<<< Vissza

Hogyan válasszunk fenyőt?

2004. november 26.

 
December elejétől már válogathatunk a szebbnél szebb fenyőfák közül. A kínálat elég széleskörű magasságban, fajtában, valamint vágott, vagy töves variációban.

A fa méretének csak pénztárcánk, ill. a nappalink belmagassága szab határt.

Egy kis összefoglalót szeretnénk adni azoknak, akik laikusok "fenyőfa" választás terén.

A fenyőfa frissességének megállapításának egyik módja: állítsuk fel a fát és üssük a tönkjével a talajhoz. Ha hulló tűleveleket látunk, válasszunk másikat. A másik módszer: hajlítsuk meg a tűlevelet, ha gyorsan kirúgja magát, akkor friss, ha görbe marad, akkor már kiszáradóban van.

Ha élő, földlabdás fát választunk, akkor tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy nem sok esélye van a fának a túlélésre. Növelhetjük a túlélést, ha csak az ünnep néhány napjára visszük be a lakásba.
A fenyőfélék jellegzetes tulajdonságainak felsorolása bizonyára segít a kedves vásárlónak a választásban.
Közönséges luc: 30-40 m magas, koronája hengeres kúpos. A tűlevelei 1-2,5 cm hosszúak négyélűek, megszáradva lepotyognak. Páraigényes, az üde talajokat kedvelik. Városba nem érdemes ültetni, mert a gubacstetű gyakran megtámadja. Érdemes vízzel teli karácsonyfatalpba állítani, mert korán hullajtja a leveleit.

Ezüstfenyő: Keskeny kúpos koronájú, 20-30 m magas, tűleveleik 2-3 cm hosszúak, szürkészöldek, megszáradva szintén lehullanak. A közönséges lucnál jobban viseli a városi klímát.

Fekete fenyő: magas, robosztus, kiszélesedő koronájú. Párosával álló tűlevelei hosszúak, sötétzöldek, megszáradva nem hullanak. Tűri a nagy mésztartalmú talajt, elviseli a szárasságot, a füstös levegőt. Az árnyékot nem tűri, ezért napos helyre ültessük.

Nordmann jegenyefenyő: tömött, kúpos koronájú fa, 20-30 m magasra is megnőhet.

A gyümölcs illatú lapos levelei megszáradva nem hullanak le. A levél fonákon két viaszcsík látható. Igényes faj, fiatalon fagyérzékeny lehet.

Duglász fenyő: nálunk csupán 20-40 méterre nő. A tűi hosszabbak, mint a luc fenyőé, megdörzsölve narancs illatúak, megszáradva nem hullanak le az ágakról. Közepesen igényes faj, kissé mészérzékeny.


<<< Vissza