XXXV. évfolyam 47. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Kiállítás, vetélkedők, mécses Klauzál emlékére
 

2004. november 26.


A Klauzál Gábor Általános Iskola idén ünnepli alapításának 20. és névadója születésének 200. évfordulóját. Ez adta az apropóját annak, hogy ünnepi hetet szervezzenek, amit Klauzál-hétnek neveztek el.


Bővebben


 

Hékédi lakótelep
Megvalósulhat a felsőpártiak álma

2004. november 26.


Bubor Zoltánban, a BGM Kft. ügyvezetőjében tizenöt évvel ezelőtt fölmerült egy lakópark kialakításának gondolata. A helyszín: a Kiss Ernő utcától északra lévő terület. Hogy miért éppen azon a részen? Mint mondja, ismeri a környéket, a felesége a Munkás utca 66-ból származik.Tizenöt esztendő. Ennyibe telt, míg a tulajdonosoktól a 45 hektár területet fel tudta vásárolni. Korábban fölmerült egy technikai szabadidős sportcentrum
kialakításának gondolata is, de amikor a környezettanulmány elkészült, rájöttek arra, hogy a kettő ütné egymást. Végül a lakónegyed kiépítése mellett tették le a voksukat.


Bővebben


 

Költségvetés, díjemelések
 

2004. november 26.


A képviselő-testület lapunk megjelenésének időpontjában tartja ülését. Szirbik Imre polgármester előzetes tájékoztatójából tudjuk, a péntek délután szinte pénzügyekről szól. Itt van mindjárt a közmeghallgatást követő napirendi pont, a 2004-es költségvetés első három negyedéve. A polgármester elmondta, a nehéz helyzet, amit indításkor láttunk, súlyában csökkent ugyan, de a forráshiány nem szűnt meg.


Bővebben


 

Határok nélkül
 

2004. november 26.


Népünket, csak is a szeretet, az önzetlen jóság, s a tiszta erkölcs teheti jobbá, értékesebbé. Az elutasítás, a kizárás, az elzárkózás, se egy pártot, se egy nemzetet nem tud, nem tehet erősebbé, gazdagabbá tenni. Az az ember, az a párt, az a nép, melyik nem akar integrálni, befogadni, nagyobb lenni, szeretni, az el fog tűnni a történelem színpadáról. Jézus Krisztus, minden népet és minden embert meghív a maga országába, integrál győzedelmesen. Árpád vezér, a vérszerződésben testvérként befogad idegen törzseket, és megszüli a magyar népet. A történelem azoknak a nagyjainknak a nevét őrzi, akik befogadtak, otthont adtak, szeretettel integrálták az ajtónkon kopogtatókat.


Bővebben


 

Ügydöntő népszavazás
 

2004. november 26.


December 5-én ügydöntő népszavazás lesz hazánkban. A szavazólapon az alábbi kérdéseket olvashatjuk: Egyetért-e ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt.


Bővebben


 

Csodák már pedig vannak
 

2004. november 26.


Egy ropogósan tiszta téli délelőtt Gyergyószárhegy több száz éves ferences kolostorának újonnan kialakított ebédlőjében gyermekek tanulnak. A különböző korú fiúk szombati közös elfoglaltságának az a magyarázata, hogy bizony nekik nincs hová hazamenniük, nem várja őket szerető család, ők árvák. A szótagolva hangosan olvasótól, az éppen alig totyogóig töltik itt idejüket.

Szt. Erzsébet ünnepe eddig csak egy ünnep volt a sok közül, idén azonban meglepetés történt. Váratlanul begurult az udvarra egy mikrobusz, amelyből nénik bácsik szálltak ki, majd serényen könyveket, és sok-sok dobozt pakoltak, amelyekbe a jószívű szentesi gyerekek csomagoltak számukra ajándékokat.

A mosolygó kíváncsiság, és öröm kendőzetlen őszinteséggel jelent meg a bájos gyermekarcokon, örömet, és erőt adva a MÁLTAI SZERETET SZOLGÁLAT szentesi csoportjának ahhoz, hogy tovább szervezze, és biztosítsa a csomagok célba érését, az adakozó szentesi, és rászoruló erdélyi gyermekek között.

