<<< Vissza

Szociális munka

2004. november 26.

 
A Csongrád Megyei Önkormányzat Pszichiátriai Ápoló Otthona rendezvényt szervezett a szociális munka napja alkalmából a művelődési és ifjúsági házban. Csongrád, Békés és Esztergom megyéből is érkeztek vendégek, az ottani bentlakásos intézetek dolgozói: egészségügyi, szociális munkás és mentálhigiénés végzettségű szakemberek.

A szentesi ápoló otthon igazgatója, Bolyánné Szamosközi Gabriella elmondása szerint a cél kettős volt: szerették volna felhívni a figyelmet a szociális munkára, és arra, hogy az ezen a területen dolgozó szakemberek nagyfokú pszichés terhelésnek vannak kitéve, és nincs lehetőség sem az ösztönzésre, sem arra, hogy a pszichés terhelés alól egy hosszabb szabadság alatt pihenni tudjanak. Az is nagyon megterheli a dolgozókat, hogy míg egy kórházi ágyon váltják egymást a betegek, addig a szociális intézményekben évekig, évtizedekig ugyanazokat a lakókat kell ellátniuk. Emiatt a megterhelés miatt előbb-utóbb "kiégnek" a dolgozók. Ez apátiában, különböző betegségekben, a táppénzes napok számának emelkedésében jelentkezik, vagy nagyfokú lesz az intézményben a fluktuáció, vagyis a dolgozók fokozatosan cserélődnek. Ezen úgy lehetne segíteni, hogy egy hosszabb szabadságot engedélyeznének a dolgozóknak. Nyugaton már van erre példa: aki hét évig dolgozik ilyen területen, az egy év fizetett szabadságban részesül. Sajnos nálunk ez még nem megoldott.

A másik, amivel élni szeretnének, a sikerélményben részesítés, és az, hogy a dolgozók a megszokott munkájuktól eltérő tevékenységet végezzenek.

Ezen a kétnapos rendezvényen egy szakmai és egy játékos vetélkedőn vettek részt a dolgozók, így próbálták meg kizökkenteni őket a mindennapos feladataikból. Másnap szakmai tanácskozás volt szociális munkáról és mentálhigiénéről. A dolgozók és az ápoltak két hónapig lelkiismeretesen készültek, szerették volna megmutatni a város és a megye előtt, hogy mit tudnak. Az oroszlánrész talán a mentálhigiénés csoporté volt, akik megszervezték a szakmai vetélkedő állomásait, a zsűritagokat, és ők készítették fel a lakókat és a dolgozókat a zenés-táncos bemutatóra. Az élelmezési csoport tagjai is kitettek magukért a rendezvényt záró állófogadáson.

Az egyik előadó Ágoston Magdolna főiskolai adjunktus volt, aki a szociális munka utóbbi tizenöt évének a változásáról beszélt. Kiemelte, hogy a szociális munka azért van manapság egyre inkább előtérben, mert a rendszerváltás után középpontba kerültek azok a társadalmi problémák, amelyeknek megoldásával a szociális munka foglalkozik. Ilyen a munkanélküliség, a hajléktalanság, és az, hogy egyre több idős embert nem tud a családja ellátni, mert a keresőképes hozzátartozók nem engedhetik meg maguknak, hogy egész nap ápolják otthon a betegeket. Ezért egyre inkább nő az igény a szociális munka iránt.

Majzik Andrea


<<< Vissza