<<< Vissza

Jelen és múlt a tűzoltóságon

2004. december 23.

 
Évforduló megünneplésére gyülekeztek december 17-én a Szentesi Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóságon. A tűzoltólaktanya átadásának 50. évfordulóján. Ez alkalomból új kommunikációs ügyeleti vezérlőrendszert adtak át, s megnyitotta kapuit a látogatók előtt a megyében egyedülálló tűzoltó történeti állandó kiállítás.

Ez utóbbi avatásánál Rózsa Gábor mérnök-muzeológus, önkéntes tűzoltó szólt a sajátságos gyűjteményről. Elmondta, a jelen tűzlovagjai a szép szakma belátható múltjának eszközeit, dokumentumait gyűjtötték egybe. Konzerválták, és most bemutatják mindannyiunknak, hogy okuljunk belőle.

Pályaválasztó fiataloknak is tanúságos. A mérnök-muzeológus kitért arra, hogy minderre akkor kerül sor, amikor félévszázados jubileumát üljük az épületnek, amikor egy tűzlovagot búcsúztatunk, aki segített a gyűjteményt létrehozásában, és a tanítványa kezébe tesszük le, hogy gyarapítsa legjobb tudása szerint.

Az eddig összegyűjtött tűzoltóeszközöknek kialakítottak egy helyiséget. Koszt György tűzoltó alezredes érdeklődésünkre elmondta, a történeti kiállítás azért is fontos, mivel sok iskoláskorú látogatja a laktanyát. A parancsnok megjegyezte: ne csak az új technikát lássák a gyerekek, lássák és érezzék, mi a régi eszközöket is megőrizzük, karbantartjuk, ezen keresztül elődeink előtt is tisztelgünk. Mert ami régi, az nem biztos, hogy rossz, megvan az értéke. A nagyteremben érem- és serleggyűjtemények várják az érdeklődőket. Tavasszal a torony is alkalmassá lesz téve, hogy a látogatók felmehessenek. Érdekességként két lovas kocsit említhetünk, melyeket - hatályos iratok alapján - szentesi tűzoltók használhattak.

A kommunikációs ügyeleti vezérlőrendszert pályázat útján nyerték. Tízmillió forintot kaptak rá az országos parancsnokságtól. Amit tud: a tűzoltóságon a bejövő és kimenő jelzéseket, legyen az rádió-, vagy telefonjelzés, rögzíti. Megállapítja a telefonszámot akkor, ha valaki szándékosan félrevezető jelzést ad. Meghatározza a vonalas telefont, a fülkét. A rögzített jelzést szabálysértésnél, büntetőeljárásnál bizonyítékként elfogadják. Mindenegyes mozzanatot, időt rögzít. A kamera is.

A számítógéprendszer a vonulással kapcsolatos információkat rögzíti. A helyszínen levő kérésére a benti kezelő az adatokat le tudja kérni, s így pontosan meg lehet határozni, hogy mivel kell számolni a káresetnél.

Szirbik Imre polgármester kijelentette: azok a tűzoltók, akik az 1870-es évektől önkéntesként és hivatásosként is ennek a város biztonságán, lakóinak biztonságán őrködtek, megérdemlik azt a tiszteletet, hogy a késői utódok fejet hajtsanak előttük. Vízből, tűzből, most már egyre több balesetből mentik az embereket - jegyezte meg. Hogy milyen gyorsan ér oda a tűzoltó, azon is múlik, hogy milyen gyorsan kapja a hírt. Milyen gyorsan szerez tudomást arról, hogy hova kell mennie, körülbelül mi várhat rá. A hírközpont része annak a folyamatnak, amely 50 esztendővel ezelőtt épületben, technikában, átalakításban megkezdődött Szentesen.


<<< Vissza