Köszöntjük az adakozókat, köszönjük az ajándékokat. Ígérjük, hogy lehetőségünk szerint, részletesen beszámolunk a megajándékozottak öröméről, hogy örömet szerezzünk az adakozóknak is.

MMSZ szentesi csoport

 


 

A kórház nem eladó!
 

2004. november 26.


Védjük meg együtt a kórházakat. Népszavazás december 5-én. Mondjunk IGEN-t a következő kérdésre:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban, ezért az Országgyűlés semmisítse meg az ezzel ellentétes törvényt."


Bővebben


 

Gondolatok
 

2004. november 26.


Régi igazság, hogy az anyag nem vész el, csak átalakul. A gondolat is: lehet, hogy már abban a pillanatban, amint elolvasol, vagy meghallgatsz egy gondolatot, vagy valamivel később, ha megforgatod magadban, új formát ölt benned. Hat rád.

Aki egy fejjel magasabb nálad, azzal ülve beszélgess. Kényelmesebb és jobban mutatsz.

Egykeként nőttem fel, rokonom is kevés volt, annál több testvérem lett a gyülekezetekben és máig sok barátom van a társadalomban. Te, hogy vagy ezzel?

Nem csak az aranynak meg az ezüstnek lehet örülni. Egy jó barát megpillantása is örömre hangol.

Az ápolatlan barátság előbb lassan kihűl, majd holttá dermed. Ne hagyd elveszni!

Dr. Imre Ernő

 


 

A csatornázás és az anyagiak
Januártól 62 hónapos szerződés

2004. november 26.


A szennyvízcsatornázás munkálatairól, a lakosság teendőiről és fizetési kötelezettségeiről esett szó a napokban a városházán tartott tájékoztatón.

Szirbik Imre polgármester bejelentette, hogy éppen aznap (november 10.) írta alá az egymilliárd forintot is meghaladó átutalást. A támogatásokat lehívták, ez az összeg a város teljes egy éves költségvetésének a hatoda, tette hozzá.


Bővebben


 

Az ifjúságpolitikáról
 

2004. november 26.


November 17-én a Fidelitas és a Fidesz - Magyar Polgári Párt közös szervezésében Szíjjártó Péter, a Fidelitas országos alelnöke, országgyűlési képviselő látogatott Szentesre. A fórum előtt a Galéria kávéházban tartott sajtótájékoztatón az újjáalakult Fidelitas helyi szervezetének vezetőit Farkas Sándor mutatta be: Sinka Henrietta, a Fidelitas helyi csoportjának elnöke, Zsuga Zsolt és Horváth Bence alelnökök.


Bővebben


 

Közös dolgaink...
Szegvár-Szentes

2004. november 26.


Ismét Szenczi Sándorné, Szegvár nagyközség polgármestere válaszol a kérdésemre. A Szentesi Élet előző számában már jeleztük, hogy a szegvári sertéstenyésztők gondjáról, a helyi felvásárlótelep megszűntetéséről fogunk beszélgetni. A jelenlegi állapot a kistenyésztőket sújtja, hiszen kistételben nem kifizetődő szállítani még a szomszédba sem.


Bővebben


 

Kamaszokra hangolva
 

2004. november 26.


Rovatunk állandó vendége Kiss Gabriella, klinikai szakpszichológus, a CSSK
Pedagógiai Szakszolgálatának vezetője.

- Tipikus velejárója-e a kamaszkornak a bűnözés, a kábítószerezés, a felelőtlen nemi élet, a mindennemű tekintéllyel való szembeszállás?


