<<< Vissza

Egész évben gondoskodni

2004. december 23.

 
A Szabadidős Sportklubban úgy gondolják, egy évben nem csupán a karácsony ad alkalmat arra, hogy a rászorulókon segítsenek. Ahogy már hosszú évek óta, a szervezet az összegyűjtött adományokból idén karácsonyra is megajándékozott szerényebb jövedelmű családokat. Százötven egységcsomag - bennük élelmiszerekkel - talált gazdára a napokban.

Minden csomagba került a felajánló cégektől virsli, aprósütemény, alma, gyümölcskészítmények, és pogácsa. Mindez az alapvető élelmiszerekkel, például margarinnal, étolajjal együtt körülbelül háromezer forintot tesz ki csomagonként. Ezeket csoportok hordják ki társadalmi munkában, melyben Szatmári-Nagy Lajos és felesége főszerepet vállal.

Léhi Gábor, a civil szervezet elnöke úgy fogalmaz, azért juttatják el az ajándékokat a rászorulóknak, mert erre kaptak megbízatást, nem arra, hogy rendezvényeken osztogassanak. 1988-ban kezdték, s az első perctől ügyeltek is arra, hogy ne sértsék senki önérzetét. Intézmények és magánszemélyek használt játékokat és ruhaneműket is hordtak a szervezet Tóth József utcai klubhelyiségébe. Az adományok egyszerű emberektől származnak, egészen azok köréig, akik tombolatárgyakat ajánlottak fel. Ezeket ötven forintért árusították, majd gálaműsorban kisorsolták. A pénzadományt úgy kétszázötvenezer forintra saccolják, ami még kiegészül kétszázezerrel a polgármester hozzájárulásával a szociális alapból.

A szociális gondoskodás területén a karácsony kiemelkedően fontos, de a szervezet vezetője azon a véleményen van, hogy évente egyetlen szeretetakcióval nem lehet megváltani a szegénységet, s azok teszik jól, akik január 1-jétől december 31-ig ezen munkálkodnak. A Szabadidős SK-t is közéjük sorolja, mely, mint civil szervezet közművelődési, egészség megőrzési és szociális célkitűzéseit igyekszik megvalósítani. Gyermek, ifjúsági és felnőtt programjaik - melyekbe határon túli magyarok is bekapcsolódnak - költségeit jórészt magára vállalja a szervezet. Programjaikról Léhi elmondta, hogy azokat szociális kereteken belül szervezik, kistérségben gondolkodva, környező települések iskoláit is bevonva. Tíz esztendeje ingyen utaztatnak gyerekeket Budapestre a Magyar Technikai- és Tömegsportok Országos Szövetsége (MTTOSZ) karácsonyi fogadására, melyre minden évben háromezer gyereket várnak. December 18-án a Deák iskolából vett részt ötven gyerek ezen az egész napos, felszabadult programon a Vasas-csarnokban, Vidovics Zoltán tanár vezetésével. Márciusban tíz diák Bükkszentkeresztre kirándulhat a Szabadidős SK segítségével. Sikeres pályázatokat is említ Léhi: nyolcszázhetvenezret nyertek szakosztályaik versenyeztetésére Wesselényi-pályázaton, a Nemzeti Civil Alapprogramtól nyolcszázezret gyermekrendezvényekre, valamint ugyanonnan még félmilliót határon átnyúló programok szervezésére, felnőttek részvételével is. Májusban négy napra Ausztriába készülnek, honismereti célzattal, magyar vonatkozású tájakkal ismerkedni, tanulni is egyszersmind.

A Szabadidős SK nem profitorientált, nem akarnak keresni senkin, mondja Léhi Gábor. Számukra így fogalmazható meg a szociális gondoskodás.

D. J.


<<< Vissza