<<< Vissza

A Boxhercegnő párbajai
Ki kell ütnie a német világbajnokot

2004. november 26.

 
Hihetetlen, de igaz: egy alig több, mint ötven kilós, csinos, fiatal nő ma az egyik legnagyobb húzónév a profi bokszban idehaza. Dr. Csábi Bettina volt már világelső kick-boxban, thai-boxban és low-kickben is, de ha úgy adódik, szópárbajt is vív. Küzdősportos karrierje Szentesről indult, s a történetet legutóbb is városunkban írta tovább: 22. győzelmét aratta profi bokszolóként Cathy Brown ellen, megvédve ezzel világbajnoki címét.

- A mérkőzés előtt nagyon nyugodtnak, kiegyensúlyozottnak látszott. Ez mindig így szokott lenni?

- Nem. Korábban ennél sokkal idegesebb, izgatottabb voltam. Nem tudom, miért, de a mostani mérkőzésemen teljesen nyugodt voltam, most először tudtam megcsinálni a taktikát, amit megbeszéltünk. Ez számomra is furcsa.

- Úgy tűnt, borzasztó nagy testütésüketkellett kibírnia.

- Érdekes, más is mondta, de én egyet sem éreztem. Az az igazság, hogy - mivel karatéztam - a testütést csak akkor érzem meg, ha levisznek vele, de akkor nagyon...

- Erre nem került sor, sőt ön még akkor is talpon van, amikor ülnie kellene: a mérkőzés szüneteiben...

- Jobban szeretek állni. Egyrészt rossz hatást gyakorol az ellenfelemre, másrészt így jobban kapok levegőt. Ha fáradt vagyok, úgy érzem, nem tudok felállni.

- Mondhatjuk, hogy a pályafutása Szentesen indult?

- Így van. Itt nyertem karateversenyt abszolút kategóriában, a következő évben második lettem, aztán megint első. (1996-1998. - a szerk.) Ez azért eléggé nagy lökést adott nekem. Négy éve kénytelen voltam abbahagyni a karatét, mert a kesztyűzéssel már nem tudtam összeegyeztetni. A férjemnek viszont több csoportja is van.

- Koller István egyben az ön edzője is. Ennek lehetnek hátrányai is, nem?

- Abból a szempontból igen, ha mondjuk, edzésen fáradt vagyok, nem tudom kontrollálni magam, és idegesebben szólok az edzőpartnereimhez, de főként az edzőmhöz, aki ugye, a férjem. Azonban szerencse, hogy hasonlóak vagyunk, ugyanazt gondoljuk, ugyanaz a szórakozásunk, akár egymás bőrébe is bújhatnánk. Így lehet kikompenzálni a meccsek előtti idegességemet.

- A szállóigét megfordítva: minden sikeres nő mellett áll egy férfi?

- Ez ránk nem igaz, mert ő is sikeres.

- Most, hogy túl van a címvédésen, mi következik?

- Először lesz egy felhozó meccsem. A menedzsment már dolgozik a Regina Halmich elleni mérkőzésen. A német világbajnok 47 meccséből csak egyet veszített, sőt még a padlóról is felállítják. Olyan felkészülten kell hozzá kimennem, hogy le tudjam ütni.

- Nemrég legyőzött egy világbajnokot, ám Miló Viktóriával szópárbajt is vívtak utána. Sikerült már rendezni a viszonyt?

- Nem vagyunk beszélő viszonyban. Azóta egy szó sem hangzott el közöttünk, csak a tévében. Én annyi közeledést tettem, hogy megüzentem neki, ha gondolja, hívjon fel.

Darók József


<<< Vissza