- Ez az időszak az autoritáskrízist (a tekintéllyel való szembeszállást) is magában foglalja, ez normális és tipikus jelenség, hiszen kételkedik és vitatkozik néha kíméletlenül, és cinikusan. A bűnözés, kábítószerezés, felelőtlen nemi élet nem jellemző az átlagos kamaszra. Azonban, ha a felnőttek világa, a család nem nyújt neki semmilyen értéket, amellyel vitatkozhat!, csak anyagi javakat, akkor marad az értelmetlen lázadás, amibe beletartoznak a fent említett magatartásformák is. Így tudja kifejezni elkeseredettségét, magányát, elutasítottságát.

- A kamasz érzelmi kitörései pszichológus után kiáltanak?

- Ezek nem feltétlenül pszichés problémák. Ebben a korszakban jellemző lehet a gyors hangulati hullámzás, a rajongás és a teljes elkeseredés változása, melynek oka a testi, lelki változások tömege. Szélsőséges formában viszont problémára utal: ha egy kamasz gyakran reagál frusztrációra erős dühkitöréssel, karját megvagdossa valamilyen éles tárggyal (falcol), ha hangulata tartósan rossz, nem alszik és eszik megfelelően, elzárkózik a társaságtól. Ilyen esetben mindig segítséget kell kérni.

Nagy Andrea

 


 

Bővül a kábeltévé-csatorna
 

2004. november 26.


Szerkesztőségünket megkereste Károlyi Mária, mégpedig azzal a kéréssel, hogy járjunk utána, miért nem fogható a belvárosban a Budapest TV műsora? Lapunk olvasója ugyanis hiányolja a fővárosi televízió műsorát. Elmondása szerint több olyan ismert személlyel áll kapcsolatban, akik rendszeres szereplői a televíziónak. Szeretné megtudni, hogy miért csak a Kertvárosban fogható a kábel tévé műsora.

Olvasónk kérésének eleget tettünk megkerestük a Kábel Szolgáltató és Kivitelező Kft.-t
Mint a kft. vezetője Tirpák János elmondta, hogy a Budapest TV nincs benne a rendszerükben, és azért nem fogható a központban. Emellett pedig kizárt, hogy minden igényt ki lehessen elégíteni. A közeljövőben (január 1-től) pedig 4 új csatorna is bekerül a rendszerbe.

Mint elmondta, másfél évvel ezelőtt volt egy felmérés, és igen kevés vélemény jött vissza. Így nem tudják, mely csatornákra van igény.

Próbálnak megfelelni a nézőknek, de igen nehéz helyzetben vannak. Azokat a csatornákat, amiket már betettek nem vehetik ki a csomagból, mert azokat már megszokták a nézők.

Így tehát nem marad más, meg kell elégedni a jelenlegi helyzettel, és beérni a most fogható csatornákkal.

K.A.

 


 

Szociális munka
 

2004. november 26.


A Csongrád Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Ápoló Otthona rendezvényt szervezett a szociális munka napja alkalmából a művelődési és ifjúsági házban. Csongrád, Békés és Esztergom megyéből is érkeztek vendégek, az ottani bentlakásos intézetek dolgozói: egészségügyi, szociális munkás és mentálhigiénés végzettségű szakemberek.


Bővebben


 

A hitélet ereje
 

2004. november 26.


Veréb László a Szent Anna Egyházközösség plébánosa október huszonegyedikétől a szentesi esperesi kerület esperese. Ezt a tisztséget eddig betöltő Zsótér Antal a főesperesi teendőket látja el.


Bővebben


 

Még azt mondják nem illik...
 

2004. november 26.


Csendült fel a közismert népdal a Petőfi Sándor Általános Iskolában a népdalosok találkozóján. Minden év őszén hagyománya az intézménynek, hogy meghívja a környék iskoláinak népdalokat kedvelő gyermekeit, pedagógusait.. Közel 100 kisdiák énekelte a megnyitón a fenti dallamot Mélykútiné Németh Kornélia citerakíséretével, más közkedvelt népdallal együtt.


Bővebben


 

Gyönyörű, szép este
 

2004. november 26.


