<<< Vissza

A hitélet ereje

2004. november 26.

 
Veréb László a Szent Anna Egyházközösség plébánosa október huszonegyedikétől a szentesi esperesi kerület esperese. Ezt a tisztséget eddig betöltő Zsótér Antal a főesperesi teendőket látja el.

Veréb Lászlót 1994-ben szentelték pappá Szegeden. Gyulán volt ezt követően tizennégy hónapig káplán, majd négy hónapig Újszegeden szolgált az ottani beteg plébános mellett. Visszatért ismét Gyulára, ahonnét négy hónapra Tápéra szólította a sors, ugyanis meghalt a tápéi pap. Hároméves szeghalmi szolgálat után került Szentesre öt évvel ezelőtt.

- Az előző plébánosi feladataimhoz képest nagy megmérettetésnek bizonyult a helyi. Örömömre szolgált, és most is az, hogy több, élő közösség van az egyházközösségen belül, ahol elkötelezett emberek tevékenykednek - mondta a plébános. Összejön havonta a családos csoport, az ifjúsági csoport, az Anna klub, a Mária kongregáció, péntek esténként pedig az énekkar Nagy János karnagy vezetésével. A szentesi egyházközség megválasztott képviselőtestülete húsz tagú. Hitéleti megbeszéléseket tartunk, és dönt a tanácsadó testület a jövő évi költségvetésről is.

Az új megbízatásáról elmondta, hogy az esperesi kerület a csanyteleki Nepomuki Szent János, a csongrádi Szent József, a vásárhelyi Szentháromság és Szent István, a mindszenti Mindenszentek, a szegvári Kisboldogasszony, a szentesi Jézus szíve és Szent Anna Plébániát jelenti. Ezek a főplébániák, ahol a papok laknak.

- Feladatom a helyettesítés, kisegítés koordinálása, a szertartások végzésének, idejének összehangolása, az anyakönyvek és pénztárkönyvek ellenőrzése. Ezek az adminisztrációs kötelezettségek. Ezeken túl fontos feladatom a plébánosokra, az emberekre odafigyelni, hiszen mi papok egyedül élünk és vannak olyan dolgok, amit csak egy másik pap ért meg. Ez egy sajátos életállapot. Lehet, hogy már az is segítség, ha összejövünk és meghallgatjuk a másik problémáját, ami gyakorlatilag mindannyiunké is - sorolta a plébános. Állandó fejtörést okoz az irodában, sekrestyében, kántorizálásban szolgálók kifizetése. Főleg faluhelyen a középiskolások hitéleti támogatásában nagy gondjaink vannak. Statisztikai adatok szerint száz keresztelt gyermekből csupán néhány bérmálkozik, és ezt nagyon nehéz megélnünk. A plébánosok közösségének ápolása tehát elengedhetetlen feladatom, különben kilúgozódunk, eltávolodunk a feladatoktól és az emberektől is, akik mellé rendelve vagyunk - emelte ki Veréb László.
- A kerület plébánosainak örömét, bánatát, kérését tolmácsolom a püspök úr felé, aki mindig azzal enged utamra, hogy dolgozzunk jobban. Talán kevés az a fórum, ahol nem valami szertartás keretében találkozunk az emberekkel, ahol megismerhetnénk egymást, ahol jobban megismerhetnének bennünket, plébánosokat. Szombaton advent első vasárnapjára a családos csoport koszorút készít, ilyenkor szép számmal vagyunk jelen. Az összejövetelekhez hasonlóan ekkor is pogácsa, sütemény mellett, beszélgetéssel múlatjuk az időt. Ők is itthon vannak, és én otthon vagyok közöttük.

Az esperesi kerület egyházközségének elnökei a napokban választottak küldöttet az egyházmegyei tanácsba. A világi képviselő dr. Sipos Ferenc, a szentesi egyházközség elnöke lett.

Nagy Andrea


<<< Vissza