<<< Vissza

A kollégium napjai

2004. november 26.

 
Folytatódott a hagyomány a Terney Béla Középiskolai Kollégiumban. A múlt héten végigívelő Terney napok rendezvénysorozat már a 11. volt a kollégium történetében. Szokásosan kiállításokkal nyílik a hét, melyre alkotó Terney-tanítványokat hívnak meg, felkutatják a gimnázium egykori rajztanárának azóta művésszé lett növendékeit.

A kiállító hét művész egyike, dr. Németh Béla emlékezett a kollégium névadójáról, s az ő alkotásai mellett még más Terney-tanítványok, helybeli művészek - Berkecz István, Bíró Jenő, dr. Csőregh Éva, Vidovics István - munkái mellett Sinkó János és Vígh László képeit is láthatták az érdeklődők.

Ezen az estén a kollégisták is bemutatták szárnypróbálgatásaikat. Minden eddiginél több pályamunka érkezett Kőszegről, Egerből, Pétervásáráról, Gyuláról, Csongrádról, Szegedről, de a testvérkollégiumok mellett a Terney képzőművészeti szakkörösei is kitettek magukért, pedig a felhívás úgy szólt: "nem kell remekmű, elég, ha jó".
Ezúttal is elsősorban a jól bevált elemeket fűzték a szervezők a Terney- napok programsorozatába. - Néha a várt is érdekes lehet, a mindenkori elsősnek pedig minden új - mondta Takács Pál, az intézmény igazgatója. Nos, a kollégiumba kerülő elsősök, vagy kilencedikesek számára a város is az újdonság erejével hat. Megkönnyíti a beilleszkedést a kollégiumban elmaradhatatlan városismereti vetélkedő. Szervezője, Mátéffy Zoltán címzetes nyugdíjas igazgató úgy gondolja, ismerje meg a diák a várost, ahol négy évet tölt. A kollégisták előzetesen felkészülhetnek a várostörténeti kérdésekre, a városrészek bejelölésére a vaktérképen, s már készülnek a decemberi városi középiskolás vetélkedőre. Most azonban nyomozni is kellett. Régi utcanevek, épületek után érdeklődve loholtak kipirulva a gólyák utcákon, tereken. Sándorovszky Brigittáék arra a kérdésre keresték a választ, hogy hívják most az egykori báró Harruckern utcát. Egy boltban az Ady Endre utcára tippeltek, ezt aztán a könyvtárban erősítették meg. Amúgy ők pestiek, talán emiatt is végeztek hamar, mondják is, hogy kicsinek tűnik nekik ez a város. Igaz, sok idejük nincs ismerkedni vele, hiszen a gimnázium és a kolesz közti utat teszik meg minden nap: diákszínpad, lelki tréning, kosáredzés színesíti még a drámais lányok délutánjait. Brigitta járt már a Kertvárosban, és szépnek találta.

A diákok olykor maguk is előállnak kezdeményezéssel: két végzős drámais lány, Engi Georgina és Péntek Ágnes önálló irodalmi est ötletével jelentkeztek. -Természetesen nem utasítottuk el őket - mondta az igazgató.

Gyönyörűt láttam, mondhatták másnap a Terney lakói drámais diáktársaik műsorai láttán, ez egy előadás címe, mellyel a fiatal színészjelöltek bemutatkoztak. Utána a fellépők egy gyönyörű tortára - a nevelőtanárok ajándékára - vetették magukat sikítva. Lazább egy kicsit ilyenkor az élet a kollégiumban, vagyis hát választani lehet: programok vagy szilencium. Sokan voltak kíváncsiak a magyarországi lengyelek: a Polonez Ifjúsági Népiegyüttes fellépésére, akik már a nyolcadik nemzetiséget képviselték a Terney-napokon, mostantól már Együtt Európában szlogennel.
Jövőre lenne száz éves Terney Béla, erről a következő évi rendezvényen külön is megemlékeznek.

D. J.


<<< Vissza