Budapesten a Nagyházi Galéria és Autósház 290 tétele között három szentesi érdekeltségű kép került kiállításra. Hegedűs László, Koszta József és Lehota András alkotásai. A kiemelkedő árverésen két nagy festőóriás képviselte a város művészi hagyatékát, és mellettük ott volt a jövő ígérete, a húszéves Lehota András.


Bővebben


 

Dante és kortársai
 

2004. november 26.


Akik figyelemmel kísérik városunk kulturális életét, azok joggal mondhatják, hogy a bőség zavarával küzdenek. Hiszen nincs olyan hét, amely ne kínálná a lehetőségek tárházát mindazoknak, akik a művészetek bármelyik ága iránt érdeklődnek. A város különböző oktatási és művelődési intézményei kínálják a már címében is igen ígéretes eseményeket. Kiváltképpen így van ez a könyvtár esetében, ahol hétről-hétre jobbnál jobb programok közül válogathat az érdeklődő. Talán csak lehetőségünk és kedvünk szabhat határt.


Bővebben


 

A kollégium napjai
 

2004. november 26.


Folytatódott a hagyomány a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban. A múlt héten végigívelő Terney napok rendezvénysorozat már a 11. volt a kollégium történetében. Szokásosan kiállításokkal nyílik a hét, melyre alkotó Terney-tanítványokat hívnak meg, felkutatják a gimnázium egykori rajztanárának azóta művésszé lett növendékeit.


Bővebben


 

A legjobbak voltak...
 

2004. november 26.


A napokban rendezték meg az alsó tagozatosok megyei mesemondó versenyét. A helyszín, mint ahogy már 9 éve, a Damjanich János Tagiskola. Lantos Balázsné irányításával most is remekül sikerült rendezvény tanúi voltunk. A közel 60 mesélő kisgyermek egy délutánra a mesék birodalmába varázsolt minket.

Eredmények; : 1-2. osztály: 2. Czanik Szilvia (Szt. Erzsébet isk. ft.: Szűcs Klára), ... 5. Gacsó Zsófi (Koszta isk. ft.: Pappné Pintér Etelka). 3-4. osztály ...2. Mizere Flóra (Koszta isk. ft.: Kormos Ferencné), 3. Bertók Dorina (Koszta isk. ft.: Kormos Ferencné).

Hering Ferencné
v. mk. vez.

 


 

Francia csodatorta, zöldség kavalkád
 

2004. november 26.


Október végén szenzációs program volt a Deák Ferenc Általános Iskolában.
Az uniós programsorozat befejezéseként gasztronómiai vetélkedőt szerveztünk a város általános iskoláinak.

A folyosón felállított asztalokon ki-ki ízlése szerint készítette az uniós étkeket. Sürögtek-forogtak a kis szakácsok, gyönyörű terítékek kerültek az asztalokra.

Bajor étkek a Koszta csapatától, francia csodatorta a Klauzáltól, töltött tojás sajtos sonkatortával a Széchenyi iskolától és a többiek: zöldség kavalkád a Kiss Bálint Iskola tanulóitól, és nagyon finom különlegesség a Petőfisektől.

A zsűri a kóstolás művészetét is bemutatta: Szűcs Lajos alpolgármester, Orosz Marianna tanárnő és Mészáros Zsuzsanna idegenforgalmi referens ízlelgette, méregette, pontozta a munkákat.

A tornateremben műsorral köszöntöttük a közel 100 vendéget. Iskolánk ír tánccal szórakoztattatott, a zeneiskola tanára Kertész Ákos, tanulóival fergeteges dobszámokat mutatott be. Az éves program zárásaként minden iskola uniós játékot kapott és minden résztvevő nevelőivel együtt ajándékot. Az est végén megettük a csodákat az asztalokról. A csapatok recepteket cseréltek és megbeszéltük, hogy ilyen "bolondságban" máskor is részt veszünk.

Csorba Lászlóné
szervező

 


 

Gyermekét bántotta
 

2004. november 26.


November 19-én este az egyik nagymágocsi sörözőben egy helyi lakos és annak társa minden előzmény nélkül bántalmazott egy ott szórakozó vendéget, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A verekedők ellen súlyos testi sértés miatt indult eljárás.

