<<< Vissza

Karácsonyi hagyományok a nagyvilágban

2004. december 23.

 

A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, az öröm, a szeretet, a várakozás ünnepe, amikor az egész család együtt várja, hogy vajon ebben az évben mit rejtenek a csomagok. Ám, mi magyarok igen keveset tudunk a tőlünk távol levő országok karácsonyi hagyományairól, már sokan a mi régi hagyományainkra sem emlékeznek, pedig ezek igen feldobhatták a karácsonyi hangulatot. Lassan ismét itt a szeretet ünnepe, az élelmesebbek már azon törik a
fejüket, hogy mit is vegyenek, mivel szerezzenek örömet családtagjaiknak. Lássuk, hogy csinálják, csinálták ezt mások:
Már az ókori rómaiak is jelképezték a mai karácsonyi ünnepeket. ,,Fordított világot" tartottak december 17 és 24 között, ami azt jelenti, hogy a rabszolgákat ezen időszakban uraik szolgálták ki. Még néhol ma is jellemző az éjféli mise, ahová az éj hidegében gyalog zarándokoltak el. Régen az előestén az egész család, a nagyszülők, a
szülők és a gyerekek összegyűltek a kandalló előtt. A gyerekek karácsonyi dalokat énekeltek és az idősek történeteit hallgatták.

A karácsonyi fatörzset ma már csak sütemények jelképezik, ám őseink még valódi fát használtak e célra. A fatörzset feldíszítették, majd miután felszentelték, a család legfiatalabb és legidősebb tagja kandallóba rakta. Egy régi szokás a betlehemezés, amely nem csak Magyarországon terjedt el. Először élő emberekkel játszották el Jézus születését, majd az élő embereket, viaszszobrocskák váltották fel. Franciaországban állították fel a világ legnagyobb betlehemét, amely 1 km területet foglalt el. Párizsban hatalmas sátrat állítanak, és itt minden évben más ország betlehemét mutatják be.

Ma már így ünnepelnek a különböző országok:karácsony estét minden országban a karácsonyfa-állítás és az
országonként fenségesnél fenségesebb ünnepi vacsora előzi meg.A németországi szokás szerint, a kis Jézus vagy a Télapó hozza az ajándékokat és teszi a fa alá. Háromkirályok napján királynak öltöznek, és felírják a három király nevének kezdőbetűjét az ajtóra. Az angliai karácsonyra az a legjellemzőbb, hogy december 24-én a gyerekek az utcára vonulva karácsonyi dalokat énekelnek, majd jutalmul cukorkát kapnak.

Ausztriában a karácsonyi időszakra az ország meseszerűen ünnepi ruhába öltözik, és színesebbnél színesebb programok fogadják az embereket.

Dániában az egész család részt vesz a fenyő kivágásában az ünnepi vacsora után körbetáncolják a fát.

A spanyol gyerekek nem csak a Jézuskától, hanem a három királytól is kapnak ajándékot.

A finnek december 24- én ünneplik a Mindenszentek ünnepét is.

A franciák már két hónappal az ünnepek előtt pompába öltöztetik a városokat.

Provence-ben 13 féle desszert kerül a karácsonyi étkek mellé.

Ha az izlandi gyerekek jól viselkednek, csizmájukba ajándékot kapnak, ám ha rosszak voltak, csak krumpli kerül a cipőbe.

Olaszországban három szokás maradt életben. Egy szerint a Mikulás hozza az ajándékot, mások szerint Szent Luca, ám akadnak olyan családok is, ahová Befana a boszorkány viszi a csomagokat.

A norvég gyerekek karácsony napján megemlékeznek a halottakról, tulipánokkal díszítik ablakaikat, és a nap végén lovas szánon siklanak le a friss havon. Este aztán körültáncolják a fát.

A lengyelek ünnepi vacsorája az első csillag feljövetelekor veszi kezdetét. Az abrosz alá szalmát terítenek, így emlékeznek a kis Jézusra.

Ausztráliában a karácsony a nyári szünidő kellős közepébe esik, így sokan a strandon fogyasztják el az ünnepi lakomát.

Kívánom, hogy hagyományaink tovább éljenek és ezzel a kis ismertetővel kívánunk nektek kellemes karácsonyi ünnepeket és sok ajándékot!

Árgyellán Edina


<<< Vissza