre?

- Márciusban megkezdjük az új kiképzési rendszernek megfelelő felkészítést, várhatóan még a jövő évben kiigazítjuk a mostani szervezetünket, várhatóan újabb alegység kerül megalakításra. Januárban befejeződik a második legénységi épület átalakítása, ami jelentősen javítja az életkörülményeket, átadása után mintegy 320 szerződéses katonát tudunk kultúrált körülmények között elhelyezni. Ezek 2-3, maximum négyágyas szobák. Szabadszállásról, Kiskunfélegyházáról, Szegedről, Orosházáról, Csongrádról járnak hozzánk katonák. A speciális feladatokból adódóan a nemzetközi elismertségünk is jó, ezt szeretnénk növelni 2005-ben is.

Lovas József


<<< Vissza