Könnyű testi sértés miatt nyomoz a rendőrség egy szentesi férfi ügyében, aki kilenc éves gyermekét bántalmazta. A kicsi nyolc napon belül gyógyuló sérülésekkel "élte túl" az apai szeretet megnyilvánulását.

19-én éjjel a rendőrjárőr érte tetten azokat a fiatalkorúakat, akik filctollal összefirkálták a központi ABC ablaküvegét. Az eljárás során kiderült, hogy ugyanez a társaság firkálta össze az autóbusz-pályaudvaron az üvegeket ill. néhány telefonfülke is az ő kezük nyomát viseli. Az okozott kár megállapítása folyamatban van, az azonban biztos, hogy csak az ABC-nél 80 ezres ez a tétel.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2004. november 26.


  • Currys lencseleves
  • Almás karaj


Bővebben


 

A Boxhercegnő párbajai
Ki kell ütnie a német világbajnokot

2004. november 26.


Hihetetlen, de igaz: egy alig több, mint ötven kilós, csinos, fiatal nő ma az egyik legnagyobb húzónév a profi bokszban idehaza. Dr. Csábi Bettina volt már világelső kick-boxban, thai-boxban és low-kickben is, de ha úgy adódik, szópárbajt is vív. Küzdősportos karrierje Szentesről indult, s a történetet legutóbb is városunkban írta tovább: 22. győzelmét aratta profi bokszolóként Cathy Brown ellen, megvédve ezzel világbajnoki címét.


Bővebben


 

Ismét harc a pontokért
 

2004. november 26.


Két évvel ezelőtt viharfelhők tornyosultak a Szentesi Kosárlabda Klub felett, oly annyira, hogy huszonnégy hónapig szüneteltette működését. Az azóta eltelt időben nagy változások történtek a szakosztályon belül, a 2004-2005-ös NB II-es bajnoki idényben ismét pontokért szállnak harcba. Szabó Dénes az együttes szakosztályvezetője, akivel a változásokról, tervekről beszélgetünk.

- Úgy tűnik, hogy rendeződnek a dolgok. A vezetőségben komoly változás történt, új elnökség van a klub élén, a csapatnál is átszervezések történtek. Az első mérkőzéseket elvesztettük, ami betudható a kétéves kihagyásnak, de már két összecsapáson győztünk is. Mint mindenhol, van még csiszolni való a csapat játékán. Játékostársunk Kútvölgyi Csaba elvállalta a srácok edzését, és úgy tűnik jó hatással van a munkára.

- Mennyire szentesi az együttes?

- A csapat 80 százaléka szentesi, és van két szegedi játékosunk. A csapat edzője szegvári, de van egy csongrádi játékos is. Az őszi idény befejezése előtt valamilyen szinten elégedett vagyok. Sajnos a sorsolási problémák, illetve az időpontegyeztetés miatt nem sok meccset játszottunk. A jövő évi program nagyon sűrű lesz. Lényegesen többször találkozhatnak velünk a sportág rajongói itthon. 2005-ben jobb eredményeket várunk. Én bemelegítésnek tekintem az idei félévet. Utolsó mérkőzésünket december 4-én játszuk, hazai pályán, Mezőberénnyel. Izgalmas mérkőzésnek nézünk elébe, mert az ellenfelünk nagyon megerősödött. Most is mindent megteszünk azért, hogy jobb eredményt érjünk el.

Dunás-Varga Zoltán

 


 

A második vereség
 

2004. november 26.


Rangadóra utazott a fővárosba a női vízilabda OB I legutóbbi fordulójában a Szentesi VK. Siposék ezúttal a Domino-BHSE-Polo csapatához látogattak. Az elmúlt két mérkőzésen a Szentes görcsösen játszott, de nyert, most viszont jó játékkal vesztett. Kozák László vezetőedző beszámolója szerint szoros mérkőzésen kaptak ki, sajnos a Domino a medence szélén erősebb volt. Több furcsa játékvezetői ítélet borzolta a vendégszurkolók idegeit, és hozta hátrányos helyzetbe a csapatot. Mindezek ellenére a mester szerint többször egyenlíthettek volna, ám nem tudtak élni a lehetőséggel. Kisteleki Dóra már játszott, sérülése után bíztatóan mozgott, de azért érződött játékán a kihagyás. Azt is tudták, hogy lelkileg is megpróbálnak nyomást gyakorolni a csapatra, igyekeztek higgadtak maradni, ennek ellenére Szremkó Krisztinát végleg cserével állították ki a játékvezetők, ami nem mindennap fordul elő a válogatott centerével.

Szombaton Kecskemétre utazik a VK, majd a jövő héten újabb rangadó következik, ezúttal hazai medencében a Dunaújváros ellen.

H. V.

 


 

Hazai vereség
 

2004. november 26.


Lejátszotta harmadik mérkőzését a sakk NB II Tóth Lajos csoportjában a Szentesi Spartacus SK. A tabellát vezető KÖSZOLG SC. Kiskunhalas csapatától hazai pályán 9-3 arányú vereséget szenvedtek. Döntetlent ért el: Csala Imre, Borsi Imre, Fábián Nagy Sándor, Lőrinczy László, Nagy Géza, Hajdú István. A tabellát a kiskunhalasiak vezetik 23, 9 ponttal. A Szentesi Spartacus Sk. 15 ponttal a 9. helyen áll.

 


 

Februárban folytatják
 

2004. november 26.


Az NB II-es bajnokságban szereplő Szentesi Tekézők Egyesületének csapata november 21-én idegenben a Tiszakécske VSE csapata ellen játszott. A Tiszakécske összesen 2836, a Szentesi TE 2793 fát ütött, így a több ütött fáért járó 2 ponttal a Tiszakécske VSE csapata 5-3-ra győzött.

Az SZTE pontszerzői: Farkas László 491 (1), Garai Tibor 464 (1), Varga Imre 454 fa (1 pont).

Az NBII-es bajnokság őszi idénye befejeződött. A tavaszi szezon első fordulóján, a Szentesi Tekézők 2005. február 5-én idegenben a Mezőtúri AFC csapata ellen játszik.

 


 

Megszorongatták a bajnokot
 

2004. november 26.


Az előző szezon bajnokát, a Rubeola csapatát fogadta a Legrand-Szentes-G.B.S.C. gárdája a futsal NB I hétfő esti mérkőzésén. A Szentes nem tisztelte ellenfelét, egy remek kombináció után Szarvas szerzett vezetést, ám Dékány hibáját kihasználva egyenlítettek a vendégek. A gólon kívül is akadt szép számmal hazai lehetőség, ám ezek közül a legnagyobbat, a büntetőt sem sikerült értékesíteni. Kiállítás után emberelőnyben kezdte a második játékrészt a Legrand, növelni azonban nem sikerült az előnyt. Fokozatosan fölénybe került a bajnok, és ez helyzetekben is megmutatkozott. Előbb az amúgy remekül játszó Tóth Csaba dobta bele magát egy lövésbe, majd Kerepeczky mentett a gólvonalról. Néhány perccel később már kapitulált a hazai védelem, Takó lőtt gólt, majd ugyanő már a Rubeolát juttatta vezetéshez. A vége felé kissé fáradni látszott a hazai gárda, ennek ellenére Tóth Csaba büntetőből lőtt góljával ismét felzárkózott a pályaválasztó, idő viszont már nem maradt az egyenlítésre. A 4-3-as vereség ellenére minden elismerés megilleti a mieinket, végig egyenrangú ellenfelei voltak a Mucha József edzette bajnokcsapatnak. A szép számmal kilátogató nézősereg jó, és az utolsó pillanatig izgalmas, élvezetes találkozót láthatott, melyen a "hosszabb" kispaddal rendelkező Rubeola végül megérdemelten vitte el a bajnoki pontokat a városi sportcsarnokból.

H. V.

 


 

Legrand foci
 

2004. november 26.


Több éves kihagyás után újból beindult a Legrand sporttelepén a városi, kispályás labdarúgó-bajnokság. 12 csapat részvételével, tavaszi-őszi rendszerben bonyolították a mérkőzéseket. A több mint száz játékos részvételével, sportszerűen zajlott a 132 mérkőzéses rendezvénysorozat.

November 19-én a Legrand Rt. Szabadidő központjában került sor az ünnepélyes eredményhirdetésére. Az eredményhirdetésen a sportegyesület elnöke, Józsa József értékelte a bajnokságot, majd Károlyi László, a Legrand Rt. vezérigazgatója adta át a díjakat. A Vándorkupa első győztese a Biochip lett, a legsportszerűbb csapat a Bierdorf, a legjobb kapus címet Boros Gábor (Swiss Mag) érdemelte ki, a legtechnikásabb mezőnyjátékos Orgovány Zoltán (Biochip) lett, míg a gólkirályi címet Kiszely Attila (Biochip) szerezte meg.

A szervezők jövőre folytatni szeretnék a mérkőzéssorozatot.

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc

 


 

Két meccs, két pont
 

2004. november 26.


Újabb két bajnokin van túl a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata. Az elmúlt pénteken a pontszerzés reményében utaztak Berkiék Szolnokra, sajnos azonban három dobott góllal ritkán lehet mérkőzést nyerni - most sem sikerült. Vidumanszky László vezetőedző szerint az 5-3-as vereség ellenére a döntetlen végig benne volt a találkozóban. A harmadik negyedben a győzelem kivívására is lehetőség lett volna, ám a döntő pillanatokban nem sikerült eredményesnek lenni. A fórok kimaradtak, ráadásul négyméterest is hibáztunk, a Szolnok viszont élt az adódó lehetőséggel, és otthon tartotta a két pontot. Vidumanszky véleménye szerint a játékkal nem volt gond, a helyzetkihasználáson viszont mindenképpen javítani kell. A másnapi Neptun elleni összecsapásra egyértelmű volt az utasítás: győzni kell! A Legrand ezúttal magabiztosan hozta a kötelezőt, 13-7-re nyertek a fiúk a fővárosban, úgy hogy Somogyi négy, Torday három találatot vállalt a tizenháromból.

Most kisebb szünet következik a bajnokságban, amit Vidumanszky László igyekszik a legjobban kihasználni. Ezen a héten az úszókondíció fejlesztése kerül előtérbe, majd december harmadikán Egerbe utazik a gárda, másnap pedig az Újpest jön Szentesre.

H. V.

 


 

A negyedik helyen telelnek
 

2004. november 26.


Vereséggel búcsúzott az őszi idénytől a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata. Koncz Zsolték Dabason zárták az évet, és 3-0-ás félidő után 4-2-re kikaptak a házigazdáktól. Az első játékrészben háromgólos előnyre tett szert a Dabas, ám fordulás után Kislőrincz kétszer volt eredményes, sőt már-már az egyenlítés is sikerült, ám a ziccerek kimaradtak. Ahogy az lenni szokott, a hazaiak a helyzetekre góllal válaszoltak, és otthon tartották a három pontot.

A Szentesi TE nyolc győzelemmel, négy döntetlennel és mindössze három vereséggel a bajnoki tabella negyedik helyéről várhatja a tavaszi folytatást. A csapat hét ponttal van lemaradva a 35 pontos, éllovas Baktalórántháza gárdájától.

H. V.

 


 

Az F.N.M. kapta a kupát
 

2004. november 26.


Az F.N.M. csapata nyerte az idei Aranykalász-kupa teremlabdarúgó tornát. A második helyet az Aranykalász, a harmadikat a Foci 2000 Csongrád, a negyediket a Fiorello, az ötödiket a Bokafogó Nagyszénás, a hatodikat a Belvárosi Favágók szerezték meg. A kupa gólkirálya Ruzsinszky Ferenc (Csongrád) lett hat góllal, a legjobb kapusnak Tari Róbertet (F.N.M.), a legjobb játékosnak Czigléczki Ákost (Aranykalász) választották. A legsportszerűbb csapatnak kijáró díjat a Fiorello kapta, míg a legszimpatikusabbnak a Belvárosi Favágók bizonyultak. A torna bemutató mérkőzésén: Szentesi Narancs-Parlamenti Fidesz Politikusok 2-6.

H. V.

 


 

Háborús övezet?
 

2004. november 26.


Abonyi János a Bocskai utcából kereste fel szerkesztőségünket. Azt mondja: a belváros háborús övezetéből. Ahol hetek óta durrognak a petárdák. Állítása szerint hanghatásuk eléri a 70-80 decibelt. Ez az áldatlan állapot délelőtt 9-10 óra között elkezdődik és gyakran éjfélig is tart. A robbantásokat zömmel diákok végzik, egyrészt a kollégiumba, a Jövendő utcai menzára igyekezvén. Ám a környékről minden irányból terjed a robbanások zaja.

A lakók emberséges, nyugodt körülmények között szeretnének élni. Beadvánnyal fordultak a város vezetőihez a polgármesteri hivatalba. Abonyi János elmondta, lakossági panaszukban kérik, szerezzenek érvényt a 155/2003-as kormányrendeletnek. Az egyértelműen szabályozza a pirotechnikai játékok gyártását, árusítását, tárolását, felhasználását. Íme: "Magánszemély csak játékos pirotechnikai terméket, és december 28-31-e közötti időben kis tűzijáték terméket birtokolhat, tárolhat, használhat fel. Véleményük az, hogy a pirotechnikai termékek sértik az emberek, állatok egészségét. Ezeknek a pirotechnikai termékeknek hanghatása 115 decibel. A megengedett decibel ma Magyarországon 40, bent a lakásokban 70-80 decibel. A robbanás hangja ott, ahol lakom, épületekkel körülvett övezetben, fölerősödik - mondja. Abonyi. Idegesíti az embereket, károsítja a fület. Szentesen három boltba adtak ki engedélyt petárdák árusítására. Gond az is, hogy a 14 évesnél fiatalabb gyerek is robbantgat, ami szintén jogszabályellenes. Mindezek miatt hathatós intézkedést kérnek.

 


 

Hogyan válasszunk fenyőt?
 

2004. november 26.


December elejétől már válogathatunk a szebbnél szebb fenyőfák közül. A kínálat elég széleskörű magasságban, fajtában, valamint vágott, vagy töves variációban.

A fa méretének csak pénztárcánk, ill. a nappalink belmagassága szab határt.

Egy kis összefoglalót szeretnénk adni azoknak, akik laikusok "fenyőfa" választás terén.


Bővebben


 

Családi események
 

2004. november 26.


Született: Szőke Lászlónak és Kozma Mónikának (Apponyi tér B ép., III./4.) Krisztina, Deák Gábornak és Pallagi Editnek (Attila u. 1/B, III./13.) Petra, Nagy Zsoltnak és Szélpál Tünde Ágnesnek (Bereklapos tanya 9.) Elizabet Kíra, Szatmári Józsefnek és Dancsó Mónikának (Szegvár, Táncsics M. u. 66.) Kamilla Johanna, Boroznaki Ferencnek és Seres Juliannának (Szegvár, Régitemető u. 5/A) Sára Julianna, Nagy Imrének és Török Erzsébetnek (Csongrád, Bartók B. u. 12.) Imre, Sándor Istvánnak és Szőke Mariannának (Csongrád, Dózsa Gy. u. 5.) Szabina nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: Víg Lászlóné László Ilona (Brusznyai stny 9.), Hegedűs Istvánné Lucz Etelka (Kossuth u. 17.), Dávid László (Köztársaság u. 5/7.), Horváth Eszter Julianna (Nádasdy u. 5.), Czakó Lajos (Báthory u. 7.), Kondor Jánosné Vas Mária Eszter (Aulich L. u. 14.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz